În anul 350 d. Ch. Biserica a hotărât celebrarea naşterii Domnului la 25 decembrie. Înainte de aceasta se serba pe 6 ianuarie. Ce legătură să fie între Crăciun şi Capricorn?
Solstiţiul de iarnă a fost din totdeauna, încă din antichitate, prilejul unor ritualuri sofisticate. Momentul în care Soarele învinge întunericul nopţii şi răstoană iar situaţia în favoarea lui era considerat un moment magic cu totul special.
Din dorinţa de a contracara tradiţia păgână, Biserica a suprapus sărbătoarea dedicată naşterii lui Iisus peste vechile ritualuri. Nu se ştie exact data reală a naşterii Mântuitorului. Dar semnificaţia simbolică a solstiţiului de iarnă, victoria Spiritului (simbolizat de Soare) asupra întunericului şi începutul activităţii Luminii în lume era suficientă pentru alegera acestei date.
Pe 25 decembrie romanii sărbătoreau Saturnaliile, festivităţi închinate zeului timpului, Saturn. Figura acestuia, bătrân şi judecător al faptelor oamenilor, s-a păstrat, îndulcită desigur, în figura popularului Moş Crăciun. Cel care ştie cu anticipaţie dacă ai fost cuminte sau nu…
O altă legendă povesteşte despre Crăciun ca fiind primul creştin, soţia lui fiind cea care o moşeşte pe Maria la naşterea pruncului sfânt. El ar fi fost rău şi zgârcit, şi i-ar fi tăiat mâinile soţiei sale, supărat că i-a nesocotit porunca şi a lăsat străini să-i intre în curte. Maria a făcut o minune şi i-a refăcut mâinile Crăciunesei, iar soţul acesteia s-a căit şi a fost primul om care a crezut că pruncul născut este însuşi Mesia.
Foto: Shutterstock