Cât de amabilă trebuie să fii la birou? Teoria «be nice»

.

Cât de amabilă trebuie să fii la birou? Cei trei «d»: diplomată, discretă şi drăguţă trebuie să fie complicii tăi de zi cu zi.
Conform teoriei americane „Be nice”, ziua ta de muncă trebuie să înceapă şi să se termine cu zâmbetul pe buze. Cum te salvezi din situaţii „grilă” fără să pari naivă? Consultantul nostru în pshihologie Andreea Dîrzu  vine cu idei şi exemple pentru ca tu să transformi teoria în practică şi la sfârşitul zilei să pari o „nice” în ochii colegilor de breaslă.

Când devine stresant

Aglomeraţie mare la birou? Se ivesc probleme chiar şi acolo unde n-ar trebui,  toată lumea pare să aibă nevoie de ajutorul tău,  şi ca şi când n-ai fi avut deja ambele mâini ocupate şi pe ale altora împrumutate, se trezeşte o colegă de department cu o mare rugăminte la tine.
Teoria «be nice»: dacă răspunsul tău imediat este NU, ia-ţi gândul de la o mână de ajutor în viitor de la ea. Un „Da, dar” sau „te-aş ajuta cu mare plăcere, dar azi nici nu-mi văd capul de atâtă treabă” este o formă mai diplomată de a refuza pe cineva. Şi uite aşa laşi o portiţă deschisă de comunicare cu colega ta de departament.
Psiho-truc: înainte să-i dai un răspuns, fă o mică investigaţie pentru a vedea  dacă respectiva colegă şi-a format un obicei în a pasa altora atribuţiile ei.

Când primeşti o bilă neagră de la şef

Ajungi prea târziu la o şedinţă importantă, toţi ochii sunt îndreptaţi spre tine… nu îndrăzneşti să iei încă loc… îţi ceri scuze pentru întârziere, aştepţi o mişcare discretă, un semn de aprobare din partea şefului tău, dar acesta se hotărăşte să te mai ţină câteva minute în picioare şi să-ţi critice conduita de faţă cu cei prezenţi. Fierbi pe dinăuntru, te-ai înroşit şi îţi vine să intri în pământ de ruşine. Ai vrea să-l întrerupi şi să-ţi expui şi tu părerea în faţa celorlalţi.
Teoria «be nice»: şeful tău are dreptate să fie supărat. Deşi felul lui de abordare a problemei nu a fost prea diplomatic, trage aer în piept, nu-i răspunde, şi asigură-l cu o expresie prietenoasă a feţei că în viitor vei ajunge chiar mai devreme.
Psiho-truc: după şedinţă, caută un minut de conversaţie cu el; până atunci se va calma şi îi vei putea explica întârzierea ta.

Când eşti bârfită de o colegă

Ai observat de ceva timp şuşoteala colegei din spatele tău cu alte persoane şi ai auzit din surse sigure că te vorbeşte de rău. Te-ai săturat de chicotelile intrigantei şi ai vrea să porţi o discuţie cu ea între patru ochi.
Teoria «be nice»: cel mai bine ar fi s-o eviţi. O confruntare cu colega ta intrigantă ar înrăutăţi situaţia.
Psiho-truc: ţine-ţi duşmanii aproape. Încearcă să-i faci o favoare, sau să te oferi s-o ajuţi la diferite proiecte… aşa o să-şi  găsească altă persoană pe care o s-o bârfească în pauzele de masă.
Foto: Shutterstock

PE ACELAȘI SUBIECT
    
Vedete din Romania Vedete internationale