Mâncarea nesănătoasă a fost declarată sus și tare principala cauză a decesului prematur de medici din întreaga lume, însă un nou studiu scoate la iveală detalii terifiante. Conform cercetătorilor, teoria se probează și, mai mult decât atât, alimentația neadecvată este mult mai dăunătoare decât cele două vicii amintite.
Trăim într-o lume în care timpul și jobul nu ne oferă posibilitatea să ne alimentăm corespunzător. Mâncăm pe apucate, ce găsim la automatul din holul firmei sau preparate pregătite cu ore bune înainte de a fi consumate sau produse de fast-food, fără să știm însă că aceste obiceiuri ne grăbesc, de fapt moartea. O dietă săracă în fructe, legume, oleaginoase, cereale și bazată în schimb pe consumul de carne roșie, sare și zahăr, s-a adeverit a fi mult mai dăunătoare decât alcoolul și țigările.
O dietă echilibrată, secretul unei vieți lungi
Conform unui studiu realizat de cercetătorii din Marea Britanie, principala cauză de deces la nivelul populației britanice o constituie alimentația nesănătoasă. În top, alcoolul și țigările au fost astfel surclasate de fast-food. Sedentarismul se află pe locul 5, iar abuzul de bputuri alcoolice pe 9, în timp ce fumatul este pe 2, ca principale cauze de deces.
O altă cercetare realizată de Insitutul pentru Evaluarea Sănătății din Statele Unite a descoperit că tensiunea mărită, afecțiune dobondită ca urmare a alimentației sărace în vitamine, a lipsei de mișcare și a consumului de fast food care duce la obezitate este principala cauză de deces în toate țările lumii.
Nu mai consumați carne roșie
Consumul de carne roșie și de băuturi îndulcite cu îndulcitori artificali, susțin cercetătorii americani, estemult mai grav decât alcoolul și țigările, contrar așteptărilor. Acesta contribuie la bolile ischemice, atacuri cerebrale și diabet. Studiul a fost publicat în raportul global pentru Boli legate de greutate.
”Un mod excelent de a ne îmbunătăți sănătatea este evitarea expunerii la diverși factori cheie care dăunează organismului. Aceștia sunt fumatul, dieta nesănătoasă și poluarea”, este de părere doctorul Christopher Murray de la Insitutul pentru Evaluarea Sănătății din Statele Unite(IHME).
”Principala provocare a persoanelor implicate în sistemele de decizie cu efect asurpa sănății noastre este să se folosească de toate aceste informații descoperite de noi pentru politicile de prevenție și îmbunătățire a sănătății oamenilor”, a adăugat el.
Studiul cuprinde informații culese din 108 țări de pe întreg globul, date adunate în perioada 1990-2013, perioadă în care numărul deceselor premature a crescut de la 67 la 79.
O tendință îmbucurătoare a fost constatată în Marea Britanie unde, din 1990 până în prezent, au scpzut decesele provocate de dieta necorespunzătoare. Pe de altă parte, în același interval, aici au crescut decesele provocate de consumul de alcool, cu 9,5 la sută. Bolile de tensiune sau provocate de colesterol ridicat au scăzut din 190 până în prezent cu până la 55 la sută fiecare.
De asemenea, țările dezvoltate aveau în trecut ca principală cauză a deceselor fumatul. Mai nou, în India și în țări din sudul și sud-estul Asiei, poluarea aerului se pare că este cea mai gravă problemă.
În țările din America Latină și Orientul Mijlociu, obezitatea reprezintă principalul ucigaș în rândul acestor popoare.
La polul opus sunt țările din Africa subsahariană, unde principalii factori de risc sunt malnutriția, lipsa sau poluarea apei, lipsa protecției în timpul contactului sexual, precum și consumul de alcool.