Consumul moderat de bere poate fi una dintre modalităţile de a reduce riscul apariţiei declinului cognitiv şi, ulterior, a demenţei, arată un studiu al oamenilor de ştiinţă italieni.
Consumul excesiv de alcool, dar şi absenţa consumului reprezintă factori de risc pentru instalarea declinului cognitiv. Studiul a arătat că persoanele cu insuficienţă cognitivă uşoară ce au băut câte un pahar de bere pe zi, declinul cognitiv s-a produs cu 85% mai lent decât în cazul celor care nu au consumat bere sau au consumat alte băuturi. Insuficienţa cognitivă este o tranziţie între îmbătrânirea normală şi demenţă, o etapă în care se clasifică persoanele cu pierderi uşoare de memorie sau probleme cognitive.
Cercetătorii au evaluat consumul de bere şi incidenţa insuficienţei cognitive uşoare la 1.445 de subiecţi. Studiul s-a concentrat apoi pe un lot de 121 de persoane cu insuficienţă cognitivă uşoară şi a urmărit evoluţia lor spre stadiul de demenţă. Participanţii, cu vârste cuprinse între 65şi 84 ani, au fost tinuţi sub observaţie timp de trei ani şi jumătate.
„În timp ce multe alte studii au evaluat consumul de bere şi funcţia cognitivă la persoanele în vârstă, acesta este primul studiu care ne indică modul în care consumul de bere poate influenţa ritmul evoluţiei insuficienţei cognitive uşoare spre stadiul de demenţă. De reţinut, însă, că multe dintre medicamentele şi suplimentele pe care le iau seniorii pot interacţiona cu alcoolul, de aceea ei trebuie să se consulte cu medicul curant înainte de a bea un pahar de bere.”, declară Corina Aurelia Zugravu, Preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie. Foto: Shutterstock