Brifcor, un suc pentru care merita sa lupti

.

Cand eram copii imparteam o amandina, lingeam mai multi aceeasi acadea sau treceam din mana in mana o sticla de Brifcor, in spiritul unei generozitati dictate de lipsa. Stiai ca daca dai, o sa …
Cand eram copii imparteam o amandina, lingeam mai multi aceeasi acadea sau treceam din mana in mana o sticla de Brifcor, in spiritul unei generozitati dictate de lipsa. Stiai ca daca dai, o sa primesti si tu cand o sa aiba vecinul. Si toata lumea era fericita!

Imi amintesc gustul de Brifcor. Era dulce-acrisor si usor acidulat. In mintea mea era un suc ceva mai „high class” decat Ci-co, desi habar n-am daca era mai scump sau mai bun. A fost inventat in anii 80 de catre un chimist de la ICPVILF (Institutul de Cercetari Pentru Valorificarea Legumelor si Fructelor) care a reusit sa substituie concentratul de portocale ce trebuia importat cu un concentrat autohton produs prin macerarea a 14 plante, unele dintre ele banale buruieni. Numele ii vine de la Bautura Racoritoare Indigena Fabricata cu Concentrat Original Romanesc. Iar cel mai haios comentariu pe care l-am gasit pe un blog, in timpul documentarii despre faimoasa bautura, este: „Fanta draga, nu fii trista, fiindca e pacat/ Fara Brifcor nu exista suc adevarat”.

Pentru nostalgicii Brifcorului, vestea buna e ca e o bautura pe care o pot savura si azi. Din pacate n-a fost o (re)nastere usoara, fiindca s-a lasat cu lupte in instanta. Prin anul 2000, firma Consuc din Suceava a inceput sa fabrice noul Brifcor. Cand a dorit sa-si protejeze marca prin inregistrarea ei la OSIM a constatat cu surprindere ca, desi nimeni altcineva nu mai producea Brifcor, marca era „luata” de o firma de transporturi (!) din Bucuresti. Inregistrarea la OSIM se face pe 10 ani. Sucevenii s-au gandit sa astepte, timp in care au tot reinoit cererea de inregistrare. Se pare insa ca brandul Brifcor a fost atragator si in ochii unor nemti! Firma germana Dohler (care era furnizor de concentrat de suc pentru Consuc, deci stia ca acestia produc Brifcor!) a depus si ea cerere de inregistrare a marcii Brifcor, care a fost respinsa din acelasi motiv. Doar ca ei s-au gandit sa inceapa niste proceduri legale de anulare a inregistrarii marcii de catre o firma (cea de transporturi) care nu l-a produs niciodata.

Castigand marca, nemtii de la Dohler au produs, din 2005, Brifcorul romanesc, imbuteliat la Busteni de catre Romaqua Group. Sucevanii au fost nevoiti sa sisteze productia, ca sa nu primeasca niste pedepse foarte severe date pentru furtul de marca. Insa nu s-au lasat! Au continuat timp de 3 ani lupta in instanta, avand argumentul legal „noi am fost primii!” si deviza de suflet „lasati sucul romanesc romanilor!” Doar din mai 2009 Consuc a castigat in instanta dreptul de a produce Brifcor. Iar acum le mai ramane doar lupta cu concurenta… Frutti Fresh, Pepsi si Coca-Cola, paziti-va! Vine Brifcor!

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton