Cea mai recentă ediție a Atelierelor de Idei Unica, cea de-a treizecișiuna, desfășurată pe 5 iulie 2018 la centrul comercial ParkLake, a avut ca temă de discuții „Sfaturi pentru o vacanță perfectă”. Invitatele speciale ale Atelierelor au fost Ana Călugăru de la eJobs, Corina Drugan de la SetSail Nautic School, vedeta tv Monica Bârlădeanu și Irina Scarlat, Revolut România.
Ana Călugăru despre concediile angajaților români
Unul dintre studiile recente eJobs, cea mai mare platformă de recrutare de personal online, face o radiografie a vacanțelor angajaților români. Cifrele arată că ne luăm mai puține zile de concediu decât avem dreptul și că e frecventă situația angajaților care revin la birou mai devreme decât era programat din cauza unor lucrări urgente.
Grija angajatului stresat de îndatoririle de birou merge chiar mai departe, mulți respondenți ai sondajului eJobs spunând că își aleg destinațiile de vacanță în funcție de distanța față de România, să se poată întoarce rapid la serviciu dacă e necesar, sau în funcție de fusul orar, pentru a putea fi disponibili la telefon și pe e-mail pentru șefii de la birou.
Sfatul specialistei eJobs Ana Călugăru este să ne bucurăm de propriile concedii și să facem tot ce putem pentru a ne relaxa, întrucât nu doar că nimeni nu este de neînlocuit, dar e dovedit că angajații stresați, tracasați și frustrați sunt mai neproductivi. Mai mult, în acest moment, piața muncii din România este extrem de efervescentă, încât oricine poate găsi cu ușurință un serviciu, deci nu trebuie să ne simțim vinovați că nu facem ore suplimentare, nu stăm peste program sau nu-i răspundem șefului la telefon din vacanță.
Corina Drugan a demontat cele mai întâlnite mituri despre yachting
Corina Drugan, instructor la SetSail Nautic School, spune că meseria ei este să urce oamenii pe barcă și să-i învețe să o manevreze singuri. Pare simplu, dar, în realitate mulți ocolesc acest hobby (care se poate transforma chiar într-o frumoasă meserie) din cauza numeroaselor prejudecăți, pe care Corina le-a demontat, una câte una, la Atelierele de Idei Unica, reușind să ne convingă că merită să facem măcar o vacanță pe mare, dacă nu chiar să ne înscriem la un curs de sailing și să ne luăm brevetul de skipper, mai ales că vara există cursuri rapide, concentrate, de numai patru zile!
Astfel, ea ne-a povestit că o vacanță pe o barcă nu este scumpă, bugetul pentru o persoană, timp de o săptămână, cu transport, cazare și mâncare fiind în jur de 400-500 de euro. Nici nu trebuie să fii o persoană prea sportivă pentru a putea manevra barca – ambarcațiunile au tot felul de scripeți care nu necesită efort pentru a fi utilizați.
Mulți cred că fetele nu au ce căuta pe barcă, experiența SetSail dovedind contrariul – femeile sunt mai atente și adesea suportă mai bine răul de mare. În privința răului de mare, vestea proastă este că toată lumea îl are, într-o formă mai mult sau mai puțin pronunțată. Există însă acum medicamente performante, care te pot ajuta să scapi și de acest neajuns.
Nici măcar nu e nevoie să știi să înoți – e suficient să nu te aventurezi pe marginile ambarcațiunii și să porți tot timpul vesta de salvare pentru a fi mereu în siguranță.
Corina Drugan a premiat persoanele care i-au pus întrebări cu câte-un buff (băsmăluță multifuncțională) personalizat cu simboluri marinărești.
