Profesionalismul şi expertiza nu sunt suficiente ca să ai succes la job. Ultima frontieră de cucerit în carieră: bunele maniere. Le ai?
Foarte uşor de trecut cu vederea dacă le ai, flagrante dacă faci dovada că îţi lipsesc; nu se vorbeşte prea mult de ele şi sunt, în general, un subiect care poate să pară desuet în mediul super-profi, hiper-grăbit şi mega-stre-sant în care lucrăm. Şi totuşi, bunele maniere sunt extrem de importante şi la job, nu doar la întâlnirile oficiale sau când faci vizite rudelor. Despre importanţa conduitei manierate la muncă, principalele motive pentru care uităm de bunele maniere şi cele mai des întâlnite şi acceptate impoliteţi, citeşti mai jos, dacă binevoieşti.
Cu eticheta la vedere
Spre deosebire de eticheta care iese ostentativ din hainele de firmă, eticheta despre care vorbim aici e invizibilă, dar face toată diferenţa. „Manierele în context
profesional” poate să sune ca un subiect fad, însă adevărul e că e mult mai suculent decât ai crede. Gândeşte-te numai la exemplele de lipsă de maniere pe care le poţi oferi din proprie experienţă. Dacă nu ai început deja să mustăceşti sau să te oripilezi, gândeşte-te la avantajul major care este reprezentat de a avea maniere şi în contextul muncii. Bunele maniere, spre deosebire de abilităţile pe care le poţi obţine la workshopuri, masterate şi MBA-uri, nu sunt predate în şcoli.
Şi, crezi sau nu, asta poate face diferenţa între doi candidaţi la un job, la fel de bine pregătiţi şi cu la fel de mult potenţial. Tocmai pentru că tot ceea ce înseamnă mediu business la noi nu are o tradiţie atât de îndelungată ca în alte ţări. Suntem „tineri” în domeniu, şi asta înseamnă că am ajuns aici „împrumutând” mult din afară. Printre caracteristicile sistemului actual de business din România se numără şi angajaţii tineri, care au fost culeşi încă de pe băncile şcolii pentru a fi formaţi în spiritul companiilor. Ce s-a pierdut din vedere au fost tocmai manierele. Iar ăsta e doar unul din efectele pretenţiei de lipsă de „formalităţi” la birou.
Impoliteţea de zi cu zi
Probabil că ai şi tu exemple de comportamente considerate acceptabile la birou, dar care sunt de fapt semne ale lipsei de etichetă în conduita profesională: a răspunde la telefon sau tastatul pe Blackberry în timpul şedinţelor, intratul în birou în timpul discuţilor cu uşile închise, ronţăitul zgomotos în timpul confe-rinţelor telefonice. Dacă te simţi prost pentru că faci unul din lucrurile mai sus-menţionate, ar ajuta mai mult să nu le faci, pur şi simplu. Manierele sunt o oglindă a caracterului. Dacă există comportamente care trec drept permisibile „în incintă”, adică în interiorul organizaţiei, există totuşi bune şanse ca un comportament nepoliticos sau chiar nepotrivit al unui angajat „între colegi” să se manifeste şi în contextul interacţiunii cu un client. Manierele contează şi încă foarte mult, tocmai pentru că ilustrează respectul. Dacă te porţi manierat, îţi respecţi nu numai partenerul de interacţiune, ci şi propria imagine. Fără respect, e foarte puţin probabil ca o relaţie, fie ea şi de business, să meargă.
Scuzele principale pentru astfel de comportamente lipsite de politeţe sunt stresul şi graba. Pentru că suntem stresaţi, avem multe de făcut şi timpul ne presează, ni se pare că e scuzabil să ne purtăm fără respect. Până una-alta, deadlineurile noastre şi nivelul de stres sunt lucruri pentru care ar trebui să ne asumăm responsabilitatea, nu să îi facem pe alţii conştienţi de ele. Aşadar, primul semn că te comporţi conform etichetei de birou este că în interacţiunile tale nu transpar stresul şi graba.
7 norme de etichetă modernă
Lucrăm într-un mediu relaxat şi ne place, dar mediul business ştie cel mai bine că reguli înseamnă eficenţ.
1 E-mailurile pline de greşeli, multicolore sau care ignoră majusculele şi diacriticele nu sunt doar neglijente, sunt de-a dreptul nepoliticoase.
2 Foloseşte telefonul mobil cu aceeaşi discreţie de care dai do-vadă la film. Nu trebuie să ştie tot biroul că eşti foarte căutată. Setează-l pe vibraţii şi evită să îl verifici pe sub masa de şedinţe.
3 Punctualitatea nu e opţională. Biroul e unul din locurile în care „mai bine mai târziu decât niciodată” nu se aplică.
4 Când stai pe gânduri dacă să foloseşti numele mic al unei persoane sau nu, răspunsul este nu.
5 Nu abuza de resursele comune (fax, rechizite, copiator) şi este inutil să-ţi spun că a fura din frigider sandvişul colegului de birou nu e amuzant.
6 Nu întreba pe toată lumea cu cine s-a combinat colega de la marketing şi păstrază ultima ta aventură pentru o cafea cu prietenele.
7 Manierele nu sunt o formă de generozitate. Clădesc încredere şi îţi fac cel puţin la fel de mult bine ţie ca şi celor din jur.