Semne că hormonii tăi îmbătrânesc prea repede

.
După 30 de ani, producția de hormoni încetinește, iar dacă ai un stil de viață nesănătos, poți intra la menopauză mult mai devreme. Vezi cum îți dai seama că hormonii tăi îmbătrânesc prea repede.

Când hormonii tăi îmbătrânesc prea repede, te simți epuizată și ai insomnii, ești anxioasă, copleșită de ce ți se întâmplă și deprimată, potrivit mindbodygreen.com. Alte semne ar fi lipsa libidoului, apariția acneei, schimbările bruște de greutate și dereglările menstruale. Nu trebuie să intri în panică și să te gândești că intri la menopauză, mai ales dacă nu ai trecut de multă vreme de 30 de ani. Sunt câteva schimbări în stilul de viață care te pot ajuta să încetinești îmbătrânirea hormonilor.

Mănâncă mai multe proteine și grăsimi sănătoase

Proteinele și grăsimile sunt foarte importante în alimentație și te ajută să îți păstrezi echilibrul hormonal. Specialiștii recomandă să consumi cel puțin o porție de proteină animală pe zi și două de proteină vegetală, ca să eviți sau să încetinești îmbătrânirea hormonală. Carnea de pui, peștele gras, lintea, semințele de floarea soarelui, mazărea sunt doar câteva dintre alimentele care îți pot da necesarul de proteine. Grăsimile sănătoase le poți lua din avocado, nuci sau migdale.

Sincronizează-ți alimentația cu ciclul menstrual

Pentru a păstra nivelul de estrogen și progestogen în limite normale, este indicat să mănânci conform perioadei ciclului menstrual. Astfel, în fiecare fază trebuie să adaugi altceva în dietă.

Citește și: Obiceiuri zilnice care te îmbătrânesc

Înainte de ovulație și după mentruație consumă broccoli, morcovi, pătrunjel, mazăre verde, zucchini, anghinare și fasole verde. La ovulație mănâncă sparanghel, varză de Bruxelles, andive și spanac. Înainte de menstruație trebuie să incluzi în dietă conopidă, legume cu frunze verzi, ceapă, păstârnac, ridichi, suc de fructe și cartofi dulci. La menstruație ai nevoie de sfeclă roșie, kale și ciuperci.

Consumă mult zinc

Zincul este foarte important în producția de testosteron, un hormon important, care încetinește procesul de perimenopauză. Fasolea și semințele sunt foarte bogate în acest mineral.

Fă sport

Mișcarea te ajută să scapi de tensiune și îți pune sângele în mișcare. Nu trebuie să transpiri câteva ore la sală, pentru că 30 de minute de exerciții cardio sau o plimbare lungă îți pot fi, de asemenea, de mare ajutor. Vezi în filmulețul de mai jos câteva idei de exerciții pe care le poți face acasă.

Nu mai mânca alimente procesate

Alimentele procesate conțin multă sare, dar și substanțe care se comportă precum estrogenul în organism, producând schimbări hormonale. Evită-le cât poți de mult și înlocuiește-le cu produse naturale. Gătește-ți acasă, pentru a controla cantitatea de sare pe care o consumi, iar organismul tău va funcționa mult mai bine.

Sursa foto: 123rf.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton