Paracetamolul este toxic pentru ficat

.

Când te doare capul, eşti răcită sau te doare maseaua, primul medicament la care te gândeşti este „banalul” paracetamol. De fapt, paracetamolul nu este lipsit de pericole, ba din contră.

În SUA supradoza de paracetamol este principala cauză a insuficienţei hepatice acute şi Food and Drug Administration plănuieşte să micşoreze doza maximă care se poate cumpără fără prescripţie medicală, anunţă Washington Post.

Supradozele apar, în primul rând, pentru că oamenii consideră paracetamolul un medicament banal, care nu are efecte secundare şi contraindicaţii. De fapt, el este hepato-toxic. Ajunge să depăşeşti numai puţin doza zilnică recomandată şi efectele se vad deja, chiar şi dacă eşti o persoană sănătoasă.

În al doilea rând, paracetamolul intră în compoziţia multor medicamente, vândute sub diferite nume de marcă, nume care îi induc în eroare pe majoritatea oamenilor.

Şi în Romania, paracetamolul este unul din cele mai folosite antipiretice, ne-a spus Corina Dragomir, farmacist la Centrofarm. El mai are şi efect analgezic, deci se poate lua nu doar pentru răceala ci şi pentru cefalee, dureri dentare, menstruale şi sciatice.

Este recomandat, ca antipiretic, celor care nu pot lua aspirină. În această categorie intră cei care fac tratament cu anticoagulante, cei cu probleme gastrice sau hematologice şi copiii, care riscă declanşarea sindromul Reye după tratamentul cu aspirină.

În mod evident, paracetamolul are beneficiile sale. Însă nu este lipsit de pericole, aşa cum am putea crede. În cantităţi mari, medicamentul produce citoliza hepatică, adică „ruperea” celulelor din ficat, ne-a explicat Corina Dragomir.

Ce înseamnă „cantităţi mari”? Doza maximă admisă este de două grame pe zi timp de cinci zile. După această perioada tratamentul trebuie întrerupt. O singură pastilă poate să conţină în jur de 500 miligrame substanţă activă, deci doza maximă este de patru pastile pe zi, timp de cinci zile.

Problema este ca paracetamolum, substanţa activă, intră în compoziţia mai multor medicamente care se vând sub diferite nume de marcă, nume ce nu includ cuvântul „paracetamol”, deci ne pot induce în eroare.

Este posibil ca o persoană să ia, în aceeaşi zi, un Coldrex pentru o febră, un Saridon pentru o durere de cap şi, eventual, un Panadol pentru o durere menstruală, neştiind că toate aceste medicamente sunt, de fapt, bazate pe aceeasi substanţă activă, paracetamolum. Astfel apar supradozele care produc citoliza hepatică.

Printre produsele care conţin paracetamol se mai numără: Theraflu, Eferalgan, Daleron, Fervex, Algopirin, Solpadeine, Algozone Forte, Codamin, Fasconal, Aspidol. Pentru mai multă siguranţă se recomandă citirea prospectului care spune exact ce conţine fiecare medicament şi în ce cantitate.

La doza zilnică vor contribui, bineînţeles, toate medicamentele care conţin paracetamolum, indiferent de forma lor: comprimate, supozitoare, băuturi fierbinţi.

Unele din produsele menţionate conţin o combinaţie de paracetamol şi cofeină, combinaţie despre care se spune că ar fi foarte periculoasă pentru ficat. Cel puţin aşa a arătat un studiu american publicat în 2007. Cofeina, provenita din cafea sau medicamente, ar spori efectele hepato-toxice ale paracetamolului.

Bineînţeles că efectele negative se constată după doze mari din ambele substanţe, mai ales dacă, în acelaşi timp, se consumă şi alcool. Dacă studiul este corect sau nu, încă nu se ştie cu siguranţă. Cert este că specialiştii ne recomandă să fim prudenţi şi să nu amestecăm cofeina, alcoolul şi paracetamolul, iar dacă luăm medicamente ce conţin combinaţii să nu exagerăm.

Paracetamolul este contraindicat celor care suferă de hepatită virală, insuficienţă hepatică şi renală, alcoolism.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton