Alimente bune pentru dantură

.
Folosirea periuței, a pestei de dinți și a aței dentare rămâne cea mai bună variantă pentru a-ți păstra dinții sănătoși și curați. Totuși, sunt alimente care te pot ajuta să ai o dantură frumoasă. Iată care sunt acestea.

Căpșunele

Au ele culoarea roșie, însă căpșunele conțin acid malic, un compus folosit în industria cosmetică pentru produsele speciale de albit dinții. Acesta îndepărtează în mod natural petele de pe dinți, acționând ca un astringent care împiedică decolorarea. O sursă importantă de vitamina C, căpșunele ajută și la îndepărtarea plăcii bacteriene. Zdrobește o căpșună foarte mare și apoi aplică pe dinți cu ajutorul degetului, cu mișcări circulare, timp de un minut.  Clătește, după care folosește ața dentară pentru a îndepărta sâmburii.

Merele

Duritatea mărului ajută la fortifierea gingiilor, iar apa conținută de acest fruct sporește producția de salivă. Aceasta neutralizează acizii care se formează în cavitatea bucală și care duc la formarea bacteriilor și, implicit, a cariilor. Fibrele conținute de măr ajută la curățarea cavității bucale de bacterii, acționând asemeni unei periuțe de dinți, atunci când tu muști din el.

Ceapa

Poate nu este primul lucru la care te-ai gândi atunci când vrei să-ți cureți dinții în mod natural și asta pentru că, după ce o mănânci, ai senzația că rămâi cu un miros neplăcut în gură. Ceapa însă conține compuși cu sulf, antibacterieni, care sunt fără culoare, care nu pătează dintele. Cercetătorii au descoperit că ceapa este foarte bună pentru dantură dacă este consumată crudă, proaspătă și decojită.

Citește și: Remineralizează-ți dantura cu o pastă de dinți făcută acasă

Broccoli

Aceste legume nu rămân între dinți, așa că nici nu-i pătează. Fierul conținut de broccoli ajută la formarea unei pelicule perotectoare pe dantură, care împiedică depunerea resturilor de mâncare, arată studiile. Așadar, mănânci broccoli, ești sănătoasă și ai și dinți curați.

Apa

Bea cât de multă apă poți. Dacă gura ta este hidratată, atunci nu vei mai avea nici respirația neplăcută. Apa conține și fluor, mineral care protejează dintele și împiedică eroziunea acestuia și care se folosește și în pasta de dinți sau în apa de gură.

Pătrunjelul

Dacă mesteci pătrunjel sau mentă, după o masă foarte picantă, îți va menține resporația proaspătă. Clorofila are proprietăți antibacteriene și ține bacteriile la distanță, însă cele două ierburi conțin și monoterpenoide, substanțe volatile care ajung rapid din sânge în plămâni, de unde mirosul lor este eliberat în timp ce respiri.

Citește și: De ce te dor dinții, chiar dacă nu ai carii

Wasabi

Cunoscut sub denumirea de hrean japonez, wasabi nu este doar ingredientul secret care dă savoare sushi-ului, dar este excelent pentru dantură. Acesta conține isotiocianați, care inhibă dezvoltarea Streptococcus mutans, bacteria care duce la formarea cariilor. Data viitoare când mînânci o salată, adaugă și o linguriță de sos de wasabi, pentru a-ți proteja dinții de carii.

Iaurtul

 

Cercetătorii japonezi au descoperit faptul că persoanele care consumă multe lactate au cele mai sănătoase gingii. Conform unui studiu realizat anul trecut și publicat în Journal of Periodontology, probioticele din iaurturi, de exemplu, ajută la protejarea gingiilor. În 2005, un alt studiu a arătat că iaurtul poate stopa dezvoltarea bacteriilor care provoacă acel miros neplăcut al respirației.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton