Indiferent dacă tu şi colegii alegeţi o variantă clasică de luat cadouri sau vă inventaţi una, Crăciunul e ocazia perfectă pentru nişte gimnastică a imaginaţiei şi strângere a legăturilor cu o porţie zdravănă de amuzament.
Desigur, prima opţiune ar fi să cumperi ceva fiecărui coleg, dar ăsta e un coşmar logistic (şi, dacă e să fim sinceri, financiar) chiar şi pentru cea mai organizată persoană. De-asta există alternative mult mai distractive, care să-ţi uşureze viaţa.
Moş Secret
Cea mai populară metodă (şi una foarte simplă) e Secret Santa. Se scriu numele tuturor colegilor pe bileţele şi fiecare extrage un nume pe care nu are voie să-l divulge şi căruia va trebui să-i cumpere cadou. În ziua cu pricina sărbătorească, se dau cadourile în stânga şi-n dreapta şi se vede cine şi-a dat cel mai tare silinţa la săpat după informaţii care să ducă la un cadou personalizat.
Sorina Topceanu, PR manager la agenţia BorţunOlteanu, spune că acolo biletele se extrag pe la
începutul lui decembrie. Ea şi colegii au o sumă orientativă – 25-30 de lei – dar uneori mai trişează de dragul cadoului şi o depăşesc uşor.
Deşi treaba asta cu bileţelele e o modalitate bună de a cunoaşte mai bine oameni despre care înainte nu ştiai poate mai nimic, ea nu aduce întotdea-una varietate. Sorinei i-a picat acelaşi coleg trei ani la rând. N-a fost problemă, a avut ce să-i ia (de la trabuc, la condimente ca să gătească pentru colegi), dar i-ar plăcea ca anul ăsta să extragă în sfârşit numele altcuiva. De exemplu, al mascotei agenţiei, un căţel care e şi el implicat în proces.
Partea grea la povestea cu moşul secret e că oamenii nu sunt prea secretoşi. De obicei, toată lumea vrea să afle cine cui îi e destinat sau se dă de gol încercând să afle ce-şi doreşte bileţelul lui. „Doar dacă nu vrei să afli nu afli”, spune Sorina despre ce se întâmplă la ea la birou.
Moşul Secret poate încuraja pornirile Grinchilor de la birou, cum s-a întâmplat la o bancă, unde printre cadourile oferite s-au numărat filmul „Mireasa moartă” (pentru o femeie) şi lubrifiant pentru sex anal (pentru un bărbat).
Surprize numerotate
La International Business Promotion, sistemul a fost uşor diferit. Anul trecut, totul s-a făcut pe ultima sută de metri. Angajaţii şi-au fixat o sumă- limită şi au trebuit să cumpere un cadou fără să ştie unde va ajunge, ceea ce a făcut să predomine surprizele unisex: decoraţiuni de pom, căni, alcool. La petrecerea de Crăciun, cadourile ambalate au fost aşezate sub brad şi pe ele s-au lipit numere. Fiecare angajat a extras un număr dintr-un bol şi a luat pachetul corespunzător. Ulterior, s-au descusut ca să afle cine de la cine a primit.
„Dacă fiecare ştie pentru cine va fi Moş Crăciun, favorizăm stabilirea relaţiilor între cel care ia cadoul şi cel care îl va primi”, spune psihologul Carmen Moldoveanu. „Dacă alegem varianta tombolă, în care tragem cadourile la sorţi, ajutăm relaţio-narea între toţi membrii grupului.” Preţul-limită pentru cadouri contribuie la evitarea diferenţelor mari de valoare şi a frustrărilor. Carmen recomandă şi propunerea unei tematici (cărţi, culinare, jucării etc.), pentru a favoriza armonia.
DIY sau Do it yourself
Dacă ai o ţâră de îndemânare şi ceva timp liber, le poţi face (picta, lipi, găti) cadouri colegilor. Chiar dacă nu vor fi atât de reuşite, e greu să nu se bucure de ceva muncit special pentru ei.
Sau poţi să faci un brainstorming cu echipa şi să vă inventaţi propriul sistem de cadorisire. Orice, numai să nu ignoraţi Crăciunul.
Ultima modificare decembrie 4, 2019 3:34 pm