Doctor Mehmet Oz te învaţă cum să afli dacă ai o sensibilitate la gluten, sau dacă suferi de boala celiacă. Vezi simptomele intoleranţei la gluten, ca să ştii ce alimente să eviţi.
Ce este intoleranţa la gluten
Intoleranţa la gluten, sau boala celiacă este o reacţie autoimună a corpului din cauza unei sensibilităţi la glutenul din cereale. Cu alte cuvinte, oamenii cu această sensibilitate au reacţii asemănătoare cu cele alergice atunci când consumă alimente ce conţin gluten. Intestinul subţire reacţionează ciudat la gluten şi te trezeşti cu tot felul de simptome ciudate, care nu par să aibă legătură neapărat cu alimentaţia.
Fă testul: Află dacă ai boala celiacă şi eşti intolerant la gluten
Câte din simptomele de mai jos te supără? Bifează toate variantele care ţi se aplică. Simptome digestive Balonări frecvente sau flatulenţă Diagnosticată cu reflux gastroesofagian, sau sindromul colonului iritabil Diaree frecventă sau constipaţie cronică Simptome neurologice Migrene şi dureri de cap Dureri articulare, articulaţii inflamate Stări de confuzie, probleme de memorie, gândire greoaie Simptome hormonale, imunitare Depresie Anxietate Oboseală cronică Eczemă, acnee, probleme pe piele Rezultate Dacă ai ocazional, unul, sau două simptome, sunt, cel mai probabil, cauzate de alţi factori şi nu au legătură cu intoleranţa la gluten. Dacă ai bifat patru sau mai multe simptome de pe listă ar fi bine să mergi la medic sau să încerci să eviţi alimentele care conţin gluten. Dacă ai bifat un singur simptom, dar este atât de frecvent sau intens încât ai zile în care ai vrea doar să zaci în pat, este posibil să ai o intoleranţă la gluten sau boală celiacă. Dacă nu eşti convinsă de rezultate, sau simptomele apar rar, încearcă dieta fără gluten timp de 2-4 săptămâni şi vezi dacă simptomele au dispărut. Vezi care sunt alimentele care conţin gluten şi ce trebuie să eviţi să consumi dacă ai boala celiacă, pe pagina următoare!