Te-ai întrebat vreodată cât de importante sunt joburile pe care le-ai avut atunci când trimiţi CV-ul la o companie, chiar dacă nu sunt în acelaşi domeniu? Foarte mult!
Unii recruterii au, din păcate, obiceiul de a pune „etichetă” acelor candidaţi care nu au experienţă în domeniul în care s-au format profesional.
Să luăm exemplul concret al Alexandrei din Bucureşti care a absolvit Facultatea de Psihologie şi care, în timpul facultăţii a lucrat la două companii pe postul de asistent manager.
După finalizarea studiilor aceasta a dorit să se angajeze în resurse umane, dar s-a lovit de o prejudecată, aceea de a fi considerată insuficient pregătită în domeniul de activitate, din moment ce a ales o altă meserie.
Ironie şi respingere
„Am fost la un interviu unde recruiterii companiei angajatoare, uitându-se zâmbind pe CV-ul meu, m-au întrebat ce legătură are domeniul resurse umane cu postul de asistent manager – secretară, după cum spuneau ei. Evident le-am explicat motivul pentru care nu m-am putut angaja în domeniu, eram încă în facultate. Rezultatul, atitudine ironică, nu m-au angajat!”, povesteşte tânăra nemulţumită.
Tânăra mai povesteşte că de atunci au trecut şase luni, timp în care a aplicat la foarte multe companii care ofereau posturi cu cerinţe în care şi ea se încadra, dar nu a fost nici măcar sunată de companiile de recrutare din cauza faptului că este catalogată drept „secretară sau mă rog, asistent manager”.
Fără ajutor din partea companiilor
În alte ţări din lume, tinerii studenţi se bucură de un sistem care le permite să poată munci pe bază de voluntariat sau internship în companii. În acest mod ei acumulează experienţa şi abilităţile necesare la momentul angajării. Un alt beneficiu al acestui sistem este faptul că tinerii reuşesc să îmbine încă de la început teoria învăţată la facultate cu practica.
La noi în ţară, acest sistem nu este la fel de dezvoltat ca peste hotare, dar în multe cazuri, companiile deschid sesiuni de internship la care pot participa şi studenţii.
Probabil că dacă şi Alexandra s-ar fi bucurat de parcugerea unui astfel de stagiu de internship, ar fi reuşit să acumuleze experienţa necesară angajării în domeniul în care s-a perfecţionat profesional.
Un alt aspect important este că angajarea unui absolvent fără experienţă, reprezintă anumite investiţii din partea companiei în sesiuni training şi formare profesională a acestuia .
„Cred că ar trebui să se investească mai mult în trainingurile oferite angajaţilor aflaţi la început de drum. Într-adevăr, companiile mari, fac pe alocuri acest lucru, însă foarte multe alte companii refuză să accepte această ideea că un angajat productiv, e unul în care ai investit! Cu angajaţii e ca în afaceri, investeşti ca să câştigi de pe urma lor”, spune consultantul în carieră, Adrian Dumitru.
Şi ca totul să fie „bine”, după spusele specialiştilor în resurse umane, s-a observat în ultimul an o tendinţă din partea companiilor de a încerca să reducă din costuri, sacrificând în primul rând bugetul de training.
Aşa că, dacă vrei să munceşti în timpul facultăţii, ai grijă ce posturi alegi, s-ar putea să te loveşti de bariere legate de concepţiile unora dintre recruiteri. Nu cred că te va avantaja un astfel de lucru, mai ales acum într-o perioadă atât de dificilă pentru piaţa muncii.
Foto: Shutterstock