Caut serviciu. Dar unde?

.

Am sugerat câteva resurse de căutare, companii de head hunting, companii de recrutare, site-uri de joburi. Şi am primit o întrebare interesantă: care sunt cele mai utile pentru…
… nivelul meu de experienţă?  

Nu există reţete universale, însă există tendinţe, există canale de căutare care funcţionează mai bine sau mai puţin bine în funcţie de nivelul de experienţă în muncă al celui care le foloseşte.
 
Începători / Fresh Graduates / Trainees

 – Site-urile de Joburi
 – Companiile de recrutare
 – Anunturile publicate în diverse medii, nu neapărat numai online, referitoare la programe de traineeship sau internship (practică)
 – Târgurile de joburi

 Şi…nu în ultimul rând, cred că poate fi foarte utilă implicarea în activităţi de voluntariat, şi nu sunt puţine organizaţii non profit care au nevoie de oameni entuziaşti şi cu putere de a se dedica.

Este adevărat că a face asta presupune că eşti convins că VREI să munceşti şi nu VREI doar un anumit tip de poziţie sau un anumit tip de organizaţie. Ci eşti dispus să consideri cariera un traseu, la construcţia căruia trebuie să te implici făcând efort.

Specialist / Supervisor/ Team Leader

 – Site-urile de joburi
 – Companiile de recrutare
 – LinkedIn, pentru a te conecta cu oamenii din domeniul tău şi a fi vizibil pentru potenţiale proiecte

Deja de la acest nivel începe să conteze şi reţeaua de contacte, precum şi reputaţia pe care ţi-ai construit-o în etapa anterioară.

Manager / Senior Manager  

 – Companii de Head Hunting, cu care poate fi util să accepţi o invitaţie de a te cunoaşte, chiar dacă nu eşti într-o căutare activă în momentul în care ai fost abordat. Dar este posibil să ajungi în această situaţie la un moment dat şi este util să ai deja un contact stabilit şi chiar să agreezi care ar fi tipurile de proiecte care te-ar putea interesa.
 –  Companiile de recrutare (cele care derulează şi proiecte de management)
 – LinkedIn, este una dintre cele mai utile resurse de dezvoltare a reţelei de contacte, atât online, dar şi off line.

Site-urile de joburi pot fi utile, însă doar pentru a vedea cine şi ce recrutează. Pentru a aplica la acele joburi, poate fi mai util să încerci să stabileşti o conexiune prin reţeaua de contacte, fie rugând pe cineva să te introducă la persoană care a publicat anunţul, fie ai un contact în interiorul organizaţiei care angajează şi care ţi-ar putea furniza câteva sfaturi utile despre a aplica la postul respectiv.

 Director / General Manager

 –  Companiile de Head Hunting
 – LinkedIn, din nou îşi dovedeşte utilitatea nu atât în a-ţi completa reţeaua de contacte, dar mai ales pentru a face vizibile realizările tale, care sunt cele mai relevante instrumente de vânzare pe care le ai la dispoziţie.

Şi networkingul off line rămîne critic şi în această situaţie, când este util să fi dezvoltat deja contacte şi relaţii de colaborare cu persoane din diverse domenii de activitate cu mult timp înainte de a fi fost în căutarea unei alte oportunităţi.

Am sugerat câteva resurse de căutare, companii de head hunting, companii de recrutare, site-uri de joburi. Şi am primit o întrebare interesantă: care sunt cele mai utile pentru nivelul meu de experienţă?

Nu exista reţete universale, însă există tendinţe, există canale de căutare care funcţionează mai bine sau mai puţin bine în funcţie de nivelul de experienţa în muncă al celui care le foloseşte.

www.careeradvisor.roArticolul a fost redactat de Mădălina Uceanu – Career Coach, activă de peste 15 ani în domeniul recrutării.

Foto: Shutterstock

PE ACELAȘI SUBIECT
    
Vedete din Romania Vedete internationale