Cititoarele Unica au venit și joia aceasta la Park Lake, la o nouă întâlnire din seria Atelierele de Idei Unica, unde au aflat ce înseamnă o casă de vis și cum pot ajunge să dețină o astfel de casă.
Cei trei invitați ai revistei au fost Lorena Buhnici (jurnalist), Omid Ghannadi (arhitect) și Ancuța-Carolina Stanciu (specialist în domeniul financiar).
Plini de entuziasm și voie bună, cei trei speakeri au împărtășit idei despre cum ar putea arăta casa ideală a fiecărui om.
S-a râs, aproape s-a plâns și chiar am ajuns să ne dorim o casă altfel, o casă smart, sustenabilă, cum nu prea a văzut România.
Aici a intervenit jurnalista Lorena Buhnici care, împreună cu soțul ei, bloggerul George Buhnici, a reușit performanța de a construi o astfel de casă în țara noastră.
De asemenea, cititoarele Unica, prezente la eveniment, au avut ocazia să le pună întrebări invitaților și să își formeze o idee mai bună despre cum ar putea arăta casa lor de vis.
Lorena Buhnici, jurnalist
Lorena Buhnici este proprietara celei mai inteligente case din România. Sătui de neajunsurile traiului la bloc și de poluarea metropolitană, jurnaliștii Lorena și George Buhnici au decis să-și ridice o casă a lor, dar nu una oarecare, ci una care să încorporeze noile tehnologii.
Cei doi au acum singura casă premium passive din țară. Ba chiar mai mult, este una din puținele astfel de case din întreaga lume.
„O astfel de casă, pasivă și premium nu se poate face într-un timp foarte scurt, așa cum sunt casele clasice. Pentru că George și-a dorit ca totul să fie de ultimă generație, a fost cu ceva timp de așteptare pentru că în mare parte sunt adunate din mai multe locuri și mai multe țări”, a explicat Lorena, care a precizat că noua sa casă a fost plănuită în detaliu, timp de mai mulți ani.
Pentru casa lor de vis, cei doi jurnaliști au folosit un lemn care încă nu se găsește în România.
Această casă unicat produce și consumă singură, astfel că, Lorena tot ce are de făcut, după cum și jurnalista a afirmat, este să aibă grijă de ea.
Mândria lor este cu atât mai mare cu cât, chiar joi, Lorena și George au devenit primii prosumatori din România persoană fizică, adică produc și consumă curentul pe care îl produc.
Casa produce energie din fotovoltaice, montate pe acoperiș. Într-o zi însorită, această casă produce până la 120 kw.
„Aș putea să mai dau și la toată Corbeanca”, a glumit Lorena.
O astfel de casă poată fi controlată de la distanță, prin intermediul unor aplicații pe telefon.
Dacă îți dorești o astfel de casă, nu putem să îți spunem un preț deoarece este atât de avansată din punct de vedere tehnologic, încât nu poate fi evaluată.
Omid Ghannadi
Omid, care dă caracter fiecăruia dintre proiectele sale, a venit cu foarte multe idei pe care le-a împărtășit tuturor persoanelor prezente la eveniment.
El a explicat ce arată bine și ce trebuie sau nu trebuie să ai în locuința ta perfectă.
„Documentarea este cel mai important lucru. Cu toții credem că știm ce locuință vrem, fiind plini de idei din fotografii văzute pe Instagram, Facebook sau prin vacanțe”, a explicat Omid, care a precizat că un arhitect este foarte important atunci când vrei să îți construiești o casă.
Cum poți face un apartament mic să pară mai mare
Potrivit arhitectului, apartementul tău poate părea mult mai mare dacă arunci lucrurile mici și nesemnificative care ocupă spațiul, fără rost.
De asemenea, trebuie să ții cont de piesele de mobilier auxiliare.
„De exemplu, atunci când mobila de depozitare este încastrată într-o nișă, nu se mai simte ca un mobilier care ocupă spațiu”, a explicat Omid.
Totodată, el recomandă oamenilor să împrospăteze cât mai mult casa, să o zugrăvească și să arunce lucrurile vechi, lăsând spațiul să respire.
„Trebuie să ne luăm fix ce avem nevoie, nu mai mult”, a subliniat el.
Pentru camera copilului, Omid a recomandat părinților să nu utilizeze tot felul de culori, ci una singură, cât mai simplă deoarece acea cameră este oricum plină de jucării colorate. În acest sens, el a recomandat culorile pastel și stilul Scandinav.
Ancuța-Carolina Stanciu
Ancuţa-Carolina Stanciu este redactor şef al FinancialIntelligence.ro și are 20 de ani de experiență în jurnalism economic. Ea a venit la Atelierele de Idei Unica pentru a sfătui cititoarele la ce anume trebuie să fie atente atunci când își iau un credit.
Ancuța a explicat că este ușor să îți iei un credit ipotecar sau unul din programul ”Prima Casă”. Dar aceste credite implică niște riscuri necunoscute. Astfel, ea este de părere că mult mai bine ar fi ca românii să strângă bani pentru achiziționarea sau amenajarea casei.
Dacă totuși, apelezi la un credit, ca să nu ai vreo problemă în urma semnării contractului, este necesar să citești cu atenție condițiile din acel contract. Dacă nu ai cunoștințe în domeniu, este recomandat să apelezi la un consultant, iar dacă nu îți permiți unul, poți citi cu încredere informațiile de pe internet.
La final, toți cei prezenți au participat la o tombolă cu premii oferite de Rogé Cavaillès, ce au constat în produse de înfrumusețare.
Fiecare invitată a primit un cadou din partea revistei Unica.
Noua ediție a Atelierelor de Idei, găzduită de centrul comercial ParkLake din București, ne-a dat idei pentru alte teme de discuție, așa că, dacă nu ați putut participa, veți avea ocazia să o faceți și în lunile viitoare.
FOTO: Vlad Chirea
Citește și: Ce așteptări au bărbații de la femei? Ce am aflat la Atelierele de Idei Unica
Citește și: Ce-și doresc copiii în vacanță? Ce am aflat la Atelierele de Idei Unica
Ultima modificare ianuarie 11, 2019 12:47 pm