Boli de piele. Cum le recunoști pe cele mai importante. FOTO

.
Multe boli de piele sunt relativ inofensive pentru adulți, însă recunoaștem că nu ai cum să nu te speri atunci când observi o leziune pe piele. Evident, este recomandat să mergi la dermatolog atunci când bănuiești că ai boli de piele, însă până când ajungi la consultație, uită-te la poze și vezi ce boală ai putea avea. 

1. Ciuperca piciorului, una din cele mai frecvente boli de piele

Una din cele mai des întâlnite boli de piele, ciuperca piciorului sau tinea pedis este o infecţie fungică, uşor transmisibilă, care se manifestă prin roşeaţă, mâncărimi, senzație de arsură la nivelul piciorului. Se ia prin contact direct sau prin contact cu obiectele folosite de cel infectat. Este posibil să o iei de la piscină sau duşuri comune.

Tratamentul acestei boli de piele constă în unguente antifungice pe care ți le va recomanda medicul tău. Ca să eviți reapariție acestei boli de piele, ai grijă să-ți menții picioarele uscate, purtând șosete din bumbac de calitate și schimbându-le des atunci când e foarte cald afară. Dacă mergi la sală sau la piscină, ai grijă să porți mereu papuci pentru a nu veni înm contact cu suprafețele infectate.

2. Eczema, atunci când pielea este descuamată și uscată

Printre cele mai des întâlnite boli de piele se numără și eczema. Dacă ai o eczemă, pielea este iritată, roşie, uscată, se descuamează şi provoacă mâncărimi. Cauzele sunt necunocute, dar factorii favorizanţi sunt substanţele iritante, stresul, etc.

Eczema nu este contagioasă şi poate apărea pe mâini, coate, la încheieturi dar şi în alte zone ale corpului. Dacă știi că suferi de eczeme, trebuie să observi care sunt factorii favorizanți în cazul tău și să îi eviți. Poate fi vorba și de anumite alimente.

Boli de piele. Cum le recunoști pe cele mai importante. FOTO

3. Urticaria, o reacție alergică

Urticaria este una din bolile de piele care nu se transmit. Ea este o reacţie alergică și, în general, dispare în aproximativ 24 de ore. Există și urticarie cronică ce poate să îți dea bătăi de cap săptămâni întregi dacă nu te tratezi. Urticaria se manifestă prin mâncărimi, zone inflamate, roşii, uşor umflate, de formă ovală.

Această boală de piele poate apărea oriunde pe corp, după contactul cu alergeni: medicamente, alimente, aditivi, parfum, polen, etc. Urticaria poate fi însoțită de angioedem, adică umflarea anumitor zone, în special la nivelul feței: pleoapele, buzele, obrajii.

4. Zona zoster, boala de piele provocată de varicelă

Oricine a avut varicelă în copilărie poate face zona zoster la vârstă adultă. Zona zoster este o boală provocată de virusul varicelo-zosterian și poate începe cu senzaţie de arsură sau sensibilitate mare a pielii, apoi se formează băşici dureroase care dispar de la sine în două săptămâni. Unii oameni au și febră, senzație de oboseală, dureri de cap și sensibilitate la lumină.

Zona zoster poate apărea pe orice parte a corpului, dar de obicei se manifesta ca o singură fâșie de piele bolnavă pe partea dreaptă sau stângă a trunchiului.

Nu este o boală periculoasă, dar poate fi dureroasă. Tratamentul început devreme poate să îți scurteze suferința și să prevină complicațiile.

boli de piele urticaria si zona zoster

5. Psoriazis, boală de piele autoimună

Este una din cele mai temute boli de piele pentru că este foarte greu, dacă nu imposibil, să scapi de ea. Această boală, care poate lua mai multe forme, se manifestă în general prin porţiuni de piele înroşite sau albiciose, cu zone uscate. Psoriazisul apare pe scalp, coate, genunchi, spate dar şi în alte zone. Este o boală cronică, deci vine și trece, reapariție ei putând fi favorizată de stress, dar și de alți factori.

Dacă crezi că ai psoriazis, trebuie să mergi neapărat la medic pentru a primi tratamentul adecvat. Nu este una din acele boli de piele care trec de la sine sau prin tratamente naturiste.

6. Vitiligo, lipsa de melanină

Vitiligo este o altă boală de piele care trebuie neapărat tratată la medic. Vitiligo apare atunci când anumite celule ale pielii încetează să mai funcţioneze şi drept urmare nu se mai produce melanină, pigmentul pielii. Rezultă zone deschise la culoare care nu sunt dureroase şi nu produc mâncărimi, însă pot crea mari complexe deoarece sunt vizibile. În plus, aceste zone deschise la culoare trebuie protejate foarte bine de soare, deoarece piele care nu produce melanină se poate arde foarte ușor.

boli de piele urticaria si zona zoster boli de piele psoriazis vitiligo negi onicomicoza herpes

7. Negii, boli de piele produse de virusul HPV

Mulți dintre noi au avut negi încă din copilărie. Sunt formațiuni de culoarea pielii, aspre la atingere, care apar și dispar de la sine, însă pot să persiste luni de zile și pot fi inestetici dacă apar în locuri vizibile. Negii sunt produși de infecția cu HPV, mai precis de anumite tulpini.

Virusul HPV este foarte contagios, așa că cei mai mulți dintre noi sunt deja infectați, însă nu este neapărat să fi avut și negi. Ei pot apărea oricând, în copilărie sau la vârstă adultă. Deși sunt produși de virusul HPV, negii sunt boli de piele inofensive. Ei nu se pot transforma în cancer.

8. Onicomicoza, boala a unghiei

Această infecţie fungică a unghiei este contagioasă şi uneori dificil de tratat. Se instalează mai uşor în medii umede, de exemplu atunci când îţi transpiră picioarele. Se poate instala la o singură unghie sau la mai multe, la mâini sau la picioare. Tratamentul constă în unguente antifungice recomandate de medicul tău.

9. Herpesul, una din cele mai frecvente boli de piele

Una din acele boli de piele pe care toți le-am avut măcar o dată. Leziunea herpetică, ușor de recunoscut, apare în zona buzelor, mai rar lângă nas sau pe obraji. Începe cu o senzație de înțepătură  pe piele, apoi apar pustulele pline cu lichid, iar după ce ele se sparg, se formează o crustă. Herpesul este provocat de virusul Herpes Simplex I.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton