Este foarte greu ca absolvent de facultate să ai un CV atractiv pentru recrutori, mai ales dacă n-ai lucrat până acum. Ei pun accent pe experienţă, însă acest lucru nu este singurul important.
Elena D. este din Bucureşti şi are 24 de ani. În urmă cu un an s-a angajat pentru prima oară pe un post de asistent manager. Pe acea poziţie a lucrat timp de şase luni după care a renunţat pentru că fiind absolventă a facultăţii de Psihologie îşi dorea să înceapă o carieră în domeniul resurselor umane.
Tânăra spune că în ciuda faptului că nu are experienţă şi a perioadei economice destul de dificile, după câteva luni de aplicări şi mers la interviuri, a reuşit să-şi găsească un post în resurse umane la o firmă de profil.
În primul rând, trebuie să ştii că dacă eşti la început de carieră şi nu ai deloc experienţă, asta nu înseamnă că nu îţi poţi găsi un loc de muncă.
În general, atunci când eşti la început de drum, trebuie să îţi faci un plan foarte concret, plecând de la studiile pe care le-ai urmat. Este util ca, încă din timpul facultăţii, să urmăreşti ştirile sau evoluţia domeniului care te interesează şi în care ţi-ai dori să te angajezi.
În afară de experienţa profesională pe recrutori şi angajatori îi interesează şi parcursul profesional al candidatului avut înaintea intrării în câmpul muncii. De aceea este recomandat dacă nu ai experienţă să menţionezi în CV toate activităţile care au necesitat un anumit grad de competenţă profesională, diferite atribuţii deţinute în proiecte studenţeşti, practică studenţească sau activităţi extrascolare care au necesitat un anumit grad de competenţă.
Dacă ai participat la programe de internship poţi menţiona acest lucru în CV alături de responsabilităţile îndeplinite acolo. Ca un sfat, dacă în prezent eşti integrată în astfel de programe, poţi solicita angajatorilor un contract part time cu titulatura poziţiei pe care o ai. Aceasta va creşte credibilitatea informaţiilor cuprinse în CV.
Dacă n-ai experienţă, probabil că vei dori să scrii în CV cât mai multe lucruri despre tine sau ceea ce-ţi doreşti. Din păcate modelele de CV folosite în general nu prea permit astfel de detalii. De aceea, este recomandat ca imediat după secţiunea în care scrii despre universitatea absolvită să scrii ca „realizări” proiectele la care ai participat în timpul facultăţii iar dacă ai câştigat premii, cu atât mai bine, trebuiesc menţionate.
În cazul în care ai terminat facultatea cu medii mari, este bine să treci nota la secţiunea unde este scrisă universitatea, iar dacă ştii limba engleză, nu neglija acest lucru şi scrie un CV şi în engleză. Cele mai multe intershipuri sunt oferite de companii internaţionale unde limba engleză este obligatorie.
Redactarea unui CV competitiv
Dacă vrei să îţi faci un CV competitiv şi nu ai deloc experienţă într-un anumit domeniu, citeşte mai jos sfaturile oferite de Adrian Dumitru, consultant în carieră freelancer, cu referire la ce ar trebui să faci:
1. Include o descriere cât mai detaliată a studiilor urmate, menţionând acele cursuri cheie de specializare într-un anumit domeniu. În cazul în care ai realizat diverse lucrări de cercetare sau ai participat la diverse proiecte în timpul anilor de studiu, descrie-le.
2. Enumeră toate abilităţile care te-ar putea ajuta în domeniul care te interează, precum: limbi străine, abilităţi de lucru cu calculatorul, cunoştinţe speciale despre anumite platforme informatice, etc. Menţionează toate acele cluburi sau asociaţii în care ai fost înscrisă şi rolul pe care l-ai avut în acestea.
3. Fii foarte concretă atunci când enumeri interesele, hobby-urile şi ai grijă să nu exagerezi.
4. Nu în ultimul rând, ai grijă ca structura CV-ului să aibă o logică clară şi acordă o mare atenţie redactării lui, evitând greşelile de ortografie, pentru că orice detaliu contează foarte mult.
5. De asemenea, un rol important îl are scrisoarea de intenţie, pe care o trimiţi alături de CV. Aceasta trebui să conţină maxim o pagină, în care să faci un rezumat al informaţiilor esenţiale din CV, dar şi o descriere clară a planurilor tale în carieră şi a ce anume vrei să realizezi.