Despre pasiuni și dezvoltare personală. Ce am aflat de la Atelierele de Idei Unica, ediția a XXX-a

.

Joi, 7 iunie 2018, revista Unica a susținut, la centrul comercial ParkLake din București, un nou eveniment din seria Atelierele de Idei Unica, cu tema „Despre pasiuni și dezvoltare personală”. Invitații speciali ai serii au fost psihoterapeutul Ștefania Voia, actrița Andreea Vasile, antrenoarea de tehnică vocală completă Lucia Ciobotaru și vedeta tv Șerban Copoț.

(de la stânga la dreapta) Dana-Ruxandra Panghe (Unica), Andreea Vasile (actriță), Ștefania Voia (psihoterapeut), Șerban Copoț (personalitate tv), Lucia Ciobotaru (antrenor tehnică vocală completă), Laura Davidescu (Unica)

Din nou, evenimentul organizat de revista Unica sub umbrela Atelierele de Idei Unica s-a bucurat de o participare numeroasă, iar discuțiile cu invitații speciali au adus o mulțime de subiecte interesante în vizor: de la utilitatea dezvoltării personale sub îndrumarea unui psiholog sau secretele jocului actoricesc până la modul de a folosi sunetul vocii pentru a transmite un mesaj și importanța educației timpurii. Cititoarele revistei s-au bucurat de aceste discuții la o cafea Nescafe Dolce Gusto, iar trei dintre ele au câștigat și premii la tombolă, constând în produse cosmetice oferite de Ivatherm.

Despre pasiuni și dezvoltare personală cu psihoterapeutul Ștefania Voia

Psihoterapeutul Ștefania Voia vorbind despre dezvoltare personală.

Psiholog și psihoterapeut, Ștefania Voia a explicat cum cursurile de dezvoltare personală ne ajută să ne descoperim pe noi înșine și cât de important este să învățăm să ne gestionăm propriile emoții, deoarece în spatele fiecărei emoții se află o nevoie. Această nevoie ne atrage atenția că trebuie să facem ceva pentru a ne fi mai bine, pentru a ne crește calitatea vieții.

Trebuie să învățăm să spunem ceea ce ne dorim, trebuie să ne creștem nivelul de asertivitate. Putem aborda dezvoltarea personală ca pe un demers individual sau unul de grup. Grupul oferă mereu o perspectivă diferită, pentru că fiecare participant este ca o oglindă pentru propria persoana și ne reflectăm diferit în ochii fiecăruia.

Însă tot dezvoltarea personală este cea care ne ajută să ne descoperim pasiunile. E vorba de o motivație internă, pentru că lucrurile respective ne fac plăcere, ne împlinesc, experiența e valoroasă. Astfel, pasiunile sunt ca niște bomboane pentru creier – ne hrănesc și ne ajută să ne descoperim potențialul.

Ștefania Voia și-a încheiat luarea de cuvânt cu un exemplu personal – ea însăși a început psihologia ca hobby, pe vremea când lucra în domeniul financiar. I-a plăcut atât de mult ce a aflat la cursuri, încât, cu timpul, pasiunea pentru psihologie s-a transformat în carieră.

Andreea Vasile explică de ce ne ajută actoria în viața de zi cu zi

Actrița Andreea Vasile a convins audiența de utilitatea cursurilor de teatru pentru amatori.

De câțiva ani, Andreea Vasile predă cursuri de actorie pentru amatori în cadrul Școlii Dalles GO. Ea a povestit, la Atelierele de Idei Unica, despre ideile preconcepute cu care oamenii vin la cursurile de teatru: cum că jocul actoricesc ar fi despre… minciună, prefăcătorie sau manipulare. În schimb, Andreea a explicat că actoria este, de fapt, despre muncă, bucurie și har – nu de puține ori, a constatat cu uimire că oameni obișnuiți, cu tot felul de alte joburi, odată acomodați cu postura de actor și antrenați, pot avea un talent extraordinar pe scenă.

Ea a mărturisit că e normal să avem emoții înainte de a apărea în fața unui public și a explicat că actoria tocmai asta face – dărâmă bariere. Niciunul dintre noi nu ne naștem curajoși, ci muncim mult pentru a ne obișnui cu situații care nu ne sunt familiare. Astfel, actoria nu face altceva decât să ne construiască identitatea. Busola fiecăruia dintre noi trebuie să fie pofta de viață și să încercăm mereu să ne întoarcem la lucrurile care ne provoacă bucurie.

Lucia Ciobotaru și cum ne folosim de tehnica vocală completă

Lucia Ciobotaru este una dintre cele mai renumite antrenoare de tehnică vocală din Europa.

Vocea este un atribut foarte important, pe care ar trebui să-l folosim chiar din momentul în care deschidem o ușă. Adesea, oamenii nu au încredere în ei și folosesc o voce slabă și temătoare. Sunt lideri, mai ales femei, care nu ar trebui să evite să folosească puțin ”metal” în ton, mai ales atunci când se adresează unei asistențe numeroase, eventual preponderent masculine, ca să putem transmite ceea ce vrem să spunem de fapt.

Lucia a demonstrat concret cum te poți folosi de propria voce atunci când cânți sau când vorbești, pentru a te face mai bine ascultat și a explicat că tehnica vocală nu este ceva rezervat exclusiv cântăreților, ci este un instrument de care ne putem folosi cu toții, un instrument care poate crea incredibil de multe sunete și nuanțe.

Chiar dacă avem o zonă de confort pentru propria voce, preluată adesea din vocea mamei, o putem modifica fără mare dificultate folosindu-ne de componente anatomice: postura diafragmei, bolta palatină, colțurile gurii etc.Trebuie să fim conștienți că emisia unui sunet nu produce durere, dacă știm să ne folosim de fiziologia aparatului respirator și ne antrenăm.

Mai mult, niciunul nu ne-am născut cu voce de soprană, de tenor sau de altist. Cu antrenament, putem aborda la orice stil de cântat.

Șerban Copoț despre lucrurile făcute cu plăcere

Șerban Copoț este o persoană extrem de pasionată, dar și de serioasă, de tot ceea ce face.

E o fire deschisă și spune despre el însuși că ”se bucură de personalitățile sale multiple” și că trece cu ușurință dintr-o zonă de discuție serioasă într-una glumeață. Se folosește de emoție și încearcă mereu să se conecteze la cei din jurul său.

Recunoaște că pasiunea a fost mereu ceva important în viața sa și tot ceea ce face face cu plăcere, că este o fire competitivă și că mereu i-a fost greu să piardă într-o întrecere, dar că a învățat că orice pierdere se poate transforma într-un câștig de experiență.

Pe lângă aparițiile televizate, cea mai importantă meserie, pentru Șerban, este cea de părinte pentru cei doi băieți ai săi, cărora încearcă să le deschidă noi orizonturi, să-i crească ca viitori băieți, bărbați și soți responsabili.

În calitate de iubitor de natură și fondator al Asociației Generația Verde, Șerban a explicat că trebuie să ne canalizăm pasiunile și spre salvgardarea planetei, pentru a nu lăsa copiilor noștri o moștenire urâtă. El și-a încheiat discursul într-o notă optimistă, invitându-ne să le răspundem celor din jur cu zâmbete și să fim mai prietenoși unii cu alții, în general.

La finalul Atelierelor de Idei, a avut loc o tombolă cu premii Ivatherm.

Sursa foto: Vlad Chirea

S-ar putea să te intereseze și:

Dezvoltare personală – putem schimba prima impresie?

Dezvoltare personală – 8 exerciții pentru mintea ta

 

Ultima modificare ianuarie 11, 2019 12:47 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale