Sfântul Andrei se sărbătorește în fiecare an pe data de 30 noiembrie. Este considerat ocrotitorul românilor și cel care a adus creștinismul pe meleagurile noastre.
Sărbătoarea de Sfântul Andrei, numită și Halloween-ul românesc, este un moment în care magia și misterul se îmbină cu tradițiile și datinile, fiind un prilej al farmecelor și al descântecelor. De Sfântul Andrei se pune grâu la încolțit.
Când se pune grâu la încolțit?
Grâul este un simbol al belșugului, al prosperității, atât în tradiția folclorică, cât și în cea religioasă, se crede că grâul este simbolul vieții care biruiește moartea și, totodată, este simbol divin. Grâul se pune la încolțit după miezul nopții care precede ziua de Sfântul Andrei, practic ]n noaptea de 29 spre 30 noiembrie. Acest obicei se spune că este prevestitor al belșugului în anul ce vine.
Cum se pune grâul la încolțit
Graul se pune la încolțit în casă, într-un vas cu deschidere largă sau într-un ghiveci, și se poate folosi ca suport atât vata, buretele, cât și pământul. Este important ca fiecare membru al familiei să aibă propriul vas și, de asemenea, să se ocupe de îngrijirea boabelor de grâu puse la încolțit. Este recomandat ca vasul cu grâu pus la încolțit să fie așezat la lumină, de exemplu pe pervazul geamului, și să stea într-o camera călduroasă. Aceste condiții îl vor ajuta să crească mai repede și mai bogat. De asemenea, este important ca boabele de grâu să fie udate destul de des, chiar și zilnic, și să nu se permită uscarea totală a suportului pe care este pus la încolțit. După ce grâul a încolțit, boabele nu trebuie mișcate, deoarece se pot rupe germenii.
Una dintre cele mai comune metode prin care oamenii pun grâu la încolțit de Sfântul Andrei este pe suport de vată. Aceasta permite o bună absorbție a apei și lasă bobul să încolțească cu ușurință. După ce s-au presărat boabele pe primul strat de vată, se acoperă cu un alt strat de vată subțire și se udă din abundență.
Grâu la încolțit în burete
O metodă ingenioasă care, totodată, îți poate oferi o multitudine de variante de ornament este punerea grâului la încolțit pe suport din burete. Pentru această variantă, poți folosi inclusiv bureți de vase, cu singura condiție să fie nefolosiți și să îndepărtezi fibra abrazivă. Aceștia pot fi tăiați în multiple forme haioase sau pot fi prinși între ei cu scobitori pentru un decor de-a dreptul fascinant. Peste bureți pui boabele de grâu și uzi din abundență până ce buretele este îmbibat cu apă. Apoi acoperă cu o caserolă din plastic pentru a proteja și a oferi un mediu prielnic creșterii.
Dacă alegi să pui grâu la încolțit într-un ghiveci cu pământ, atunci încearcă să nu acoperi mai mult de câțiva centrimentri boabele, deoarece există riscul să-i îngreunezi creșterea. De asemenea, fiind mai dificil de răzbit stratul de pământ față de stratul de vată sau burete, este indicat să se lase boabele de grâu, cel puțin o zi, în apă, la înmuiat. După câteva zile trebuie să apară lăstarii.
Grâu încolțit în ciorap
Dacă vrei să puneți grâu la încolțit alături de copii, atunci procesul trebuie să fie unul mai amuzant, care să îi atragă. O metodă inedită prin care îi puteți face pe cei mici să adore această tradiție este reprezentată prin figurine făcute din rumeguș și boabe de grâu.
Cum faci figurine din rumeguș cu grâu
Pentru cei mici este mult mai amuzant să pună grâu la încolțit dacă din acest proces va rezulta și o mică figurină amuzantă. Pentru o astfel de figurină este nevoie de rumeguș, un ciorap, boabe de grâu și câteva culori. Ciorapul se umple cu rumeguș, se adaugă grâul, după care se leagă la capete cu un elastic. Figurina poate fi decorată cu ochi, gură și urechi din hârtie colorată. Figurina se așează pe o farfurie și se udă odată pe zi. Grâul va încolți și va ieși printre firele ciorapului. „Părul” verde al figurinei crește în aproximativ 10 zile.
Acest obicei se practică din bătrâni și conform tradiției se spune că este aducător de noroc și belșug. În funcție de cum crește acesta, persoana care l-a pus la încolțit va avea sau nu noroc material, belșug și împliniri în anul care urmează. Dacă grâul crește des și înalt, va fi un an rodnic.
Beneficiile grâului încolțit pentru sănătate
Dincolo de mesajul pe care ni-l transmite grâul pus la încolțit în noaptea de Sfantul Andrei, acesta aduce numeroase beneficii sănătății. Astfel, este o sursă naturală de vitamine și minerale, fiind bogat în magneziu, calciu, fosfor, vitaminele A, B, E, K, D, PP, dar și enzime și hormoni vegetali, cu remarcabile proprietăți terapeutice. Cura cu grâu încolțit este un bun remediu în anemie, insomnie, depresie, migrene, tromboflebită, dureri articulare, probleme de tranzit intestinal, afecțiuni oculare, impotența și, conform studiilor, în prevenirea și stoparea cancerului.