Greaţa poate fi cauzată de tot felul de afecţiuni, una mai serioasă ca alta. Doar pentru că ai greţuri de dimineaţă, nu înseamnă neapărat că eşti gravidă, iar dacă ţi se face rău de la mirosul de peşte, nu ai sigur probleme cu bila. Vezi ce înseamnă dacă ţi-e greaţă.
De unde vine greaţa
Organele din cavitatea abdominală şi pelvină
Multe boli care afectează sistemul digestiv pot cauza greaţă şi vomă, dar cele mai des întîlnite sunt inflamarea ficatului (hepatită), a pancreasului (pancreatită), un blocaj în intestine sau stomac, reflux gastroesofagian, iritarea stomacului sau a căptuşelii intestinelor, apendicită, inflamarea rinichilor, probleme ginecologice, probleme cu bila.
Constipaţia, durerile menstruale sau infecţiile bacteriene din intestin (enterocolite, gastroenterite, etc) sunt şi ele de vină pentru senzaţia de greaţă.
Creierul şi lichidul cerebrospinal
Greaţa cu cauze cerebrale este adesea asociată cu migrenele severe, meningita, lovituri la cap, tumori pe creier, atac vascular cerebral, etc.
De asemenea, glaucomul poate pune presiune pe nervii din spatele ochiului şi astfel apar durerea şi greaţa, dar şi stările emoţionale puternice, frică, şoc, supărare, stres, sau expunerea la mirosuri sau imagini neplăcute.
Sarcină, dezechilibre ale sistemului din urechea internă, anumite medicamente, glicemia mică, glicemia prea mare, intoxicaţie cu alcool, efecte secundare ale anesteziei, alergii la alimente şi toxiinfecţii alimentare.