Lucrurile ciudate care se întâmplă cu picioarele tale când îmbătrânești

.
Organismul nostru suferă modificări pe măsură ce îmbătrânim, iar picioarele nu fac excepție de la acest lucru. Ele trec printr-o serie de schimbări care ni se pot părea ciudate și pe care cu greu le acceptăm.

Iată care sunt modificările pe care le suferă picioarele noastre, pe măsură ce îmbătrânim!

Dispare grăsimea

De-a lungul copilăriei, adolsescenței și tinereții, picioarele noastre au depozite de grăsime și colagen, care conferă elasticitate și suplețe pielii. Însă pe măsură ce înaintăm în vârstă, scade producția de colagen, subțiind aceste straturi. ”Acesta este motivul pentru care picioarele par descărnate, pielea se lasă și apar durerile – practic tot ce-ți susține greutatea corpului care apasă pe picioare sunt doar oasele”, explică Pedro Cosculluela, medic ortoped cu specializare în glezne.

Apare artrita

La nivelul picioarelor noastre există peste 30 de articulații, care, o dată cu vârsta, se deteriorează. Cel mai adesea, intervine artrita, o boală care se manifestă prin inflamarea articulațiilor, iar primele afectate sunt degetele de la picioare sau articulațiile acestora. În afară de durere, dimineața, imediat cum te trezești, îți simți picioarele înțepenite. Pe parcursul zilei, această durere trece, însă se acutizează spre seară.

Artrita la nivelul colului femural și al genunchiului poate provoca dureri atât în interiorul picioarelor, cât și la exteriorul lor. Dacă aceste dureri sunt persistente, cel mai bine ar fi să mergeți la un doctor, care poate remedia problema prin tratament. Astfel, ea se poate acutiza și poate duce chiar la fracturi (în cazul femeilor care suferă de osteoporoză).

Ți se strâmbă degetele

Anii în care ți-ai forțat picioarele să intre în pantofii cu toc preferați îți cer la bătrânețe drepturile. Cel mai tare au de suferi degetele mici de la picioare, care, pe măsură ce îmbătrânim, capătă o formă curbată. Asta nu e tot! Puteți experimenta durere la nivelul lor. Totuși, asta nu înseamnă că trebuie să renunțați la tocuri definitiv. Îi puteți purta într-o seară, în otraș. Însă ca să puteți face acets lucru fără astfel de repercusiuni, cel mai bine este să purtați pe parcursul zilei niște pantofi foarte comozi, chiar și adidașii de alergat, recomandă medicul ortoped  Cosculluela.

Încetinește circulația

Pe măsură ce îmbătrânim suntem mai expuse bolilor de ciruclație ori diabet, motiv pentru care și circulația sanguină devine mai lentă. Putem observa că, o dată cu trecerea timpului, rănile noastre se vindeăc mai greu, de la tăieturi până la bășici. Dacă observi astfel de schimbări, cel mai recomandat este să cauți un ortoped bun la care să te înscrii, pentru a te monitoriza de aici încolo.

Tendoanele devin rigide

Nu mai ai aceeași mobilitate, chiar dacă faci yoga? Există o singură explicație: conținutul de apă de la nivelul tendoanelor scade cu timpul, iar ligamentele gleznelor devin rigide. Și nu este valabil doar în cazul gleznelor. Nu doar că îți afectează mobilitatea, dar te pot expune unui pericol mai mare: rupturi, întinderi…

Foto: 123rf.com

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton