Deși trăim în era în care se vorbește tot mai des despre egalitatea salarială, discuțiile despre salariu și negocierea acestuia sunt încă văzute drept subiecte tabu. Puține sunt femeile care știu cum să pună problema, atunci când vor să ceară o mărire de salariu, pentru că multe văd discuția drept una inconfortabilă.
Însă atunci când aștepți ca superiorii tăi să observe munca pe care o depui și să îți acorde din proprie inițiativă mai mulți bani, este posibil să acumulezi nemulțumiri legate de jobul tău și, mai mult, există riscul ca mărirea de salariu să se lase așteptată.
Pentru angajații români, acesta este cel mai bun moment pentru a-și negocia salarii mai mari, un pachet de beneficii și condiții de lucru mai bune. Motivul este expus chiar de omul de afaceri Liviu Tudor, președintele și fondatorul Genesis Property, care afirmă că piața muncii din România se confruntă, încă din 2017, cu o criză fără precedent a forței de muncă.
„Companiile vor trebui să aloce resurse suplimentare pentru menținerea unui nivel salarial mulțumitor pentru angajat, dar totuși competitiv pentru bugetele alocate”, spune Liviu Tudor.
Așadar, angajații au acum mână liberă pentru a-și cere drepturile și pentru a determina companiile pentru care lucrează să facă eforturi pentru a-i păstra. De aceea, vorbim astăzi despre cum cinci femei de succes și-au negociat salariile și au reușit să obțină banii pe care îi doreau:
Sharissa Jones, manager într-o companie de pe Wall-Street, spune că una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face atunci când ceri o mărire de salariu este să accepți un răspuns negativ. A doua este să ameninți că îți dai demisia. „Fiecare șef încearcă să facă să pară ca și când el nu ar avea putere de decizie când vine vorba despre salariul unui angajat. Femeile sunt dispuse adeseori să accepte o astfel de explicație, bărbații, mai rar. Nu recurge la amenințări goale și nu amenința că îți dai demisia, vei reuși doar să îți enervezi șeful”, spune ea, într-un interviu acordat Elle.
În schimb, ea recomandă să îți cunoști superiorul mai bine, astfel încât să îți dai seama ce anume l-ar putea motiva să ia cererea ta în serios. Unor oameni le pasă mai mult de corectitudine, alții răspund mai bine când le expui lucrurile în mod direct, în timp ce alții trebuie luați prin învăluire. Încearcă să te pui în locul șefului tău și să mergi la el cu un discurs bine pregătit, fără a fi însă dispusă să pleci de acolo fără o negociere la sânge.
Fii sigură pe tine
Aleen Kuperman, CEO-ul companiei Betches Media, spune că este mai dispusă să acorde o mărire de salariu atunci când un angajat pare sigur pe el și pe munca pe care o depune. „Nu îți face șeful să se simtă inconfortabil și practică-ți discursul împreună cu un prieten sau chiar în fața oglinzii. Este impresionant și intrigant atunci când un angajat este sigur pe abilitățile sale și pe munca sa, pentru că nu te face pe tine, ca superior, să simți că îți asumi un risc mărindu-i salariul”, spune aceasta.
Ea recomandă să te interesezi din timp care sunt salariile din domeniul în care activezi, apoi să expui aceste lucruri, alături de rezultatele muncii tale. Atunci când performanțele tale vorbesc de la sine, puțini sunt cei care vor putea să te refuze.
Nu invoca motive personale
Caroline Ghosn, CEO-ul companiei Levo, spune că a acordat numeroase măriri de salariu angajaților săi, însă doar celor care au venit la ea cu o prezentare a rezultatelor obținute și a plus valorii pe care au adus-o companiei. „Când cineva vine la tine pregătit cu toate aceste date, nu prea ai ce să faci decât să dai curs cererii sale. Mai puțin convingători sunt însă cei care vin cu motive personale, de genul «mi-a crescut rata la casă»”, spune ea.
Negocierea salariului presupune o luptă de ambele părți, iar în momentul în care argumentele sale nu sunt legate de locul de muncă, ci sunt mai degrabă de ordin personal, îți pui șeful în poziția de a se gândi că oricine are probleme și că orice angajat ar putea veni să ceară mai mulți bani pornind de la aceste motive.
De asemenea, de mare ajutor poate fi ca, în timpul negocierii, să oferi ceva în plus pentru banii solicitați. Stabilește niște obiective pentru viitor cu superiorul tău sau asumă-ți responsabilitatea pentru un proiect, însă ai grijă să nu cazi în capcana de a-ți lua asupra ta mai multe sarcini de lucru decât ai deja.