Un job călduţ, cel puţin până vine vara, e foarte aspiraţional. Atâta timp cât aspiraţiile tale nu se blochează şi ele odată cu confortul.
Ce e de făcut ca aspiraţiile tale să nu se blocheze asemenea gheţurilor de pe Dunăre, ca entuziasmul tău să nu se pleoştească precum zăpada sub roţile maşinilor sau ca să eviţi situaţia în care cheful tău de muncă adoarme aşa cum ar face o pisică lângă o sobă caldă? Am scotocit pentru tine printre cele mai avizate păreri şi iată ce-ţi propunem ca să nu te plafonezi la locul de muncă.
1 Plictiseala, bat-o vina! Faptul că ceea ce faci a devenit pentru tine o rutină poate avea avantaje: stresul scade, uşurinţa cu care îţi faci treaba creşte, satisfacţia, la fel. Ceea ce poate să scadă, în schimb, este şi nivelul de entuziasm. Iar acest lucru poate avea, în timp, consecinţe alarmante. Ca să eviţi plictiseala, poţi încerca să-ţi diversifici sarcinile, pe cât posibil. La fel, poţi încerca, în măsura în care e posibil, să schimbi locul în care îţi desfăşori activitatea. Nu strică nici detaliile precum decoraţiunile de pe birou, desktop backgroundul nou din când în când şi orice altceva simţi tu că îţi mai poate „gâdila“ creativitatea.
2 Ca la început. Nu e total deplasată comparaţia dintre o relaţie de cuplu şi serviciul pe care-l ai. Ca să eviţi rutina de la birou, aplică unele lucruri pe care le-ai învăţat deja din relaţia de cuplu. Dacă te gândeşti cu nostalgie la începuturile carierei tale (sau la zilele de început la locul actual de muncă), poate îţi vei aminti că totul era motivant, chiar dacă făceai greşeli, şi că în-văţai constant câte ceva despre ce ai de făcut. Ca să reaprinzi „focul pasiunii“ de la locul de muncă, încearcă să mergi pe căile mai puţin bătute sau stabileşte-ţi scopuri mai îndrăzneţe. Până la urmă, te pot motiva şi încercările, dar, dacă şi reuşeşti ceva unde nici nu visai, poate se face loc de o promovare, nu?
3 Din nou la şcoală. Apucă-te de un domeniu conex sau învaţă o abilitate pe care nu o a aveai, legată de activitatea ta. Să înveţi ceva nou, fie că e vorba de ceva legat de tehnologie, de o limbă nouă sau o aptitudine de comunicare, nu are cum să nu-ţi reaprindă beculeţele motivaţionale.
4 „Curăţă-ţi“ reputaţia! Un alt motiv pentru care oamenii rămân pe acelaşi nivel/ post mult timp fără să avanseze poate fi şi reputaţia. Asta poate însemna orice, de la faptul că-ţi place să bârfeşti colegii de serviciu şi până la ce ai făcut la proiectul X, sau cum ţi-a afectat performanţa la job, pentru luni bune, despărţirea de iubit. Oamenii (mai ales şefii) nu uită uşor şi se prea poate ca lucrurile negative să se ţină de tine mai mult decât ceea ce ai făcut bine. Aşa că nu ezita să-ţi faci singură lobby, să mai reaminteşti, în momentele-cheie, contribuţiile tale. E un efort de cursă lungă, dar şi rezultatele vor fi pe măsură.
5 Reîmprospătează şi investeşte. Ce poate fi mai palpitant decât să ai ocazia să transmiţi cuiva nou intrat în firmă sau proaspăt în profesie secretele meseriei, deprinderile necesare şi felul în care merg lucrurile? Întrebările şi nelămuririle unui „junior“ te vor pune uneori în dificultate (nu aşa fac şi copiii?), dar îţi vor da şi ocazia să treci în revistă cunoştinţele, experienţa pe care le ai şi vor crea o investiţie pe termen lung în-tr-un viitor profesionist. Nu sună rău deloc nici pentru CV, nici pentru interacţiunea personală şi nici pentru a evita rutina. Aşa că aduceţi învăţăceii la voi!