Cafeaua de origine este prin definiție o cafea calitativă. Prin origine ar trebui să înțelegi faptul că se cunoaște proveniența acelei cafele, sau, cum s-ar spune în termeni de specialitate, traceability. În momentul în care punem mâna pe o pungă de cafea, pe etichetă ar trebui să găsești informații despre proveniența sau zona geografică a acelei cafele. Nu este o informație obligatorie sau cerută de legislație, ci este o informație care trebuie să fie prezentă pe etichetă sau pe site-urile de unde îți comanzi cafeaua, în dreptul descrierii acelei cafele, care să te ajute să înțelegi mai bine de unde vine acea cafea, lucru care îi denotă calitatea.
De ce?
În momentul în care te duci la magazin, sau pe un site și cumperi o pungă de cafea, pe etichetă este menționat doar “cafea arabica” sau, chiar mai mult, pe majoritatea etichetelor cafelelor din comerț scrie simplu “red espresso” sau “cafea de espresso”.
Foarte bine!
Însă, este o cafea care prin modul în care a fost selectată și prăjită este potrivită pentru prepararea espresso, dar, în rest, alte informații despre acea cafea nu mai găsești. Nu găsești data prăjirii, găsești în schimb informații despre componența acelei cafele, câte calorii are, câte glucide, câte lipide, acestea fiind informații mai mult sau mai puțin obligatorii dar nu și cele care fac acea cafea de origine.
Cu cât ai mai multe informații despre cafeaua respectivă, cu atât acel lucru o face mai calitativă
În majoritatea situațiilor, comercianții prezintă cafeaua de origine ca fiind strict țara din care provine – Peru, Columbia, Brazilia, Ethiopia, lucru care nu este greșit, este practic minimul necesar care poate fi trecut pe o etichetă în așa fel încât să se poată spune că acea cafea este de origine. Decât să te uiți pe etichetă și să vezi că este o cafea pentru espresso, poți afla și din ce a fost făcută cafeaua respectivă – este doar arabica, este robusta, este un mix între arabica și robusta, greu de spus. Mulți nu spun sau ascund această informație, pentru că unele cafele sunt mai calitative, altele sunt mai necalitative.
Ok… dar acea cafea de espresso de unde provine ea defapt sau ce cafele componente are?
Cu cât ai mai multe informații despre cafea, cu atât acel lucru este mai util pentru tine și este o dovadă de calitate: țara de unde provine, regiunea geografică de unde provine, poate chiar și ferma sau cooperativa și în acest fel poți merge pe Google și să vezi inclusiv poze cu fermierul care a făcut cafeaua respectivă, așa de transparentă ar trebui să fie treaba.
Ce informații ar trebui să avem pe o pungă de cafea?
În primul rând trebuie să știm originea, faptul că provine spre exemplu din Columbia, trebuie să găsim informații despre regiunea și eventual ferma de la care acea cafea provine. De principiu, aceste informații ar trebui să fie vizibile pe site, câteodată ele sunt prezente și pe etichetă, câteodată nu, acest fapt are mai mult de-a face și cu design-ul etichetei, cu cât este de mică sau de mare eticheta respectivă și cât de multe informații a decis prăjitoria respectivă să pună pe etichetă, dar dacă nu sunt prezente pe etichetă ele sunt în mod cert prezente pe site.
Pe etichetă vom mai regăsi varietatea, se presupune că vorbim aici despre sortimentul arabica, cafea 100% arabica, cafea de calitate superioară.
Varietate înseamnă diverse varietăți ale acestei cafele, așa cum a evoluat ea genetic, atât geografic, cât și în momentul în care a început să fie comercializată și au început să fie făcuți hibrizi, încrucișări atât naturale, cât și artificiale.
Trebuie să mai avem prezentă altitudinea la care acea cafea a fost cultivată
Altitudinea este un element care de asemenea ne oferă informații despre cafea. Cu cât o cafea este crescută la altitudini mai înalte, cu atât ea este mai densă, adică boaba este mai grea și mai acidă. Nu are neapărat legătură cu notele cafelei, pentru că notele cafelei stau în sol, în genom, ci mai degrabă cu cât sunt de vizibile acele note. Cu cât altitudinea este mai mare și se apropie sau depășește 2000m, specific multor cafele africane, cafeaua este mai acidă și cu densitate mai mare. Cafelele crescute la altitudini medii sunt mai puțin acide, dar mai corpolente, mai vâscoase, mai consistente.
O altă informație este cea legată de așa-zisele note ale cafelei și anume potențialul aromatic al acestei cafele
Cafeaua, după ce a fost culeasă, înainte de a fi pusă spre comercializare este degustată, fie la fermă, fie la trader-ul care o cumpără și o va comercializa în verde, fie la locul de procesare. Cineva, cu foarte multă experiență și aptitudini pe partea de degustare va degusta acea cafea și îi va atașa aceste atribute de gust: florale, fructate, spice și se merge chiar până la a identifica anumite arome de fructe, sau de flori.
Foarte important de reținut este faptul că aceste arome nu sunt adăugate artificial, ci pur și simplu din genomul cafelei, din sol, din culturile adiacente, pentru că o cafea nu crește niciodată de sine stătătoare, este întotdeauna o plantă care va crește printre alte plantații, pentru că plantei de cafea îi place soarele, îi place lumina, dar nu-i place lumina directă.
Prin urmare, ea trebuie să crească la umbra altor plantații și astfel va împrumuta din notele și din aromele mediului înconjurător și atunci aceste note sunt vizibile prin gust, sunt scoase în evidență prin procesul de prăjire, sunt identificate de acești pasionați și specialiști ai cafelei și sunt trecute pe pungă pentru ca persoana care va gusta această cafea să știe la ce să se aștepte.
O altă informație utilă prezentă pe punga de cafea este metoda de procesare. Aceasta este una dintre cele mai utile informații, pentru că influențează gustul final al cafelei.
CLARO Cafe este o prăjitorie artizanală de cafea de specialitate, cafea boabe proaspăt prăjită în urma comenzilor plasate pe website. În portofoliul nostru se regăsește cafea atent selecționată din cele mai renumite regiuni ale lumii: Ethiopia, Brazilia, Columbia, Guatemala, Costa Rica, Peru, Rwanda, Burundi, Kenya, Tanzania, El Salvador. Cafeaua verde este prăjită de noi cu ajutorul unui prăjitor profesional, un CoffeeTool realizat manual într-o manufactură din Grecia. Stilul de prăjire este unul light-mediu și se încadreaza în totalitate în ceea ce azi este cunoscut ca fiind „al treilea val al cafelei/3rd wave of coffee”. Acasă sau la birou, cafea boabe sau măcinată, alege să consumi întotdeauna o cafea de calitate, de specialitate.