Ce fel de şef ai?

.

Nu toti ne putem lauda cu un sef de treaba cu care sa lucram asa cum ne dorim. Din pacate intotdeauna subalternii s-au confruntat cu diferite tipologii de sefi, pe care ii puteau sau nu accepta.
Cel mai important este ca atunci cand incepi sa lucrezi cu un sef nou sa il urmaresti o vreme si vei incepe sa recunosti in actiunile sale unele scheme repetitive. Acest fapt te va ajuta foarte mult, iti vei da seama mult mai usor la ce anume te poti astepta din partea lui. Cu siguranta nu va deveni ma amabil daca ii intelegi comportamentul, dar iti va fi mult mai usor sa lucrezi cu el.

Iata cateva tipologii de sefi, descoperite de angajati

Seful dificil-agresiv
Este tipul de om care intotdeauna va prefera sanctiunile si nu recompensele. Peste toate el e capabil sa creeze o atmosfera care ii determina pe oameni sa le fie frica de esec sau de ceea ce nu pot indeplini asa cum cere seful. E ahtiat dupa angajatii servili, umili si se simte amenintat de cei cu gura mai mare decat a lui. Gaseste imediat un vinovat in cazul in care ceva merge prost, iar apoi pedepseste persoana pe care a ales-o. Nu supoarta ca cineva sa prezinte un punct de vedere diferit de cel pe care il are el, iar daca cineva insista el va apela la cearta sau la atacuri care nu sunt tocmai binevenite. Stie foarte bine sa intimideze pe oricine si nu prea ii pasa daca are de fapt dreptate sau nu.

Cum ii faci fata: nu-i da ocazia sa te prinda cu ceva in neregula. Daca ai ghinionul sa ia in tirul bubuielilor lui sustineti calm dar ferm punctul de vedere, fara sa dai inapoi. Chiar daca acum tipa, o sa isi dea seama ca ai avut dreptate, mai tarziu. Si o sa cresti in stima lui. Dar nu te astepta sa-si ceara si scuze… mandira nu i-ar permite-o. Doar ca s-ar putea sa te trezesti cu o prima neasteptata.

Seful pasiv
La placinte inainte, la razboi inapoi! Cam asa poate fi definit seful pasiv. El va alege  fuga de la locul luptei. La el siguranta de sine nu este prezenta intotdeuna si nici nu prefera sa fie pus in posturi care ii cer o responsabilitate foarte mare. Foarte multe actiuni sau decizii vor fi luate de subalterni, nicidecum de el. De cate ori apare un conflict in birou sau sunt divergente de opinie intre angaja?i, el le ignora si spera ca lucrurile se vor rezolava de la sine. In cazul in care ceva va merge foarte prost, poti fi sigur ca totul va cadea pe umerii tai!

Cum ii faci fata: Adora sa ii servesti pe tava deciziile, gen: „nu-i asa ca ar fi bine sa…?” pe care el doar sa le aprobe. Daca nu te sperie munca, ai ocazia sa te transformi in „femeia din umbra”. Treaba poate sa mearga bine si fara el, dar, chiar daca e mai mult decorativ, nu uita ca trebuie sa-i lasi totusi senzatia de importanta.

Seful dificil-manipulator
Este cea mai periculoasa tipologie. I se mai spune cel cu doua fete, lupul imbracat in blana de oaie. Personalitatea lui este agresiva, dar in acelasi timp ascunsa. Are capacitatea de a manipula foarte bine oamenii din jurul lui si ii face pe subalterni sa aiba incredere in el, ca apoi sa foloseasca informatiile aflate impotriva lor. Ii place sa se amestece in treburile altor oameni pe ascuns si sunt foarte suspiciosi in orice moment.

Cum ii faci fata: Pentru a supravietui unui astfel de sef e bine sa raspunzi la provocarile lui cu alte provocari sau cu intrebari formulate in acelasi stil, pasiv-agresiv. Atat timp simte ca poate avea incredere in tine, relatia voastra va fi foarte buna.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton