Analiza SWOT, folositoare în carieră

.

Strengths – puncte tari, Weaknesses – puncte slabe, Opportunities – oportunităţi şi Threats – ameninţări sunt cele patru arii ale acestei analize pe cât de simple, pe atât de folositoare.

Folosind analiza SWOT pentru a face „radiografia” carierei tale, vei reuşi să observi permanent ce evoluţie ai înregistrat din punct de vedere profesional şi ce îmbunătăţiri poţi face.

Să-ţi stabileşti punctele tari şi punctele slabe ale carierei este uşor, însă analiza SWOT te ajută foarte mult atunci când vine vorba despre identificarea acelor elemente cu care tu interacţionezi şi care îţi influenţează cariera.

Aceşti factori externi precum domeniul în care lucrezi, compania, postul pe care-l ocupi sau locul unde este sediul companiei tale sunt cei care te expun la anumite riscuri sau îţi oferă oprtunităţi

Analiza SWOT detaliată

Pentru a înţelege exact la ce se referă analiza SWOT şi pentru a o putea aplica, citeşte în continuare ce reprezintă fiecare arie a ei.

Punctele tari ale analizei se referă la atributele pozitive şi aptitudinile pe care tu le ai. Aici poţi integra entuziasmul şi pasiunea pentru muncă, networkingul personal şi cunoştinţele sau experienţa.

La punctele slabe poţi include lipsa educaţiei şi a experienţei, lipsa unei reţele de contacte, aptitudinile profesionale slab dezvoltate şi caracteristicile personale de care nu eşti foarte mândră.

Când analizezi oportunităţile care se ivesc carierei tale, trebuie să ţii cont de perioada prin care trece domeniul în care îţi desfăşori activitatea, nivelul economiei de piaţă, dezvoltarea pe care o cunoaşte domeniul tău, cererea crescută sau în creştere de pe piaţă şi proiectele care apar în mod neaşteptat şi care îţi permit să te dezvolţi continuu.

La cel mai puţin plăcut capitol, ameniţările, trebuie să incluzi scăderea nevoii de servicii pe care le oferi, competiţia din piaţă, restructurarea domeniului, deciziile companiei care nu te avantajează şi schimbările care se produc în piaţa muncii şi care pot avea efecte directe asupra ta.

După ce ţi-ai analizat cariera folosind modelul SWOT, trebuie să faci patru demersuri. În primul rând, trebuie să-ţi îmbunătăţeşti aptitudinile specifice domeniului în care îţi desfăşori activitatea pentru a-ţi „întări” punctele tari şi să încerci să reduci cât poţi punctele slabe sau chiar să le elimini.

Apoi, trebuie să cauţi noi oportunităţi de dezvoltare socio-profesională şi să încerci să-ţi protejezi cât mai bine cariera în faţa riscurilor pe care tocmai le-ai identificat.

Foto: Shutterstock 

PE ACELAȘI SUBIECT
    
Vedete din Romania Vedete internationale