Astăzi, un oraş turistic important ce deţine insule absolut fermecătoare în estul Africii, Zanzibar ascunde legende demne de poveştile din „1001 de nopţi”.
Haremuri de fete exotice, regatele opulente ale sultanilor şi castele arabe ca din basmele orientale, vase cu scalvi, aur şi fildeş construiau imaginea Arabiei în urmă cu câteva sute de ani.
Sultanul Omanului şi-a mutat, în cele din urmă, regatul aici – 100 de sclave şi eunuci -, unde a pus bazele vastei plantaţii de cuişoare, condiment ajuns în toată lumea.
Ys – Franţa
Conform legendelor celtice, prinţesa Dahut i-a cerut tatălui ei, regele Gradlon, să îi construiască un oraş aproape de mare.
Ys a fost construit pe plaja nisipului, protejat de valurile înalte printr-un dig înalt, singura cale de acces în oraş fiind o poartă de alamă a cărei cheie o păstra Gradlon. Dar Dahut a găsit o cale să iasă, iar în fiecare noapte pleca în căutarea unui iubit nou, pe care, la urmă, îl ucidea. Mitul spune că prinţesa a fost păcălită de un demon să îl lase să intre, iar în acest fel oraşul a fost inundat.
Se spune că oraşul scufundat se află sub golful de la Douarnenez, Britania, acum o localitate extrem de populara datorită plajei.
Situată la marginea cosmopolitului oraş Tunis, Cartagina a fost o superputere în antichitate, sub celebrul comandant Hannibal.
Deşi deţinea o flotă impresionantă de nave feniciene care patrulau apele Mediteranei şi armată de divizii de soldaţi şi elefanţi, care puteau mărşăşuiau peste munţi, Cartagina a fost asediată de romani şi au distrus „oraşul strălucitor”.
În locul ei, romanii au construit oraşul lor, ceea ce a rămas acum în situl arheologic Cartagina.