Dieta cu hrișcă

.
Hrișca este un superaliment fără gluten, care a fost uitat în ultimele decenii, când oamenii și-au completat dieta cu cereale ca grâul și secara. Hrișca nu face parte din familia cerealelor, dar are multe proprietăți asemănătoare cu acestea. Vezi cum se ține dieta cu hrișcă și cum te ajută să slăbești.

Cum ții dieta cu hrișcă

Boabele de hrișcă au fost folosite ca sursă principală de hrană timp de mii de ani în pășunile alpine din Himalaya. În alte regiuni ale Globului, hrișca este consumată alături de alte ingrediente asemănătoare, adică în combinație cu grâul, orezul, etc., ceea ce poți folosi și tu dacă vrei să ții dieta cu hrișcă.

Ca și quinoa, făina de hrișcă este amestecată cu alte pudre din grâu, mei, porumb, orz, etc, pentru a îmbogăți conținutul de proteină din acestea.

În Japonia, hrișca se numește ”soba” și este folosită pentru celebrii tăiței cu același nume.

În Europa de Est, hrișca se consumă în mod asemănător cu cous-cous-ul, coliva, sau orezul (pilaf), în amestec cu legume, carne, sosuri și ca desert cu miere și scorțișoară, nucșoară, etc.

În alte zone, hrișca se consuma ca o mămăligă, terci dulce, sub formă de fulgi sau budincă.

Hrișca este un super aliment de care lumea a uitat timp de generații întregi, dar care are multe beneficii pentru sănătate. O dietă cu hrișcă te poate ajuta să lupți cu anumite boli și să obții nutrienți esențiali bunei funcționări a organismului.

Ce este hrișca și ce conține

Hrișca (Fagopyrum esculentum) nu se aseamănă deloc cu grâul, porumbul, sau secara, ci este o plantă dicotiledonată (mai aproape de fasole decât de grâu), din care noi folosim semințele. Ca familie de plante, hrișca se înrudește cu rubarba, măcrișul sau fallopia japonica.

Cultivată de secole în câmpiile înalte din sudestul Chinei și Himalaya, hrișca era folosită la fel de des ca orezul sau grâul.

Hrișca conține mulți nutrienți ca proteine, grăsimi și minerale, dar a fost treptat înlocuită cu cereale și alte plante, fiind uitată până de curând în multe țări din lume.

Deși puțină lume mai știe ce gust are și cum arată hrișca, ea este foarte bună în multe feluri de mâncare și aduce un aport de nutrienți mai mare decât fâina albă sau cea de porumb la 100 de grame.

În plus, în zilele noastre, hrișca a redevenit populară și datorită numărului mare de persoane intolerante la gluten, care nu pot consuma grâu, secară sau ovăz.

Vezi și dieta cu orez – cum se ține și care sunt rezultatele.

Ce beneficii are hrișca pentru sănătate femeie dieta hrisca portie

Față de alte plante asemănătoare, cum ar fi quinoa sau amaranth-ul, hrișca conține mai mult amidon la 100 de grame de produs. Cu un conținut de 343 calorii la 100 de grame, hrișca aduce un aport moderat de energie, dar poate fi comparată cu grâul, mălaiul, orezul, sau fasolea, năutul și lintea.

Cantitatea de proteine din hrișcă este de 11-14 grame la 100 de grame de produs, ceea ce înseamnă un aport mai scăzut decât quinoa. Pe de altă parte, hrișca conține aproape toți aminoacizii esențiali, în special lizina, care nu se găsește în cantități suficiente în grâu, porumb sau orez.

Boabele de hrișcă sunt o sursă bogată de fibre alimentare solubile și insolubile, reprezentând 26% din DZR. Cu un conținut atât de mare de fibre la 100 de grame, hrișca este bună pentru dietele de detoxificare, ajută tranzitul intestinal și curăță corpul de toxine.

În plus, fibrele vegetale din hrișcă se leagă de grăsimile din organism și ajută la eliminarea lor prin colon, reducând astfel nivelul colesterolului rău LDL.

Fiind o sursă de hrană fără gluten, hrișca ajută bolnavii cu intoleranță la gluten și cei cu boala celiacă sau alte afecțiuni intestinale și stomacale.

Hrișca conține câțiva antioxidanți polifenolici, ca rutina, tanina și catehina. Rutina are efect antiinflamator și antioxidant, prevenind formarea de cheaguri în sânge, ceea ce o face foarte bună pentru hemoroizi și unele boli de sânge.

Hrișca conține multe vitamine din complexul B, mai ales riboflavină (vitamina B2) și niacină (vitamina B3).

În ultimul rând, hrișca conține minerale ca cupru și magneziu, care au roluri importante în sistemul cardiovascular și muscular. De aceea, o dietă cu hrișcă este benefică din toate punctele de vedere.

Încearcă și dieta cu cafea verde

Citește și: Cum se fierbe hrișca și cum se folosește în bucătărie

Sursa foto dieta cu hrișcă, femeie hrișcă: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton