Adriana Dutescu

.

Pe lângă faptul că este directorul Programului MBA Româno-Canadian, Adriana Duţescu e profesor universitar şi autor de cărţi din domeniul financiar.

Ce anume te-a determinat să alegi o carieră în domeniul finanţelor?

Am avut onoarea să absolv unul dintre cele mai prestigioase licee din Bucureşti (Liceul de Matematică-Fizică nr. 1, actualul „Tudor Vianu”) care, la vremea respectivă avea o reputaţie naţională şi internaţională  consistentă, construită metodic  prin numeroasele diplome la olimpiadele de matematică şi informatică pe care elevii săi le obţineau an de an. Prin urmare o carieră în zona finanţelor s-a prefigurat natural pentru mine şi, după aproape 20 de ani de dezvoltare profesională în acest domeniu, vă pot spune că a fost o alegere inspirată.

Ce face acest domeniu interesant?

Clişeul ar fi că lumea finanţelor, a cifrelor, este una rece, pragmatică, aproape robotizată iar cei care o populează  ar trebui să împrumute aceleaşi caracteristici, nu? Eu am descoperit, este adevărat după multe eforturi şi căutări, poezia  şi simfonia acestei lumi, şi, mai ales, personalităţi deosebite şi pline de sensibilitate, cu trăiri şi preocupări dintre cele mai diverse. De pildă am avut onoarea să lucrez cu unul dintre cei mai cunoscuţi guru din UK /Europa pe raportare financiare (Prof. Cris Nobes), de la care am deprins nu numai strategii şi modele complexe de gândire analitică dar şi dorinţă de a-ţi trăi viaţa frumos, de a te înconjura de oameni mai inteligenţi decât tine, de a fi mereu deschis la minte şi suflet. Recomand cu căldură acest domeniu tuturor, ca o încercare de viaţă.
 
Care au fost cele mai mari provocări avute până acum în carieră ta?

Am profesat şi profesez în paralel în mai multe zone: în zona  de business (expertiză contabilă, analiză financiară, audit financiar, consultanţă fiscală etc), în zona academică (profesor univeristar) şi în managementul unei Şcoli de Business (Bucharest School of Mnagement, gazda Programului MBA Româno-Canadian). Am avut şansa ca în zonă de experienţă profesională să trec prin toate etapele, să plec de jos, cum se spune (de la contabilitate primară la strategii de business  şi elaborare de politici de companie,  masterat în Frântă şi doctorat în UK). Am avut marea şansă să cunosc şi să interacţionez cu oameni foarte diferiţi, de la care am avut multe de învăţat, cu mentori facinanţi care m-au modelat şi m-au ajutat să cresc şi să mă dezvolt. Provocările mele au fost tot timpul să reuşesc să mă ridic la nivelul aşteptărilor acestor oameni, să fac întotdeauna, fără excepţii, tot de pot şi cum pot, cât mai bine.  
    
Administrezi două proiecte în valoare totală de 5 milioane de euro. În ce constau acestea?  

Pentru că suntem în permanenţă în căutarea de noi oportunităţi pentru dezvoltarea Şcolii noastre de Business  (Bucharest School of Management, gazdă programului MBA Româno-Canadian) în 2009 am conceput, elaborat şi aplicat pentru două proiecte finanţate din Fondul Social European, programul  POSDRU 2007-2013, pe care le-am şi câştigat şi am început implementarea  din iunie, respectiv iulie 2010. Unul dintre proiecte îşi propune să fondeze şi dezvolte o şcoală antreprenorială pentru întreprinzătorii români aflaţi în dificultate, cărora să le redăm încrederea în propriile forţe şi să-i sprijinim să-şi pună în practică noile idei de afaceri.  
 
Prin intermediul celui de-al doilea proiect finanţat din fonduri europene, ne propunem să extindem Programul MBA Româno-Canadian la nivel naţional (în prima etapă la Cluj şi Braşov  – o premieră pentru piaţă programelor MBA din România) şi să asigurăm profesorilor şi studenţilor noştrii accesul la cele mai noi studii de caz, materialele de informare şi schimb de experienţă cu mediul academic şi de afaceri atât din România cât şi din Uniunea Europeană.  
 
Din cadrul acestui parteneriat face parte şi Maastricht School of Management, cu care colaborăm atât pentru dezvoltarea de noi materiale de învăţare şi a integrării acestora într-un sistem de blended learning cât şi pentru realizarea unor proiecte de business la care sunt implicaţi în mod activ studenţii noştri.
 
Cum este să ai responsabilitatea şi managementul unor proiecte de o asemenea valoare şi amploare?

O nouă provocare, diferită, specială, care mă solicita profesional şi personal diferit, pe care o trăiesc cu bucurie şi speranţă.
 
Le predai unor studenţi care au o experienţă care la un moment dat poate fi copleşitoare: top manageri, antreprenori de succes. Cum este interacţiunea cu aceştia? Cum a fost la început pentru tine să te afli în postură de profesor al lor şi cum a evoluat acest rol?  

Publicul MBA Româno-Canadian  este unul extrem de exigent iar interacţiunea este foarte dinamică şi complexă. Prin urmare, pe lângă o bună consistenţă profesională, este obligatorie o anumită atitudine proactivă, de parteneriat cu cursanţii, de facilitator profesionist al unui flux de idei şi opinii complexe, de multe ori diametral opuse. Un excelent trainer de MBA se desăvârşeşte în mulţi ani, prin muncă contistentă şi sistematică şi prin deschidere la nou şi provocări.
 
Care sunt lucrurile care te ajută să te impui în faţa unui public atât de exigent şi de pregătit, graţie experienţei profesionale pe care o are?

Experianta relevantă de business, capacitatea de a facilita discuţii complexe, de a implica toţi cursanţii în experimente complexe, integrate, atitudine proactivă, şi mai mult decât orice o nemărginită pasiune pentru ceea ce faci.
 
 De ce în loc să fii director financiar la o firmă importantă ai preferat să acorzi prioritate activităţii didactice şi scrisului?

Vocaţia mea (dacă mi-este permisă lipsă de modestie) este mentoratul, prin urmare activitatea academică şi de „executive education”  reprezintă un nivel superior de dezvoltare profesională şi personală, care vine firesc, pentru mine. Poziţia de „director financiar la o firmă importanta”  are cu siguranţă farmecul şi avantajele sale, pentru mine însă împlinirea personală superioară  este alături de studenţii şi cursanţii mei, de la care învăţ continuu  şi care nu încetează să mă surprindă de fiecare data.
 
Ai scris câteva cărţi. Cum este să scrii o carte dedicată domeniului financiar?

A scrie o carte sau un articol în domeniul financiar în care contribuţia personală (originalitatea)  să fie consistentă presupune un efort intelectual şi fizic deosebit, o disciplină a muncii „nemteasca” şi un respect deosebit pentru cuvântul scris şi pentru cititori. Frământările mele în această zonă sunt îndelungi şi complicate, dar reprezentative.  Când ceea ce reuşeşti să împărtăşeşti prin cărţile tale este util pentru cititori, când poţi să pui mai multă ordine şi să oferi perspective lesne de aplicat celor care au nevoie de sfaturile tale poţi spune că a meritat efortul. Procesul creaţiei te trăieşte şi te transformă iremediabil. Acum, când rememorez , mă apucă un dor nebun.
 
Te-a ajutat dincolo de profesie faptul că gândesti pragmatic, fiind un om al cifrelor? Cum?

Am avut şansa să cunosc şi să interacţionez cu personalităţi deosebite, să trăiesc şi să lucrez în medii dintre cele mai variate şi în ţară şi în străinătate, m-am modelat şi transformat în timp cu fiecare provocare dar ştiu cu certitudine că ceea ce mă „salvează” de fiecare dată este autenticitatea .

Ce ar trebui să ştim / să înţelegem noi, cei pentru care domeniul financiar este unul greu de înţeles?

Veniţi să experimentaţi lumea cifrelor, este mult mai simplu şi mai frumos decât pare, dacă aveţi mentorii potriviţi. Viaţa  te va aduce, mai devreme sau mai târziu, spre /în domeniul financiar aşa că este bine să fii pregătit pentru viitoarele provocări. „Cere şi ţi se va da!”

Ce îţi place să faci în timpul liber?

Să petrec timp cu familia mea.

PE ACELAȘI SUBIECT
    
Vedete din Romania Vedete internationale