Întotdeauna m-a amuzat cât de ad litteram iau unii oameni tendințele. De parcă ar fi literă de lege și dacă ne abatem de la ele va veni, inevitabil, și pedeapsa.
Text de Raluca Dumitra, Chief Content Editor We Are HR
E adevărat că e bine să ai repere, să știi între ce parametri te desfășori, pentru că suntem niște ființe sociale care avem nevoie, mai presus de toate, de apartenență și de acceptare. Sunt cele mai de sus nevoi din piramida lui Maslow, dar ele cântăresc mult mai greu decât cele de jos, mai ales odată ce le-ai bifat pe celelalte cu ușurință, fără ca măcar să-ți dai seama.
Ce înțelegem însă mai târziu, după niște ani de citit reviste glossy, de urmărit niște branduri high fashion și niște vedete pe Instagram, e că nimic nu e absolut. În modă, ca și în viață, există ireal de multe nuanțe de gri, albul și negru sunt rareori soluția. Rolul acestor tendințe date de marile case de modă nu e să ne îngrădească, ba din contră, să ne ofere un playground în care să ne desfășurăm. E vorba despre personalizare și adaptare. Nu cred că există vreun designer pe lumea asta care să fie happy când își vede outfitul de pe podium, luat cu copy-paste perfect și integrat în viața reală. Pentru că unele haine nu arată la fel pe o persoană normală, cu o înălțime de 1,60, cum arată pe un model de 1,80 de pe catwalk. În plus, modelele de pe podium, deși sunt la lucru când defilează, au cu totul alt job decât tine – tu nu poți merge îmbrăcată în plasă și piele la birou, dacă ar fi să ducem lucrurile într-o extremă absolută.
Asta e frumusețea tendințelor. Că, odată ce ajungi să le înțelegi, îți dai seama că trebuie să iei din ele doar ce îți place, ce ți se potrivește și de aici încolo e numai despre personalizare și creativitate.
Pe această personalizare am mers și noi, cei de la eJobs, când am hotărât să lansăm o revistă destinată profesioniștilor din HR. Din nevoia asta de a nu ne conforma regulilor prestabilite s-a născut proiectul We Are HR. Pentru că profesioniștii din HR știu foarte bine tendințele. Știu ce-i așteaptă, ce se va întâmpla și ce să facă. Însă știu la fel de bine că 2017 nu mai e în niciun caz despre rețete prestabilite, despre tendințe luate de pe „podium” cu copy-paste și integrate în procesul recrutării. Și în HR, ca și în modă, e vorba despre creativitate. Fiecare trebuie să se individualizeze și să-și personalizeze „outfit-ul” ca să atragă pretendenți, care, în cazul de față, se materializează în candidați.
Nu e, cu siguranță, cel mai bun moment pentru piața recrutării, oferta e nesatisfăcătoare, iar competiția, atât de acerbă, încât nici măcar un „outfit de podium” nu e de ajuns. Pentru că, ce să vezi, și alții și l-au luat și îl poartă la fel de bine ca tine, recrutorul sau angajatorul. E vorba mai degrabă despre creativitate, despre mix & match, despre cum, prin avantajele competitive pe care compania ta le are, reușește să cucerească și, în cazul de față, să angajeze candidații cei mai atractivi. Iar aici intervenim noi, echipa We Are HR, pentru că avem un pic mai multe informații și acces și în „backstage”, nu doar un loc asigurat în „front row”. Iar în backstage-ul HR-ului (eJobs, Creative Designerul casei de modă We Are HR, e numărul 1 în recrutarea online, să nu uităm asta), avem, cu siguranță, full access la informație proaspătă, la studii de caz, la bune practici și tendințe. Iar acest acces vrem să-l împărțim cu profesioniștii din HR, care ne provoacă zi de zi să fim mai buni în ceea ce facem. Bucuria e mai mare când e împărțită și împărtășită față de situațiile în care o ții doar pentru tine. Iar noi n-o s-o ținem doar pentru noi, o s-o împărtășim trimestrial, în print, și zi de zi, în online – pe www.WeAreHR.ro –, cu profesioniștii din HR care au nevoie de ea.
Noi – la eJobs, în general, și la We Are HR, în particular – credem foarte mult în oameni. Credem că, punând cap la cap niște idei, integrate într-un context mai amplu, putem fi de real ajutor unei comunități care luptă pentru aceeași cauză, anume recrutarea de talente.
Revin la tendințe, căci, vrem, nu vrem, toate drumurile duc la modă. Sau pleacă de la modă. HR-ul are multe de învățat din modă, iar când zic „HR” recomand, ca și în cazul tendințelor, să nu luăm totul atât de literal. Multe dintre ideile și recomandările pe care le vei găsi în revista We Are HR pot fi integrate, interiorizate și implementate nu doar de către cei care lucrează în resurse umane, ci și de către cei care conduc echipe, fie că o fac dintr-o poziție de top management sau dintr-una de team leader. Pentru că asta e frumusețea resurselor umane: nu sunt doar esențiale pentru orice business, ci și una dintre cele mai valoroase resurse pe care le avem.