Află totul despre descântece

.

Durerea de cap, depresia, ghinionul în dragoste continuă să fie atribuite, chiar şi astăzi, forţelor malefice, farmecelor „direcţionate” spre noi de persoane care ne vor răul.
 Nu ştim dacă este vreo urmă de adevăr în aceste credin]e sau dacă descântecele dau, într-adevăr, rezultate. Cu toate acestea, se practică şi azi.

Cum recunoşti ca eşti deocheat

„Semnele” cele mai frecvente sunt durerile de cap puternice, stările de greaţă şi de leşin. Certurile dese şi neîn]elegerile din senin în casă sau la serviciu sunt, de asemenea, „semn rău”. Pentru stările de nervozitate şi de anxietate pe care nu le aveai înainte poţi da vina tot pe magia neagră. Nu dispera! O vorbă din bătrâni spune că tot ce se leagă se şi dezleagă.

În popor sunt cunoscute mai ales practici vrăjitoreşti ca legarea bărbatului, făcutul de urât, de ulcică, de beţie, făcut pentru
luat sporul în afaceri. Pentru deochi e de ajuns ca cineva să fie invidios sau mânios pe tine. Nu este întotdeauna prea bine nici dacă eşti admirată de cineva!

De aceea, există obiceiul de a-i cere persoanei care ne face complimente să ne „scuipe de deochi”. Asta dacă nu purtăm o haină sau un obiect de culoare roşie, care ne-ar proteja de farmece. În credinţa populară, culoarea roşie, dată de foc, sânge şi soare, era atribuită vieţii.

Descântec de deochi

Chiar şi în zilele noastre, lumea mai crede încă în deochi şi se teme de el. Ca să-i ferească de deochi, părinţii leagă o fundă roşie sau o sforicică la mâna bebeluşilor. Asta deoarece un copil mic atrage multe priviri admirative şi acest lucru i-ar putea purta ghinion micuţului. Descântecul se spune suflându-se asupra celui deochiat de trei ori:
Fugi, deochi.
Dintre ochi.
Fugi, deochetură.
Că te-ajunge vânt din gură.
Fugi, deochiat.
Că te-ajunge vânt turbat (…)
Că eu cu gura Te-am descântat.
Cu mâna te-am luat,
Ş-n vânt te-am aruncat.
Să rămâie(numele deochiatului)
Curat, luminat.
Ca floarea câmpului.
Ca roua dimineţii.

Descântec de dragoste



Vechi de când lumea sunt şi descântecele pentru dragoste. Descântecul de dragoste se spune în faţa unei flăcări, în trei seri de marţi, în timp ce învălui focul cu o crenguţă de alun. Pe vremuri se credea că prin puterea acestuia, femeile aduceau la ele, prin văzduh, pe bărbaţii care le erau dragi. Versurile se reţin uşor:
Foc, focusorul meu,
Eu te-oi învăli, tu nu te învăli,
Eu voi dormi, tu nu dormi,
Eu voi somna, tu nu somna,
Eu voi visa, tu nu visa,
Să te faci laur, balaur,
Cu solzii de aur,
Să te duci la ursitorul meu,
Să-l împungi, să-l străpungi,
si să mi-l aduci.

Eşti deocheat?

Stinge într-o cană cu apă nouă chibrituri lăsate în prealabil să ardă până aproape de capăt. Între timp, spune încet „Tatăl nostru”. Dacă beţele de chibrit se duc la fund, eşti deochiat. Bea din apa în care au fost stinse chibriturile, din patru părţi ale cănii, ca şi cum ar face o cruce, apoi dă-ţi şi pe faţă. Acest mic ritual este de ajuns pentru ca persoana deochiată să se simtă mai bine.

La sate există descântece cu plante magice pentru fetele rămase nemăritate. Conform tradiţiei, mătrăguna are puteri nemăsurate. Ritualul este însă destul de complicat: femeile trebuie să meargă în zori guna se taie rădăcină, iar fetele nemâritate dansează în jurul plantei, zicând:
Mătrăgună, poamă bună, mărită-mă peste-o lună!

Cum trebuie feriţi bebeluşii de deochi

Când vine vorba de bebeluşi, femeile sunt foarte superstiţioase: copiii nu trebuie lăsaţi să se uite în oglindă până la un an, căci se pot deochea singuri. O altă superstiţie spune că nou-născuţii trebuie cântăriţi înainte de a li se face prima baie, însă fără a spune cuiva greutatea lor. Se mai spune şi că dacă poartă la gât, la ureche sau la mână o bijuterie din aurm, micuţul va fi ferit de deochi.

Descântecde sănătate

Descântecul se face într-o sâmbătă dimineaţă. Trebuie să te trezeşti devreme, înainte de răsăritul soarelui, să umpli o oală cu apă şi să înmoi în ea un bucheţel de busuioc sfinţit cu care să stropeşti în jurul tău. Apoi faci semnul crucii si rostesti următoarele
Boli necurate,boli spurcate,mergeţi în pustietate,la mine să nu veniţi, să nu vă lipiţi de capul meu, de trupul meu, de sufletul meu, mergeţi în loc depărtat, în pustiul fără viaţă, în pustiul cel de foc, în pustiul cel de gheaţă!
Îţi faci apoi cruce spre răsărit şi continui:

Maicei Domnului m-am rugat,
Maica Domnului m-a ascultat,
bolile le-a adunat,
departe le-a aruncat,
bolile s-au vindecat si am rămas,
frumos si sănătos,
curat si luminat, la trup, la cap si
la suflet,
ca de Maica Domnului lăsat.

Ieşi în prag, te stropeşti cu apă pe tot corpul, pe faţă şi pe cap şi spui:

Cum străluceste soarele în zori, asa să strălucească trupul meu,
capul meu, sufletul meu, de
curăţenie si de sănătate,
cum nu poţi trece
cu piciorul mările
asa să nu poată pătrunde bolile
în casa mea,
în trupul meu,
în capul meu,
în sufletul meu.

Arunci apoi apa rămasă peste pragul casei sau peste balcon, în caz că locuieşti la bloc. Este recomandat ca descântecul să fie repetat la începutul fiecărui anotimp. Se spune că aşa reuşeşti să îţi menţii sănă tătea corpului, dar şi pe cea a sufletului.

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton