Odată cu apariția pe micile ecrane a documentarului original Digi World „Cum să prinzi o sută”, revista Unica și realizatorii documentarului au realizat un workshop inedit, în care cititoarele revistei, prezente la eveniment, au aflat care este secretul longevității la români. În cadrul acestui workshop, desfășurat miercuri seară la Crystall Balroom Pallace am aflat cât de importantă este o dietă echilibrată, dar și sportul și credința pentru a ajunge la o vârstă cât mai înaintată.
Cei patru speakeri ai serii au vorbit despre importanța stilului de viață și despre cât de mult contează psihicul, spiritualitatea, credința și socializarea în viața unui om.
Anca Grădinariu – jurnalist, crisit de film, creator de seriale și scenarist de televiziune
Jurnalista și criticul de film Anca Grădinariu a sfătuit, în discursul ei, să alocăm mai mult timp celor în vârstă și să petrecem mai mult timp alături de ei. Experiența muncii la realizarea seriei de documentare „Cum să prinzi 100” a fost inspirațională, spune ea. „Un moment superb din timpul filmărilor documentarului a fost când domnul Bojor m-a învățat să îmbrățișez un copac în Grădina Botanică sau când un alt domn de 101 ani ne-a povestit că în fiecare dimineață când se trezește ascultă imnul național, fiind lucrul care îi dă dânsului energie.” „Ideea documentarelor a fost să abordăm subiectul longevității din punct de vedere uman, sociologic, demografic, artistic – am avut ambiții mari.”
Ovidiu Bojor – academician și farmacist
Întrebat de moderator dacă a avut reguli de viață după care și-a trăit viața, academicianul Ovidiu Bojor a răspuns prompt: „Prea multe!”. De asemenea, renumitul farmacist și fondator al fitoterapiei moderne în România a împărtășit cu publicul prezent la workshop regula celor trei opturi: „muncă intensă, cu randament maxim, odihna activă (adică ce faci atunci când ești liber, și te refaci după muncă – sporturi, instrumente etc, dar și timp petrecut cu partenerul și cu familia) și refacerea celulei nervoase (avem nevoie de cel puțin opt ore de somn pentru a începe o nouă zi, urmând însă tot timpul mersul soarelui).”
Prof Dr. Luiza Spiru – președintele Fundației Ana Aslan International
„Longevitatea înseamnă o poveste de viață”, susține prof. dr. Luiza Spiru. „Nu se schimbă numărul genelor, ci se schimbă expresia lor și fiziologia lor, în funcție de modalitatea în care fiecare dintre noi interacționează cu stresorii din mediu. Stresorii pot fi mici agresori fizici, chimici, emoționali etc. Longevitatea înseamnă independență.” Contează ce moștenire genetică avem, dar contează mai mult ce se întâmplă în plan epigenetic. Și, adaugă specialistul, contează să nu ne neglijăm, să nu uităm de noi.
Izabela Pănescu – jurnalist
Izabela Pănescu, jurnalist cu vastă experiență în domeniul medical, a recomandat celor prezenți să fie foarte atenți la felul cum caută informațiile în mediul online. Întotdeauna trebuie să alegem site-uri de încredere și să ascultăm specialiști cu background solid. În plus, este important să luăm, din când în când, o pauză de la social media, pentru a ne limpezi mintea și a petrece timp cu noi înșine.
La finalul evenimentului, doamnele prezente au primit un cadou din partea sponsorului Digi World și a partenerului Tesori dOriente.
Foto: Sorin Cioponea
Ultima modificare octombrie 24, 2019 5:58 pm