Dacă anul trecut candidaţii îşi permiteau luxul de a fi chemaţi la interviuri la care nu se prezentau, de anul acesta lucrurile s-au întors la 180 de grade. Criza financiară a afectat…
…foarte mult piaţa de recrutare din România şi numărul celor care aplică la un singur post a depăşit de mult 1.000 de persoane. Cristina Săvuică, managing partner Lugera&Makler şi coordonator al subsidiarelor companiei din România şi Cehia vorbeşte în continuare despre piaţa de recrutare din ţara noastră, atitudinea românilor faţă de muncă, oferă sfaturi celor care îşi caută un job în această perioadă şi în privinţa negocierii salariale.
Cât de mult a fost afectată piaţa recrutărilor de criza financiară?
Foarte mult! Dacă anul trecut aveam o medie de 400 de joburi deschise pe lună, la sfârşitul lui 2008, începutul lui 2009, aveam 70, 80, ceea ce reprezintă un procent de 20% din numărul înregistrat anul trecut din punct de vedere al recrutării. Anul acesta în schimb, a crescut business-ul de leasing de personal.
Ce se anunţă pentru anul viitor?
În orice caz, mai bine decât anul acesta. Lugera spre exemplu, va avea anul acesta o cifră de afaceri mai mare decât anul trecut. Noi suntem pe creştere în continuare, nu am avut o regresie. Diferenţa este că dacă, de la an la an, procentul de creştere pentru Lugera era de 65%, anul acesta va fi de doar 15%.
Care sunt în prezent cele mai în vogă domenii?
Resursele umane şi marketingul sunt două domenii foarte la modă anul acesta.
În ce sector se fac cele mai multe angajări? Ce salariu mediu este înregistrat în acel sector?
Angajări se fac foarte multe în vânzări, finance şi asigurări, unde şi compania noastră are foarte multe posturi pentru care recrutează.
În ce măsură s-a schimbat atitudinea angajaţilor faţă de companii, salarii, bonusuri şi responsabilităţi în muncă? Sunt aceştia acum mai conştiincioşi în modul în care îşi îndeplinesc sarcinile?
O parte dintre ei au fost foarte speriaţi la începutul anului pentru că nu realizau ce li se întâmplă şi privind din exterior s-a poate observa faptul că s-a schimbat mult mentalitatea angajatului. Dacă până anul trecut, pentru un job de entry level sunam 100 de candidaţi din care programam 20 interviu şi din păcate, se prezentau doar 5, restul nici măcar anunţând că nu mai vin, anul acesta, am ajuns la polul opus, unde la un singur job aplică 1.000 de candidaţi şi foarte mulţi sună disperaţi să ne roage să-i primim la un interviu.
Credeţi că după încheierea crizei, procesul de recrutare şi migraţia angajaţilor între companii vor reveni la nivelul atins înainte de criză?
Nu, cred că se va forma o balanţă între ele. Sper să nu mai fie nebunia anului trecut când candidaţii „zburau” de pe un job pe altul, vânând oportunităţi.
Poate că acest „duş rece” primit de piaţa muncii va schimba puţin atitudin ea faţă de muncă a românilor?
Sper că acest lucru se va întâmpla.
Ce sfaturi aveţi pentru tinerii absolvenţi care nu au experienţă şi îşi doresc să-şi găsească un loc de muncă în domeniul în care s-au specializat, în condiţiile în care angajatorii cer, în general, o experienţă de minim şase luni?
Să participe la programe de internship şi de voluntariat. Sunt nenumărate firme care oferă astfel de programe şi este indicat să participe la orice activitate care înseamnă experienţă cu o companie reală. Din păcate studentul care a absolvit facultatea, nu s-a lovit de nimic real, el având în „experienţă” doar cunoştinţe teoretice. Chiar şi în aceste cazuri, companiile sunt restrictive în ceea ce priveşte alegerea unui candidat pentru că trebuie să se plieze pe stilul companiei, îi sunt necesare anumite abilităţi şi trebuie să aibă acea motivaţie interioară care să-l facă să-şi dorească să participe la un internship timp de şase luni fără să fie plătit. Din păcate, în România această motivaţie nu prea este prezentă.
Evident, selecţionarea candidaţilor depinde foarte mult şi de forma în care au trimis CV-ul. Deşi pe toate siteurile poţi găsi exemple de CV-uri, primim CV-uri care din start ne fac să le rejectăm precum unele trimise de pe adrese de e-mail ca „sexy_girl”, „blonda123” sau unele trimise la toate agenţiile de recrutare în care scrie: „Stimate Domnule recruiter, ştiu că sunteţi cea mai mare agenţie de recrutare de pe piaţă”, e-mailul fiind trimis către toate agenţiile în acelaşi timp.
Ce modalitate credeţi că este acum mai eficientă în găsirea unui serviciu? Networking-ul sau metoda clasică de aplicare a CV-urilor pe site-urile de specialitate?
Şi una şi alta! Cu cât foloseşti mai multe metode, cu atât îţi cresc mai mult şansele. Dacă alegi să-ţi cauţi joburi prin intermediul prietenilor, s-ar putea ca prietenul respectiv să nu poată ajunge direct la persoana care recrutează. Pe de altă parte sunt companii în care recomandările sunt foarte bine primite, pentru că atunci când recomanzi o persoană înseamnă că o cunoşti şi într-un fel sau în altul garantezi pentru ea. Procesul de recrutare însă se desfăşoară indirect, indiferent dacă persoana vine printr-o recomandare sau nu.
Cum se pot angaja persoanele care au lucrat chiar şi 20 de ani în acelaşi loc de muncă şi dintr-o dată au ajuns şomere? Cum ar trebui să se pregătească pentru un interviu, având în vedere faptul că cel mai probabil au fost poate la maximum două interviuri în viaţă?
Trebuie să cunoască bine compania la care aplică pentru interviu şi să aplice la joburi care i se potrivesc. În prezent tendinţa în rândurile candidaţilor este să aplice la fiecare job care apare. Spre exemplu din 1.000 de CV-uri care se aplică la un post de call-center, numai 20% se potrivesc.
Care consideraţi că sunt elementele care garantează succesul la un interviu?
Atitudinea şi experienţa. Dacă ai de ales dintre doi oameni care au aceeaşi experienţă dar atitudinea diferită, atitudinea primează chiar dacă unul dintre ei are mai puţină experienţă. Prin atitudine mă refer la comportament, flexibilitate, deschidere, modul de a privi lucrurile, dorinţa de a învăţa, team-player, etc.
Cum trebuie să-ţi negociezi salariul în această perioadă?
Fii foarte realist! Există la noi o tendinţă, mai ales în rândul tinerilor absolvenţi, dacă prospectezi CV-urile aplicate pe site-urile de recrutare la posturile pentru entry level, observi că aceştia cer minim 500 de euro. Asta, în condiţiile în care compania trebuie să investească bani în ei prin trainigurile de care au parte la început de drum.
Pentru cei cu experienţă, consider că trebuie să fie foarte realişti atunci când pleacă de la un job şi să conştientizeze, mai ales în ziua de astăzi, că obţinerea unui salariu mai mare este un lucru dificil. În momentul în care ajungi la un interviu şi ceri un salariu prea mare, există şansa ca angajatorul să renunţe la tine, dacă are o marjă salarială mult mai mică.