Balonarea este una dintre cele mai frecvente simptome ca urmare a unei alimentații necorespunzătoare, însă odată ce i-a fost detectată cauza, aceasta poate fi tratată foarte ușor.
Iată care sunt principalele cauze ale balonării!
Aciditatea intestinală crescută
Creșterea nivelului de acid în intestine este extrem de comună și este deseori cauzată de un tratament prelungit cu antibiotice. În cazul în care eșt genul de persoană care a fost tratată frecvent cu antibiotice încă din copilărie, pentru infecții banale ale urechii sau gâtului, infecții urinare sau pentru acnee (cum ar fi tetraciclina), acestea alterează flora intestinală, așa cum toată lumea știe. Tocmai de aceea, posibilitatea să fie mai balonată decât alte persoane este mult mai mare. Este important să urmezi un tratament de reechilibrare a florei interstinale și să fii extrem de atentă la alimentație: produse fără zahăr, suplimente împotriva acidității și probiotice
Intoleranță la anumite alimente
Intoleranța la mâncare se manifestă diferit față de alergia la un anumit aliment. Efectele intoleranței alimentare sunt întârziate și nu apar sub formă de iritații, mâncărimi sau umflături, cum se întâmplă în cazul alergiei. Din cauza intoleranței la un anumit aliment poți suferi de balonare. Cele mai comune alimente din cauza cărora organismul se manifestă astfel sunt: lactate, ouă, anumite fructe (banane, citrice, în special ananas), uneori nuci (alune, arahide), cereale, gluten, porumb etc.
Poți detecta foarte ușor dacă suferi de intoleranță la vreunul din aceste alimente făcând analize de sânge țintite pentru detectarea acestor substanțe. Tratamentul în acest caz este unul extrem de simplu: elimină complet din alimentație produsele care îți fac rău și în 4-6 săptămâni vei ca nouă.
Intoleranțala gluten și boala celiacă (o formă mai gravă a acestei afecțiuni) sunt tot mai frecvente în zilele noastre din cauza schimbărilor în culturile de cereale, în ultimii 50 de ani. Persoanele care suferă de această afecțiuni se confruntă fie cu doar cu balonare, fie cu balonare asociată cu gaze, constipație sau diaree. Testele care arată dacă ai o astfel de boală sau alți markeri care detectează intoleranța sunt necesare pentru a afla motivul real al balonării. Un alt mod prin care îți poți da seama că ai intoleranță la gluten este nivelul scăzut al vitaminei B12. În cazul în care testele demonstrează că ai o astfel de intoleranță nu mai consuma alimente cu gluten, iar după cinci săptămâni vei observa că trece și starea de balonare
Combini greșit mâncărurile
Știai că alimentele pe care le mănânci la o masă, combinate greșit, pot afecta digestia. Aceasta este una dintre greșelile cele mai frecvente. Cea mai importantă regulă în alimentație este să mănânci fructele separate și niciodată în combinație cu altceva, mai ales cu proteine. De exemplu, nu consuma niciodată salata de fructe sau pepenele, la câteva minute după ce ai terminat de mâncat. Trebuie să aștepți cel puțin jumătate de oră, astfel încât digestia să se poată face corect. O altă regulă ca să nu te mai balonezi este să nu combini proteinele cu carbohidrații.