UPDATE 27 martie. Guvernul a adoptat noi măsuri privind șomajul tehnic acordat în perioada de urgență, astfel că au fost incluși în categoriile de beneficiari și cei care au venituri din PFA sau drepturi de autor. Plata se va face mai repede, printr-o procedură simplificată, a precizat ministrul Muncii, Violeta Alexandru.
Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului, a menționat că toți angajatorii care în această perioadă au aplicat măsura suspendării temporare a contractelor de muncă ca urmare a pandemiei de coronavirus se califică pentru această facilitate.
Prevederile se aplică pentru perioada stării de urgență, adică începând din 16 martie.
Firmele care au trimis oameni în șomaj tehnic înainte de starea de urgență vor putea să deconteze șomajul tehnic doar pentru perioada stării de urgență.
„Documentele se depun prin procedură simplificată la începutul lunii aprilie și în 15 zile Ministerul Muncii face plata către angajatori, care sunt obligați în 3 zile să facă plata către angajați”, a precizat Dancă.
Ionel Dancă a menționat că a fost inclusă o nouă categorie -„alți profesioniști”, care cuprinde toate formele de prestații economice (PFA, întreprindere individuală etc.). Aceștia vor primi o indemnizație fixă de 75% din salariul mediu brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu pe economie.
De asemenea, a fost inclusă și categoria persoanelor care obțin venituri exclusiv din contracte de drepturi de autor, care vor primi 75% din salariul mediu pe economie.
După ce firme mari precum Dacia, Ford, Mobexpert sau Pirelli Slatina și-au suspendat activitatea temporar și au trimis angajații în somaj tehnic, iar Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a declarat că ne pregătim pentru până la un milion de oameni trimiși în șomaj tehnic, am stat de vorbă cu avocata Lavinia Capus (Nicolescu Zorin & Asociații) despre cum ne vor afecta aceaste măsuri impuse ale angajatorilor.
Ce presupune șomajul tehnic?
Somajul tehnic reprezintă o măsură pe care angajatorul o poate lua atunci când traversează o perioadă dificilă din punct de vedere economic, tehnologic sau structural și decide să întrerupă temporar activitatea.
Conform art. 52 alin. (1) lit c) din Legea nr. 53/2003 din Codul muncii, angajatorul poate suspenda contractul individual de muncă în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activității, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare.
Chiar dacă contractul individual de muncă se suspendă și angajatorul nu mai este obligat să plătească salariul angajaților, acesta este obligat să plătească fiecărui angajat, din fondul de salarii, o indemnizație ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat de fiecare angajat. Se presupune că în tot acest timp salariatul „se află la dispozitia angajatorului”, care are oricând posibilitatea să dispună reînceperea activității.
Putem fi obligați de angajatori să stăm în șomaj tehnic?
Fiind vorba despre o decizie unilaterală a angajatorului, angajații pot fi trimiși în șomaj tehnic dacă această măsură se impune a fi luată la nivelul angajatorului și este fundamentată pe o analiză tehnico-economică serioasă, care să justifice întreruperea temporară a activității.
Care este perioada maximă de dispunere a unui angajat în somaj tehnic?
Codul Muncii nu prevede o perioadă maximă pentru plasarea angajatului în somaj tehnic. Măsura poate exista pînă la redresarea economică a angajatorului.
Cine plătește salariul de 75%, angajatorul sau statul?
Indemnizația de 75 % din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat de fiecare salariat se plătește de către angajator din fondul de salarii.
Angajatorii pot decide plata unei indemnizații mai mari de 75%?
Legea a impus un prag minim pentru valoarea indemnizației, nu mai puțin de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat de angajat. În masura în care este posibil din punct de vedere financiar, angajatorul poate fixa un procent mai mare al indemnizației.
Care sunt avantajele și dezavantajele șomajului tehnic pentru angajați?
Avantajele șomajului tehnic sunt următoarele: angajatul își păstrează calitatea de asigurat (asigurat în sistemul public de pensii, asigurat pentru accidente de muncă și boli profesionale, asigurat în sistemul asigurărilor pentru șomaj, asigurat pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate) și beneficiază de drepturile de asigurări sociale.
Dezavantaje ar fi din punct de vedere economic, având în vedere că angajatul nu va mai beneficia de salariul întreg, ci de o indemnizație de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar și din punct de vedere al vechimii în muncă, întrucât perioada întreruperii temporare a activității angajatorului nu constituie vechime în muncă, deoarece angajatul nu prestează muncă. În acest sens, art. 16 alin. (5) din Codul muncii prevede ca ,,Munca prestată în temeiul unui contract individual de muncă constituie vechime în muncă”.
Citește și Cum arată formularele obligatorii necesare deplasării în afara domicilului
În timpul șomajului tehnic, angajatorul are dreptul să ne mai ceară să prestăm muncă și să-i fim la dispoziție între orele de program?
Nu, în perioada de somaj tehnic angajatorul nu are dreptul să solicite întoarcerea angajatului la muncă. Angajatul poate presta muncă în cadrul programului de lucru doar dacă angajatorul dispune reînceperea activității, ocazie cu care încetează măsura suspendării unilaterale a contractului de muncă.
Care sunt firmele/domeniile de activitate care se pot aștepta la șomaj tehnic?
În general, orice firmă care dispune de angajați se poate confrunta cu această situație. Șomajul tehnic reprezintă o măsură menită să contribuie la diminuarea efectelor economice negative prin care angajatorul trece, fiind totodată și o măsură care protejează salariații de eventuale disponibilizări.
Nu-i obligatoriu ca toți angajații dintr-o firmă să fie dispuși în șomaj tehnic. Care sunt cei care se pot aștepta la această măsură?
Într-adevăr, nu este obligatoriu ca toți angajații să fie plasați în șomaj tehnic. Această măsură poate avea în vedere anumite categorii de angajați, cum ar fi de exemplu cei care fac muncă de teren sau cei care, prin raportare la activitatea specifică derulată de angajator, nu-și mai pot desfașura activitatea.
Șomajul tehnic este valabil și pentru contractele de colaborare, de exemplu pentru contractele de drepturi de autor?
Șomajul tehnic nu se aplică în cazul contractelor de cesiune a drepturilor patrimoniale de autor deoarece, pe de o parte, între părțile contractante nu există o relație dependentă, de subordonare – așa cum se întâmplă în cazul contractelor individuale de muncă, iar, pe de altă parte, există o diferență și în ceea ce privește regimul juridic aplicabil, respectiv contractele individuale de muncă sunt reglementate de legislația muncii, în timp ce contractele de cesiune a drepturilor patrimoniale de autor sunt reglementate de Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe.
Au drept legal firmele să ne închidă contractele de muncă dacă nu mai produc mult timp de acum încolo?
În situația în care angajatorul nu reușește să depășească problemele de natură financiară determinate de criza actuală datorată Coronavirusului, poate începe concedierea de personal.
Sunt peste 13 500 de angajați în șomaj tehnic și urmează alte sute de mii după ce aseară s-a luat decizia de a închide restaurantele, cafenelele și alte localuri care servesc mâncare.
Ludovic Orban a anunțat astăzi că vor fi adoptate mai multe măsuri pentru sprijinirea economiei și a companiilor afectate de criza coronavirus. Premierul a declarat că în pachetul de măsuri se regăsește plata șomajului tehnic pentru angajații din companiile care și-au încetat activitatea.
Sursă foto: Shutterstock
Ultima modificare martie 27, 2020 9:50 pm