Tipuri de alergii: Cum se manifestă și când se recomandă antihistaminicele

Alergiile sunt unele dintre cele mai frecvente afecțiuni cronice din lume. Practic, orice substanță poate deveni un alergen, la un moment dat, acesta fiind și motivul pentru care tratarea alergiilor este un proces complex. Mai mult, este greu de stabilit chiar și durata unei alergii care tocmai a fost identificată.

Sistemul imunitar protejează organismul de invadatori, cum ar fi virușii și bacteriile care pot provoca boli. Rezultatul unei reacții exagerate a acestuia se manifestă prin alergii. Astfel, dacă o persoană suferă de o alergie, sistemul imunitar reacționează la o substanță inofensivă ca și cum ar fi dăunătoare. 

O astfel de substanță care determină sistemul imunitar să reacționeze exagerat se numește „alergen”, iar simptomele care rezultă se numesc reacții alergice. Pentru a ataca alergenul, sistemul imunitar produce anticorpi numiți imunoglobulină, aceștia călătoresc către celulele din organism, eliberând histamină și alte substanțe chimice care provoacă o reacție alergică.

Tipuri de alergii și cauzele lor

Alergia este definită ca fiind o reacție anormală și exagerată și excesivă a sistemului imunitar și apare doar în cazul anumitor persoane. Cele mai multe tipuri de alergii sunt considerate a fi cauzate de genetică. Copiii moștenesc, de obicei, o tendință de a dezvolta alergii de la părinții lor, dar nu o alergie la un alergen specific.

Cele mai frecvente tipuri de alergii și cauzele care le produc sunt:

  • Alergii provocate de alergeni din aer – Particule de interior și exterior care sunt inspirate sunt cele mai frecvente declanșatoare de alergii. Alergenii din aer includ mucegaiul, acarienii de praf, polenul și părul animalelor.
  • Alergii provocate de insecte – O reacție normală la o mușcătură sau o înțepătură este localizată, în schimb o alergie înseamnă o reacție supradimensionată la veninul (otrava) din înțepături și mușcături de insecte. Reacția poate fi însoțită de umflarea buzelor, limbii, gâtului, erupții cutanate, urticarie, amețeală, leșin, dificultăți de respirație…
  • Alergii la alimente – Orice aliment poate fi un alergen. În funcție de alimente și de răspunsul organismului, reacția poate fi clasificată ca o sensibilitate sau intoleranță alimentară, mai degrabă decât o alergie. Cele mai frecvente alergii sunt cele din categoria arahide, nuci, pește, soia, grâu, crustacee, lapte și ouă.
  • Alergii la medicamente – Adevăratele alergii la medicamente sunt destul de rare. Ceea ce mulți oameni cred că este o alergie la medicamente este de fapt o reacție adversă la un medicament. Penicilina este cea mai frecventă alergie la medicamente (cca 10% dintre oameni).
  • Alergii cutanate – Sunt mai frecvente la persoanele cu piele sensibilă și afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczema. Pot fi declanșate de substanțele chimice din detergenți, parfumuri sau produsele de îngrijire a pielii, dar și din contactul cu unele plante (iedera otrăvitoare, stejarul otrăvitor sau sumacul otrăvitor).

Febra sezonieră a fânului este vizibilă numai atunci când polenul este în aer. Alergiile la acarieni și alergiile la animalele de companie pot fi o problemă pe tot parcursul anului, deoarece substanțele care le declanșează („alergenii”) nu se găsesc doar în aer în lunile de primăvară sau de vară. Deși alergiile la medicamente și venin de insecte sunt declanșate numai în anumite situații, ele sunt adesea mai severe decât alte tipuri de alergii.

Cum se manifestă alergiile

Simptomele alergiei variază de la forme ușoare până la manifestări care pun viața în pericol. În funcție de tipul de alergie și de severitatea reacției, simptomele pot varia de la forme ușoare (tuse, mâncărimi ale ochilor, tuse, strănut, urticarie și nas înfundat) până la forme severe și uneori forme care pot pune viața în pericol (declanșând un atac de astm, probleme de respirație, tensiune arterială scăzută și chiar șoc anafilactic).

În majoritatea cazurilor, simptomele alergiilor sunt suportabile, dar pot fi, de asemenea, deranjante și pot avea un impact considerabil în viața de zi cu zi. Reacțiile alergice apar de obicei în zonele corpului care vin în contact direct cu alergenul, cel mai adesea pe piele și în căile respiratorii și mucoase. Simptomele încep de obicei imediat după contactul cu alergenul, dar poate dura și câteva ore sau zile până ca acestea să apară.

Manifestările tipice alergiilor pot fi:

  • Rinoree, tuse și strănut, pentru că prima parte a corpului cu care polenul intră în contact este tractul respirator superior;
  • Lăcrimarea ochilor;
  • Mâncărime;
  • Erupţii cutanate;
  • Probleme respiratorii;
  • Inflamarea mucoaselor;
  • Probleme gastro-intestinale (stomac și intestin).

Alergiile la alimente, venin de insecte sau anumite medicamente pot duce la o reacție anafilactică, aceasta fiind o urgență medicală care poate pune viața în pericol. Reacțiile anafilactice pot provoca lucruri precum mâncărime, umflături, dureri de stomac, greață, vărsături, confuzie, somnolență, probleme de respirație și o scădere bruscă a tensiunii arteriale.

Ce este histamina și ce sunt antihistaminicele

Histamina este o substanță chimică creată de sistemul imunitar care are un rol într-o serie de procese corporale diferite. Stimulează secreția de acid gastric, joacă un rol în inflamație, dilată vasele de sânge, afectează contracțiile musculare din intestine și plămâni și afectează ritmul cardiac. 

De asemenea, ajută la transmiterea mesajelor între celulele nervoase și ajută fluidele să se deplaseze prin pereții vaselor de sânge. Histamina este, de asemenea, eliberată dacă organismul tău întâmpină o amenințare din partea unui alergen. Histamina determină vasele să se umfle și să se dilate, ducând la simptome alergice.

Antihistaminicele sunt medicamente pentru alergii care ajută la tratarea acestora, dar sunt utilizate și pentru a trata o varietate de alte afecțiuni, cum ar fi probleme de stomac, răceli, anxietate și multe altele. Practic, un antihistaminic este un medicament care inhibă histamina și ajută la diminuarea simptomelor provocate de alergii. 

Când sunt recomandate antihistaminicele

Cel mai bun mod de a gestiona o alergie este de a reduce expunerea sau de a evita alergenii complet. Cu toate acestea, acest lucru nu este întotdeauna posibil. Există unele medicamente pentru alergii și tratamente care pot ajuta. Tratamentele includ antihistaminice, decongestionante, steroizi nazali, medicamente pentru astm și imunoterapie. 

Antihistaminicele sunt o clasă de medicamente utilizate în mod obișnuit pentru a trata simptomele alergiilor. Aceste medicamente pentru alergii ajută la tratarea afecțiunilor cauzate de prea multă histamină și sunt, frecvent, salvarea pentru persoanele care au reacții alergice la polen și alți alergeni. Un antihistaminic poate fi disponibil OTC în formă de pastile, tablete masticabile, picături pentru ochi, creme, supozitoare și spray-uri nazale. 

Dacă nu ești sigur ce antihistaminic ar putea fi cel mai bun pentru tine, discută cu medicul sau cu farmacistul. Și dacă iei alte medicamente pentru a trata simptomele alergiei, asigură-te că ingredientele active nu sunt aceleași sau în aceeași clasă de medicamente ca ingredientul activ din acel antihistaminic pe care dorești să îl iei. 

Mai mult, se recomandă ca tratamentele cu un antihistaminic să nu fie asociate consumului de alcool, pentru că asocierea poate spori starea de somnolență, iar anumite antihistaminice nu sunt recomandate persoanelor care suferă de afecțiuni hepatice, cardiovasculare, de rinichi sau de epilepsie.Tratarea alergiilor poate fi stresantă. Cu toate acestea, identificarea unui tratament antihistaminic, poate face simptomele mai suportabile și poate îmbunătăți calitatea vieții. Este important să cunoști declanșatoarele alergiei, mai ales dacă ai reacții severe, astfel încât să le poți evita atunci când este posibil și să știi când să soliciți asistență medicală de urgență dacă ai o reacție care îți poate pune viața în pericol.

Ultima modificare martie 26, 2024 3:57 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale