Top 3 elemente pe care trebuie să le schimbi pentru a avea o viaţă sănătoasă

.

Fiecare dintre noi ştie cât de importantă este sănătatea şi îşi doreşte să adopte un stil de viaţă cât mai sănătos. Esenţial este să descoperi mai întâi ce funcționează pentru corpul tău și pentru viața ta. Experții sunt de acord că există câteva elemente cheie pentru cum să fii sănătos, care includ: o dietă bună (adică hrană sănătoasă), exerciții fizice și activitate fizică, menținerea unei greutăți corporale în limitele normale, exclus fumatul și un consum moderat de alcool.

Vrem să trăim cât mai mult şi cât mai bine, iar pentru asta, pe lângă o mână de ajutor din partea geneticii, avem nevoie să depunem şi noi câteva eforturi. Nu spune nimeni că trebuie să urmăm regulile ca la carte, ci să găsim un echilibru. 

De aceea, ne-am gândit să facem un scurt ghid care să includă elementele esenţiale pentru un stil de viaţă sănătos, din care te poţi inspira pentru a aduce schimbările necesare în viaţa ta:

  1. Reevaluează-ţi dieta alimentară 

În urma unui studiu global efectuat în 2017, a reieşit faptul că majoritatea populaţiei lumii nu are o dietă optimă, iar acest lucru poate duce la probleme grave de sănătate. Deşi cunoaştem cu toţii importanţa unei alimentații sănătoase, aceasta lipseşte deseori din rutina noastră zilnică, iar motivele sunt diverse. 

Cheia succesului pentru o dietă sănătoasă este să te concentrezi asupra obiectivelor pe termen scurt, mediu și lung. Când vine vorba de a trăi un stil de viață sănătos și de a mânca corect, schimbarea obiceiurilor poate fi o provocare majoră. Ştii deja că ai nevoie, în dieta ta zilnică, de fibre, proteine şi vitamine. Ei bine, deşi poate părea obositor, gătitul acasă este cel mai bun mod pentru a-ţi controla alimentaţia. Pentru a face lucrurile ceva mai interesante, poţi introduce în dietă alimente noi. 

Poţi apela la un nutriţionist, să cumperi câteva cărţi sau chiar să cauţi online, pe site-uri de încredere, informaţii. De exemplu, dacă pâinea neagră sau integrală, bogată în fibre, nu este tocmai pe gustul tău, citeşte puţin despre semintele de Psyllium si beneficiile lor pentru organism. Este important să adaugi elemente noi în alimentaţie, pentru a-ţi surprinde papilele gustative.

  1. Nu neglija efortul fizic 

Atunci când vine vorba despre mişcare, majoritatea femeilor se gândesc la un abonament la sala de sport sau la o alergare în parc. Deşi ambele variante sunt ok, trebuie să ştii că nu sunt singurele. Poţi începe să urci şi să cobori pe scări cât de des poţi, evitând astfel luarea liftului. Poţi pleca la job pe jos sau te poţi întoarce ori, dacă distanţa este prea mare, poţi coborî mai devreme cu câteva staţii. Poate părea un efort mic, dar te asigurăm că schimbările nu vor întârzia să apară. 

Caută online câteva tutoriale de yoga sau pilates pentru a practica acasă de câteva ori pe săptămână. Astfel, vei economisi timp şi bani şi, atunci când vei simţi că starea ta fizică este îmbunătăţită, te poţi orienta către abonamentele la sală sau chiar la bazinul de înot. 

Ţine cont că, atunci când vine vorba despre cum să fii sănătos în rutina ta de fitness, un principiu de bază este să-ți crești ritmul cardiac timp de cel puțin 30 de minute cât mai multe zile într-o săptămână.

  1. Combate stresul zilnic 

Cu toţii ne trăim viaţa cu o viteză ameţitoare uneori, iar nivelul de stres a devenit tot mai ridicat. Cu cât avem mai mulţi factori provocatori de stres, cu atât mai greu poate fi să ne păstrăm calmul. Însă, lăsat necontrolat, stresul poate contribui la afecțiuni grave precum hipertensiunea arterială, bolile de inimă, obezitatea și diabetul. 

Astfel că, deşi nu putem elimina factorii stresori din viaţa noastră, singurul lucru util pe care îl putem face este să schimbăm modul în care reacţionăm. Documentează-te despre respiraţie şi cum aceasta poate influența ritmul cardiac, pentru a te ajuta de aceasta în situaţiile în care simţi că stresul începe să te afecteze. 

În cele din urmă, deși există multe modalități simple de a trăi o viață mai sănătoasă, totul ţine doar de tine. Începe să aduci mici schimbări în viaţa ta şi vei vedea că lucrurile se vor îmbunătăţi, fără a simţi că faci un efort semnificativ.

Sursa foto: Sutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton