Fie că este marcat pe stil nou, fie pe stil vechi, Crăciunul este una dintre cele mai importante sărbători creștine, alături de Paște și Bobotează. Noi îți spunem când este Crăciunul 2017 pe rit vechi și care sunt particularitățile și tradițiile lui.
Când este Crăciunul 2017 pe rit vechi și de ce diferă data
Pentru creștinii ortodocși pe rit vechi, sârbi, ruși, ucrainieni, lipoveni, armeni, Crăciunul se sărbătește pe 7 ianuarie, adică la 13 zile față de calendarul oficial, utilizat în întreaga lume. De ce diferă data?
Calendarul iulian (Stil Vechi), adoptat de întreaga creştinătate la început, având o durată a anului cu 11 minute mai mică decât durata anului astronomic, a rămas în urmă.
În secolul al XVII-lea, pentru a regla modul de datare, s-a făcut reforma calendarului gregorian, care a primit şi denumirea de Stil Nou. Noul calendar a fost adoptat treptat de toate bisericile catolice şi protestante, nu şi de bisericile ortodoxe, care în 1923, în cadrul unei conferinţe interortodoxe, au adoptat calendarul iulian revizuit. Astfel, bisericile ortodoxe (inclusiv Biserica Română) au început să sărbătorească Crăciunul împreună cu bisericile occidentale pe data de 25 decembrie a calendarului gregorian (până în anul 2800).
Bisericile ortodoxe din Rusia, Serbia şi Ierusalim, singurele care nu au acceptat noul calendar, au continuat să sărbătorească Crăciunul pe data de 25 decembrie a calendarului iulian – 7 ianuarie în calendarul gregorian (până în anul 2100).
Făcând referire la calendar, expresia „stil nou” se referă la calendarul gregorian, predominant în acest moment în lume. Denumirea „stil nou” este dată prin opoziție față de stilul vechi care corespunde calendarului iulian.
România a adoptat oficial stilul nou, Calendarul Gregorian, pe baza Decretului publicat în Monitorul Oficial nr. 274 din 6 martie 1919, pag 6 114 – 6 115, astfel că 1 aprilie, a devenit 14 aprilie 1919.
De atunci încoace, calendarul nou merge înainte, pe când cel vechi rămâne în urmă cu 3 zile la fiecare 400 de ani. De aici apare diferența de 13 zile la care s-a ajuns între cele două calendare.
Anul acesta, 25 decembrie pică într-o zi de luni.
Cine sărbătorește Crăciunul pe rit vechi
Crăciunul pe rit vechi este sărbătorit de Biserica Ortodoxă a Ierusalimului, Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Ortodoxă Sârbă, Biserica Ortodoxă Georgiană, Biserica Ortodoxă Ucraineană şi calendariştii vechi greci, care continuă să se folosească de calendarul iulian pentru datele fixe.
Moldova, Serbia, Rusia, Macedonia, Muntenegru, Georgia, Belarus, Ucraina, Kazakhstan, Egipt, Eritrea, Etiopia și Israel serbează Crăciunul pe 7 ianuarie.
În România trăiesc peste un milion de creștini ortodocși ai bisericii creștin-ortodoxe de stil vechi, îndeosebi ruși lipoveni, armeni și sărbi, care îşi ţin credinţa în circa 130 de biserici, schituri şi mănăstiri pe rit vechi.
Tradiții și obiceiuri de Crăciunul pe rit vechi
Did Moroz în loc de Moș Crăciun
Potrivit tradiției ucrainene, cel care oferă daruri copiilor din comunitățile ucrainiene este Did Moroz, nu Moș Crăciun. Acesta este un bătrân cu haine albastre, nu roșii. Did Moroz vine cu o troikă, adică cu o sanie trasă de trei cai, nu cu sania trasă de reni și își desface sacul cu daruri în noaptea de Anul Nou, nu de Crăciun. Personajul provine din mitologia precreștină a vechilor slavi și era considerat drept vrăjitorul iernii. În limba ucraineană, Did Moroz înseamnă Moșul Îngheț. El a reprezentat prototipul personajului Moș Gerilă, pe care comuniștii au încercat să îl impună în locul lui Moș Crăciun.
Sârbii aprind bandjakul de Crăciun
În ziua de 7 ianuarie se aprinde bandjakul – ceea ce pentru ei reprezintă înainte de toate tăria credinţei. Acesta este un trunchi de stejar, care este aprins în fiecare an de Ajunul Crăciunului pentru a simboliza căldura sufletească şi spirituală a tuturora.
Masa pe paie
Un alt obicei, care aduce aminte de scena Nașterii lui Hristos în iesle, este aducerea paielor în casă. Ele sunt așternute pe podea, unde întreaga familie servește masa de Ajun. Unii sârbi pregătesc pentru Crăciun un soi de cozonaci speciali, numiți baigli, cu mac sau cu nucă. De pe masă nu lipsesc preparatele tradiționale din carne de porc, iar bărbații servesc șliboviță sau răchie, dar și vin.