Poţi să faci reumatism la inimă? Află totul despre această boală

.

O infecţie cu streptococ localizată în zona gâtului se poate transforma într-un coşmar. Vezi cum poţi să faci reumatism la inimă şi află totul despre această boală.
 

De la roşu în gât la reumatism la inimă

O infecţie cu streptococul betahemolitic tip A netratată se poate transforma, în două-cinci săptămâni în reumatism la nivelul inimii, genunchilor, sau coree, o boală care dă spasme şi tremurături necontrolate.
Deşi uşor de depistat şi identificat, cu ajutorul unui exudat faringian banal, infecţia cu streptococ betahemolitic poate rămâne netratată, sau tratată necorespunzător. Multă lume crede că poate trata acasă un caz simplu de roşu în gât şi nu se gândeşte la complicaţiile care pot apărea în urma unei infecţii.
Practic, infecţia cu streptococ la nivelul gtului (amigdale, faringe) determină o reacţie alergică a sistemului imunitar, care atacă anumite proteine, pentru a identifica microbul.
Problema este că streptococul betahemolitic de tip A are în componenţă proteine care seamănă foarte mult cu cele din valvele inimii şi sistemul imunitar le atatcă pe toate, împreună.
Astfel, organismul recţionează la infecţie şi atacă propriile celule din inimă, articulaţiile genunchiului, sau chiar părţi ale sistemului nervos.

Ce este de făcut dacă ai fost diagnosticat cu reumatism la inimă

Odată declanşat răspunsul de tip alergic în urma unei infecţii cu streptococ betahemolitic, bolnavul va rămâne toată viaţa un cardiac şi va avea nevoie de analize şi evaluări periodice.
Ţinută sub control, reumatismul la inimă nu este o boală foarte gravă şi poate fi gestionată mulţi ani cu succes, prin medicaţie şi deită.
Indiferent dacă medicii recomandă aspirină, corticosteroizi sau alte medicamente, reumatismul la inimă nu se vindecă, deoarece este o boală de tip raspuns autoimun la stimuli.
O alimentaţie sănătoasă poate reduce riscul de endocardite şi alte infecţii ale inimii, care este din start mai expusă la infecţii.
În plus, orice intervenţie chirurgicală, chiar şi cele stomatologice, trebuie urmate de tratament cu antibiotice, pentru evitarea unor infecţii noi.
Pentru mai multe detalii, medicul cardiolog şi medicul de familie trebuie întrebaţi despre reguli de igienă şi situaţii speciale.
Sursa foto doctor inimă:Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton