Cat de usor iti deschizi o firma in Romania

.

Odată cu modificarile din Codul Fiscal, procedeul prin care iti poti deschide o firma este mult mai usor. In contextul in care antreprenorii si-au inchis firmele pe banda rulanta anul trecut, romanii par ca se tem sa se lanseze in afaceri.

Cum iti deschizi o firma rapid

O prima etapa consta in obtinerea avizelor si autorizatiilor prealabile inceperii propriu-zise a activitatii. Acestea sunt necesare in stadiul constructiei sau amenajarii spatiului in care intentionezi sa derulezi business-ul respectiv.

O a doua etapa consta in obtinerea avizelor si autorizatiilor necesare functionarii propriu-zise a business-lui.

  1. Depune dosarul la ONRC

Ai nevoie de mai multe informatii pe care dosarul trebuie sa le contina printre care se numara: datele de identificare ale asociatilor, capitalul social si contul deschis la banca, sediul firmei si codurile CAEN.

Potrivit Codului Fiscal, intr-o societate cu raspundere limitata, numarul asociatilor nu poate fi mai mare de 50.

De altfel, o persoana fizica sau o persoana juridica nu poate fi asociat unic decat intr-o singura societate cu raspundere limitata. Mai e necesar de stiut ca totodata, capitalul social al unui SRL nu poate fi mai mic de 200 de lei si se divide in parti sociale egale, care, la randul lor, nu pot fi mai mici de zece lei.

Pentru a infiinta SRL, este nevoie de intocmirea documentatiei necesare si depunerea acesteia la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul in raza caruia solicitantul isi stabileste sediul profesional.

  1. Angajeaza personal specializat care te poate ajuta

Ca sa eviti numeroase demersuri care iti consuma timpul, este ideal sa angajezi un avocat specializat de la o firma care trateaza astfel de cazuri si de unde poti afla toate detaliile despre procesul de infiintare a firmei si iti ofera suport permanent.  Poti alege una dintre firmele specializate in acest domeniu cum ar fi Tuca Zbarcea si Asociatii.

Ai nevoie de destul de multe documente la dosar, asa ca te poti baza pe experienta lui. In plus, avocatul te va ajuta cu toate sfaturile juridice indispensabile, iti va crea drafturile de contracte de care ai nevoie si multe altele.

De la 1 mai 10 mii de start-up-uri vor fi finantate cu pana la 200.000 de lei

Este vorba despre Programul Romania Start-up Nation. Romanii care au deschis o societate comerciala dupa data de 30 ianuarie 2017, creeaza minim un loc de munca si il mentin timp de doi ani, sunt eligibili sa primeasca bani din partea statului.

Doar 5500 de firme au fost lansate in ianuarie 2017, un record negativ, daca tinem cont de faptul ca este cea mai mica rata intr-o perioada de 30 de zile, din 2009 pana acum. Din totalul de 5500 de firme, doar 900 de firme au fost din Bucuresti, cu 500 mai putine fata de aceeasi perioada din 2016.

In plus, datele arata ca prima luna a acestui an a adus si cel mai scazut numar de afaceri din Capitala din 2009 pana acum. Cele mai mari scaderi au aparut in IT, in domeniul serviciilor finaciare, dar si al sanatatii.

Analistii economici pun datele pe lipsa banilor si lipsa de curaj a tinerilor antreprenori. Pentru a impulsiona mediul de afaceri, Guvernul a decis ca din luna februarie a acestui an, cei care vor sa isi infiinteze o firma, o vor putea face mai usor. Asadar, antreprenorii sunt scutiti acum de costurile de inmatriculare a unei entitati la Registrul Comertului, astfel ca pot infiinta mult mai usor, printre altele, o societate cu raspundere limitata (SRL) sau se vor putea constitui ca persoane fizice autorizate (PFA), in acelasi regim simplificat.

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton