Pe 7 octombrie va intra în cinematografe „Două lozuri”, noul film al regizorului Paul Negoescu, o comedie din a cărei distribuție fac parte Alexandru Papadopol, Dragoș Bucur, Dorian Boguță și Andi Vasluianu. Am stat de vorbă cu Alexandru Papadopol despre rolul său din acest film.
Ce personaj interpretezi în film?
Personajul se numeşte Pompiliu Borş şi lucrează la Consiliul Judeţean. De fapt, Pompiliu reprezintă lucrătorul tipic din sistemul bugetar… Se plânge că are leafă mică, dar nici nu acţionează în vreun fel pentru a-şi îmbunătăţi viaţa şi calitatea vieţii. Cel mai comic moment de la filmări a fost…
Cînd m-am văzut în oglindă cu ciorapi şi sandale. Un sfert de oră nu a putut nimeni filma de râs. A fost foarte greu să mă obişnuiesc cu aspectul personajului pe care îl interpretam.
Cel mai dificil moment de la filmări a fost…
Cred că ultima dimineaţă în care am filmat. Era o scenă complicată şi începuse să răsară soarele. Ţin minte că ultima dublă a ieşit impecabil, se poate vedea şi în film, dar am avut mari emoţii că nu terminăm filmarea. Pentru un film independent, o zi în plus este o problemă aproape de netrecut.
Cum ai lucrat cu regizorul Paul Negoescu?
Excelent! Paul este un regizor foarte curajos şi talentat.
Caracterizează-ţi, pe scurt, ceilalţi trei colegi de platou.
Păi… nu cred că este nevoie de nicio caracterizare. Vorbim de actorii emblemă din filmul românesc. Am avut norocul să joc şi eu alături de ei în mai multe filme. Nişte parteneri minunaţi şi, mai mult, am privilegiul de a-mi fi prieteni foarte buni!
Unde ai văzut prima dată versiunea finală a filmului “Două lozuri” şi cum te-ai simţit?
Am văzut filmul în diferite variante de montaj şi am ştiut că va fi un succes… Noi, ca producători şi actori principali, am fost destul de prezenţi pe lângă Paul şi în etapa postproductiei, bineînţeles, fără a interveni pe lîngă el cu tot felul de păreri subiective sau favoritisme.
Trei motive pentru care cititoarele Unica ar trebui să meargă la cinema la acest film
1.Pentru că e o comedie.
2.Pentru că mijloacele comice sunt fine şi retuşate. Adică este o comedie lucrată cu bun-gust.
3.Pentru că premizele sunt excelente. Filmul a avut un succes de public uriaş la festivalurile de film la care a fost prezent. Suntem foarte mândri de asta.
Care e cea mai mare provocare atunci când joci într-un film independent?
Să îţi poţi structura personajul ca şi cum ai lucra într-un film de mare buget şi să nu se vadă că „tragi cu ochiul” în timpul asta la bunul mers al producţiei. E complicat, dar nu imposibil. La noi se pare că funcţionează!
Care este prima ta amintire legată de o maşină?
Maşină părinţilor mei, normal! Era o Dacia albă, din 1977, identică cu cea din film. Eram foarte mic când m-am suit în maşina aia. Care este prima ta amintire legată de un câştig? Ai jucat vreodată la Loto?
Nu cred că am jucat, nu îmi aduc aminte. Dar ştiu că atunci cînd a fost ziua mea, prietenul Pavel Bartoş mi-a adus o pungă de lozuri în loc de cadou. El a „ patentat” ideea şi, recunosc, am furat-o! Între multe lozuri necâştigătoare ţin minte că se strecuraseră şi ceva câştiguri, dar nu demne de menţionat.
Care este clişeul despre filmul românesc care te enervează cel mai tare?
Că nu prezintă şi frumuseţile ţării. Adică să facem, eventual, un film sau un reportaj sau o docudramă despre Lacul Amara sau despre Geoagiu Băi (râde). Se poate şi asta, dar nu prea intră în sfera noastră de interes în momentu’ de faţă.
Regizorii români care ţi-au marcat cariera sunt…
Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Andrei Cohn şi, bineînţeles, regizorii cu care am colaborat la filmele independente, adică Iulia Rugină şi Paul Negoescu.
Trei comedii preferate pe care le-ai urmări oricând…
Comediile fraţilor Cohen îmi plac foarte mult. De asemenea, am văzut de curând o comedie croată care se numeşte „ Life is a trompet”.
În ce film celebru ţi-ar plăcea să joci alături de Dragoş, Andi, Dorian.
Păi, hai să vedem…
1.Cu Dragoş Bucur mi-aş dori să joc în „Marfa şi banii”
2.Cu Andi Vasluianu mi-aş dori să joc în „Acasă la tata”
3.Cu Dorian Boguţă ar fi bine să joc în „Două lozuri”
Sper să îmi iasă (râde)
Ce spun despre tine, ca actor, rolurile pe care le-ai interpretat până acum?
Că pot fi în mai multe feluri. Tot ce am „cuprins” cu personajele mele se află în mine! De aceea este actoria atât de frumoasă şi e considerată mai mult decât o meserie.
Completează următoarele propoziţii:
Cel mai des mă enervează… aglomeraţia din traficul de noiembrie din Bucureşti!
Dimineaţă îmi place să… beau cafea şi fresh de portocale.
N-aş renunţă niciodată la… actorie. Adică nu de bunăvoie!
Prima dată la o femeie observ… că e femeie
Dacă aş avea o bagheta magică, aş… vrea să fiu invizibil! (visul oricărui copil)
Citește continuarea interviului în revista Unica de octombrie, din 24 septembrie la chioșcurile de presă!