Monica Bârlădeanu preferă vacanțele active
Monica Bârlădeanu a venit la Atelierele de Idei Unica plină de povești despre vacanțele și călătoriile sale. Am aflat astfel că a avut parte de vacanțe memorabile în Egipt, unde a făcut scufundări și a stat zece zile numai pe o ambarcațiune, alături de alți cursanți, toți bărbați. Aceea a fost vacanța în care și-a depășit claustrofobia și teama de întuneric. O altă vacanță memorabilă a fost cea în Africa, la safari. Multă vreme crezuse că a merge la safari este doar o fiță de oameni bogați, până când s-a trezit față în față cu decorurile desprinse din documentarele Discovery sau National Geographic, care te fac să redevii umil în fața măreției naturii.
Monica a povestit însă și despre vacanțele mai puțin inspirate, cum ar fi cea din Caraibe, unde s-a plictisit teribil de inactivitate pe o insulă și a plecat după numai câteva zile, sau cea din Zanzibar, unde-și dorise mult să ajungă pentru a vedea locul nașterii celebrului muzician Freddy Mercury. Ajunsă acolo, a constatat că insula este sărăcăcioasă în obiective turistice, și acelea prezente fiind supraapreciate.
Monica Bârlădeanu a mai oferit cititoarelor prezente la Atelierele de Idei Unica și sfaturi de ales piesele vestimentare și accesoriile atunci când pleci în vacanță, pentru a avea un bagaj cât mai bine organizat și mai versatil. De la alegerea unor piese basic și comode (tricoul alb care te scoate din încurcătură, pantalonii scurți de jeans mărime mare, ca să fie loc de eventuale kilograme în plus după vacanță) la împachetarea mărunțișurilor în interiorul genților și pantofilor și adăugarea obligatorie a unor medicamente de urgență în bagaj.
Irina Scarlat despre cum să economisești bani în călătoriile în străinătate
În calitate de Country Manager Revolut România, Irina Scarlat călătorește foarte mult și a venit la Atelierele de Idei Unica să împărtășească din propria experiență de călător frecvent în străinătate, dar și din avantajele serviciilor companiei pe care o conduce.
Astfel, Irina spune că-și programează patru vacanțe pe an, câte una în fiecare trimestru, destinațiile alegându-le adesea în funcție de ofertele companiilor de zbor. Cumpără întotdeauna bilete de avion la ofertă și apoi „construiește” vacanța în jurul destinației respective. Astfel, mereu știe unde va pleca în concediu în următoarele 12-14 luni și are timp să pregătească totul în detaliu, la prețuri avantajoase.
În privința lucrurilor care nu-i lipsesc din bagaj, Irina Scarlat a menționat cardul și a explicat avantajele utilizării unui card Revolut, alături de aplicația de smartphone dedicată, față de folosirea unui card bancar oarecare sau a banilor numerar, schimbați la casa de schimb valutar: cu cardul Revolut poți plăti într-o multitudine de valute și poți transfera bani în orice cont din lume. Transferurile sunt fără niciun comision, iar cursul de schimb este cursul interbancar, fără comisioanele băncii. Astfel, poți economisi între 2 și 10% la fiecare tranzacție.
Cu un asemenea card poți scoate și mici sume cash de la bancomate, de asemenea fără a plăti comision la extragere. Cardul poate avea atașată și o asigurare de călătorie, care se activează automat în momentul în care ieși în afara granițelor țării de reședință.
Irina ne-a mai sfătuit ca, atunci când facem plăți în străinătate, să alegem, dacă avem această opțiune, să plătim direct în moneda locală, tot pentru a evita costuri legate de conversia valutară. Și sub nicio formă să nu schimbăm bani în gări și aeroporturi, unde comisioanele ating cele mai mari valori.
Country managerul Revolut a oferit gratuit tuturor celor prezenți carduri pentru a le testa și a se convinge singuri de avantajele unui sistem financiar nou, în care tehnologia reușește cu adevărat să ne ușureze viața.
La finalul întâlnirii, au fost oferite la tombolă trei cadouri constând în produse cosmetice oferite de Nala și trei conturi Revolut Premium.
Toate cititoarele prezente au primit cadouri constând în reviste Unica și Mascara MED și s-au delectat cu cafelele oferite de Nescafe Dolce Gusto.
Foto: Vlad Chirea
Ultima modificare ianuarie 11, 2019 12:47 pm