Yoga ne ajută să îmbătrânim frumos însă există, pe lângă acest ”ritual”, alte exerciții care încetinesc acest proces. Este vorba despre o serie de mișcări practicate de călugării tibetani, printre cei mai longevivi de pe planetă.
Ne dorim o viață frumoasă și cât mai lungă, însă zilnic facem greșeli care nu ne ajută deloc să ne îndeplinim acest țel: alimentație proastă, sedentarism, izolare, folosirea în exces a tehnologiei și Internetului. Călugării tibetani au un secret care nu doar că le prelungește existența, dar stopează și proecsul de îmbătrânire.
Este vorba despre o serie de exerciții, supranumite”Fântâna Tinereții”, întrucât sunt mișcări sau rituri, cum le numesc călugării, care activează toți mușchii importanți din organism. Antrenamentele ajută și la păstrarea unui bun echilibru, problemă pe care o au majoritatea bătrânilor. Este vorba despre niște exerciții extrem de simple, care nu sunt deloc solicitante, și care durează foarte puțin.
Se spune că au fost păstrate timp de 2500 de ani secret de către tibetani, dar că, au ajuns și în cultura occidentală datotiră unui ofițer din armata britanică întors dintr-o călătorie făcută în Himalaya. Aici, a învățat totul chiar de la călugări.
Iată beneficiile pe care le aduc aceste exerciții!
-îmbunătățesc procesul de digestie, circulația sanguină și funcționarea sistemului imunitar
-tonifiază mușchii și fac corpul mai puternic
-reduc nivelul de stres și conferă o stare de calm
Ritul 1
Ține mâinile întinse la nivelul umerilor, cu podul palmei în jos, și picioarele ușor depărtate. Începe să te rotești ușor, nu înainte de a-ți stabili un punct focal, la care să privești după fiecare rotație și care să te ajute și la numărat. Învârtește-te până când simți că ești puțin amețită. Dacă nu poți să faci foatre multe de la începtu, nu-i nimic. Numărul lor crește gradual, așa că poți ajunge să faci de la 2 la 21, numărul ideal de rotații. Nu uita să inspiri și să expiri adânc la fiecare rotație.
Ritul 2
Întinde-te la podea. Îndoaie brațele și du-le la ceafă, astfel încât să îți sprijini capul pe ele. Dacă ai probleme cu coloana, poți ține palmele sub osul sacral. În timp ce tragi aer în piept, ridică-ți capul de la podea, du bărbia în piept. Simultan ridică-ți picioarele spre cap, ține genunchii întinși, călcâiele drepte și degetele mari apropiate.
Ritul 3
Așază-te în genunchi, cu picioarele ușor depărtate. Plasează-ți palmele pe fesieri. Du capul ușor pe spate, astfel încât nasul să formeze o linie paralelă cu tavanul, și du-ți pieptul în față, în timp ce menții brațele drepte. Această poziție se spune că reduce stresul, aduce bucurie în suflet și flexibilitate.
Ritul 4
Se spune că acest exercițiu te ajută să obții o mai mare claritate a minții. Ține mâinile pe lângă corp și stai așezată pe podea. În timp ce îndoi genunchii, ridică-te și sprijină-te în mâini și tălpi, astfel încât trunchiul să formeze o linie paralelă cu podeaua. Întinde cât de mult poți corpul în această poziție, după care revino la poziția inițială. Această figură poartă numele de ”poziția masă”.
Ritul 5
Stai cu fața la podea, apasă pe palme și ridică-ți trunchiul și întinde-ți ușor coapsele și spatele, făcând mișcări înainte-înapoi. Este exercițiul care îți tonifiază musculatura și care te ajută să îți găsești liniștea, conform tibetabilor.