Tranziția către o viață fără consumerism: Beneficii și provocări

.

Unul dintre trendurile din ultima perioadă este legat de o viață fără consumerism. Mai mulți creatori de conținut au început să promoveze un astfel de stil de viață. Unii dintre ei stabilesc o perioadă în care nu își mai cumpără haine, alții încearcă să elimine complet risipa alimentară, iar exemplele pot continua. 

Într-o societate modernă în care se pune accentul pe consumerism, sunt și oameni care încearcă să facă exact inversul. Excesele nu sunt bune în niciun domeniu și putem vedea efectele lor adverse. În modă, fast fashion-ul vine cu numeroase provocări. Hainele sunt adesea de o calitate îndoielnică, în timp ce condițiile în care sunt produse au ridicat numeroase semne de întrebare.  

Așa cum aminteam, excesele nu sunt bune în niciun domeniu. Ba chiar sunt domenii în care companiile încearcă să promoveze bunele practici. Un exemplu în acest sens îl cunosc cei care practică jocuri de cazino. Încă din 2021, Unibet Romania (alături de celelalte branduri din portofoliul FDJ) și-a asumat public misiunea de a încerca să elimine în totalitate veniturile generate din jocuri dăunătoare și pune mare accent pe responsabilitate. În modă nu sunt astfel de exemple momentan, dar există oameni care au inițiat o mișcare contra consumerismului.  

Beneficiile unei vieți fără consumerism  

Economiile financiare sunt principalul beneficiu al unei vieți fără consumerism. Oamenii care au un astfel de stil de viață cheltuiesc mai puțin pe lucruri neesențiale. Spre exemplu, banii pe care îi dădeau în mod obișnuit pe haine îi pot folosi pentru educație, investiții sau călătorii.  

În același timp, consumerismul este asociat uneori cu dorința de a avea tot mai multe lucruri. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă, poate apărea un sentiment de insatisfacție ce duce și la anxietate în anumite situații. În momentul în care îți setezi mintea că nu vei mai cumpăra anumite lucruri, aceste lucruri nu vor mai apărea.  

Un alt beneficiu este protejarea mediului. Producția și transportul bunurilor pe care le cumpărăm prea des afectează mediul înconjurător prin generarea de emisii de carbon și poluare. Astfel, ne putem scădea amprenta ecologică și reduce cantitatea de deșeuri.  

Tranziția către o viață fără consumerism: Beneficii și provocări

Provocările unei vieți fără consumerism  

Trecerea de la o viață în care suntem obișnuiți să consumăm la una în care ne setăm anumite limite vine și cu provocări. Una dintre ele este presiunea socială. Fie că folosim telefonul mobil, fie laptopul, primim constant reclame la diverse produse. Pot fi haine, electronice și așa mai departe. Iar presiunea socială are și ea un rol care ne impulsionează să cumpărăm uneori haotic. În momentul în care vezi că oamenii din jurul tău cumpără la foc automat, poate apărea tentația să faci acest lucru. Iar a te opri din a face asta poate fi dificil.  

Ce poți face? Dacă obișnuiești să faci cumpărături online, poți adăuga produsul sau produsele respective în coș pentru 24 de ore, fără să finalizezi achiziția. Astfel, la o zi distanță te poți întreba dacă chiar îți dorești să finalizezi cumpărăturile sau era doar o decizie de moment.  

O altă provocare poate fi găsirea unor alternative sustenabile. Renunțarea la consumerism nu înseamnă să nu mai cumpărăm deloc, ci să alegem mai inspirat. Avem nevoie de produse de calitate. Poate fi dificil să facem acest lucru, dar și mai costisitor.  

Sfaturi pentru a renunța la consumerism  

  • Stabilește-ți prioritățile și concentrează-te pe ele.  
  • Fă o trecere graduală la o viață fără consumerism.  
  • Evită tentațiile și dezabonează-te de la newslettere promoționale.  
  • Încearcă să mergi cât mai rar la mall, doar pentru strictul necesar.  
  • Privește și către părțile pozitive ale acestei decizii, deoarece vei avea un impact bun asupra mediului și vei economisi mai mult.  

Sursa foto: canva.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton