Află totul despre sarcina multiplă!

.

Comportamentul lor în cele nouă luni dinainte de a veni pe lume este definitoriu pentru cum vor fi după ce se vor naşte. Cu cât aflăm mai multe despre misterul vieţii intrauterine cu atât acesta devine mai incredibil. Tehnologia revoluţionară 4D a deschis calea observării în amănunt a comportamentului copiilor înainte de a se naşte. Concluziile? Fascinante.

Jocuri şi „bătăi” între gemeni şi tripleţi

Imaginile surprinzătoare obţinute cu ajutorul tehnologiei 4D şi a ultrasunetelor arată cum se dezvoltă fetuşii şi cum luptă pentru supravieţuire în timpul complicatelor sarcini multiple. Aceştia se împing, se lovesc şi chiar se joacă. Imaginile realizate surprind chiar gemeni care se ţin de mână, îşi ating picioruşele, se trag reciproc de cordonul ombilical sau se sărută. Cercetătorii sunt de părere că aceste comportamente prenatale, fie ele agresive sau nu, pot continua după naştere, ajungând să caracterizeze relaţiile dintre fraţi timp de mai mulţi ani.

E interesant de ştiut că…

– intervalul în care ovulul se poate divide pentru a forma gemeni identici este foarte scurt. Dacă ovulul nu se divide în două ovule separate, dar identice, în primele 14 zile, nici n-o va mai face în restul sarcinii;
– şansele ca o femeie să nască cvadrupleţi identici sunt de 1 la 64 de milioane;
– femeile ajunse la menopauză au mai mari şanse să aibă o sarcină multiplă;
– aproape jumătate din gemeni se nasc prin cezariană;
– unii fetuşi sunt însoţiţi, în primul trimestru de sarcină de un „tovarăş” care dispare apoi, un fenomen numit Sindromul geamănului care dispare. Unii cercetători cred că acest fenomen se petrece mai frecvent decât s-ar crede şi suspectează că unii indivizi stângaci ar fi partea supravieţuitoare dintr-o astfel de pereche sau grup;
– interacţiunea între gemeni ar putea fi avantajoasă, ajutând la accelerarea dezvoltării lor.

Jurnalul lunar al unei sarcini duble

Prima lună – O inimioară într-un „bob de orez”. În primele două săptămâni după fertilizare, ovulul se poate diviza în două părţi identice. Deja după primele 10-14 zile, acesta este considerat embrion şi are mărimea unei seminţe de mac. Din a 22-a zi de la fertilizare, o inimă mică începe să bată în fiecare embrion, care este acum cât un bob de orez.
Luna a 2-a – Cresc încet, dar bine. În cea de-a doua lună, embrionii ajung la dimensiunea unui bob de fasole, iar uterul mamei se măreşte. Creierul lor creează 2,5 milioane de neuroni în fiecare minut al perioadei intrauterine, urmând ca, la naştere, copilul/copiii să aibă mai mult de 100 de miliarde de neuroni.
Luna a 3-a – Momentul primei ecografii. De acum, aproape toate părţile corpului sunt formate: ochii, urechile, năsucul, degetele, braţele şi picioarele. Aproape un sfert de kilogram cântăreşte fetusul, iar între a zecea şi a 14-a săptămână de sarcină viitoarea mămică va trebui să meargă pentru prima dată la ecografie.
Luna a 4-a – Primele mişcări se fac simţite. În luna a patra încep să mişte, iar mămica poate simţi de acum „loviturile” sau agitaţia fetusului/fetuşilor. Creierul dezvoltă căi neuronale care le permit să simtă alte părţi ale corpului şi elemente din mediul lor. Încet-încet, fătul devine conştient de spaţiul care-l înconjoară, iar, în cazul sarcinilor multiple, fetuşii îşi dezvoltă acest simţ cu ajutorul fraţilor lor. Atunci când unul loveşte sau mişcă, celălalt reacţionează. Sistemul digestiv este destul de dezvoltat, iar ei învaţă să înghită din lichidul amniotic. Parte din gustul mâncării consumate de mamă se transmite şi poate influenţa dezvoltarea papilelor gustative. Deoarece fetuşii dintr-o sarcină multiplă gustă aceleaşi mâncăruri în pântec, e posibil ca, după naştere, ei să aibă preferinţe culinare similare.
Luna a 5-a – Gemenii vor mai mult spaţiu. Dacă este un singur fetus, acesta ajunge să cântărească în luna a cincea 500 g. În cazul gemenilor sau al tripleţilor, începe să se resimtă limitarea spaţiului de creştere. Pentru a reduce posibilitatea unei naşteri premature, rata creşterii scade treptat după cinci luni petrecute în pântec. Organele sexuale ale băieţilor sunt vizibile la ecograf şi par crescute din abdomen. Abia spre sfârşitul sarcinii, vor coborî în poziţia normală.
Luna a 6-a -; Ochii li se deschid spre lume. În această lună, ochii li se deschid pentru prima oară. Gemenii şi tripleţii se dezvoltă mult mai lent, din cauza lipsei de spaţiu. Ovarele fetusului de sex feminin dezvoltă acum toate celulele ovariene pe care femeia le va avea pe parcursul întregii vieţi.
Luna a 7-a – Păr blond, brunet sau roşcat? În luna a şaptea se fac ultimele „retuşuri”: părul începe să crească şi să dobândească culoarea pe care o va avea la naştere. Unghiile degetelor de la mâini şi de la picioare s-au format, iar copiii pot fi agitaţi. Creşterea tripleţilor încetineşte – adesea aceştia se nasc la 34 de săptămâni.
Luna a 8-a – Luna simptomelor puţine. În luna a opta, rata de creştere a gemenilor tinde să scadă. Contracţiile mamei sunt mai rare, însă mai acute. Fetuşii iau în greutate în această lună.
Luna a 9-a – Începe numărătoarea inversă. Ultima lună de sarcină e obositoare pentru viitoarele mămici. În această perioadă, fetusul/fetuşii se mişcă mai puţin pentru că spaţiul este restrâns. Cordonul ombilical, calea către viaţă a bebeluşului, creşte până la 61 de centimetri.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton