Terapiile alternative sunt, după cum le spune și numele, tratamente care nu sunt în practica medicală convențională. De cele mai multe ori, ele sunt folosite ca soluții terapeutice complementare care susțin și potențează terapiile clasice, alopate, și echilibrează organismul. Sunt greu de clasificat, unele metode dovedindu-se extrem de utile și eficiente, în timp ce alte terapii alternative sunt controversate.
Din categoria terapiilor alternative fac parte și unele metode binecunoscute, care au efecte benefice demonstrate. Acestea pun accent maxim pe relația terapeutică și pe atenția pe care o acordă terapeutul pacientului.
Trecem în revistă cele mai cunoscute și cele mai eficiente terapii alternative.
Balneoterapia este una dintre cele mai folosite terapii alternative. Este dovedit efectul pozitiv capabil să amelioreze, să încetinească ritmul evoluției unor maladii, dar care poate și să îmbunătățească starea generală de sănătate. Balneoterapia folosește acțiunea apelor termale care conțin sare, acid carbonic, radon, iod, sulf și care sunt folosite sub formă de băi, cure de hidratare, băi de nămol sau inhalații uscate bogate în gaze rare (mofete).
Balneoterapia poate să aducă beneficii circulației sângelui, poate stimula tonusul muscular, tratează și ameliorează durerile reumatice, artrita, dar și unele afecțiuni ale aparatului respirator, precum sinuzita, bronșita sau astmul. Are efecte relaxante, efect pozitiv asupra siluetei și tonifică organismul.
Ozonoterapia este o terapie alternativă folosită din timpul Primului Război Mondial ca soluție pentru tratarea plăgilor infectate. Totul a plecat de la o descoperire anterioară care probase faptul că ozonul poate purifica apa. În timp, s-a demonstrat ca ozonoterapia are un efect germicid puternic, fiind folosit în tratamentul contra virusurilor, bacteriilor, fungilor şi paraziţilor. Efectele terapiei sunt: reducerea durerii, a inflamaţiilor, activarea circulaţiei sangvine. Terapia s-a dovedit foarte utilă pentru unele afecțiuni dermatologice (herpes, acnee, eczeme), în reumatologie şi ortopedie (reumatism articular, hernie de disc, lombosciatică, gonartroză), și nu numai.
Fitoterapia este terapia bazată pe plante, care folosește plante și preparatele din plante ca mijloc de tratare a diferitelor afecțiuni. Se poate spune că există o plantă cu efecte benefice pentru fiecare boală, iar fitoterapia asta face, le identifică și stabilește potențialul terapeutic. Fitoterapia oferă un preparat – fie că este vorba de ceaiuri, infuzii, tincturi sau extracte – pentru fiecare suferință a omului.
Multe din aceste preparate interacționează cu medicamentele din farmacia alopată, iar sfatul și recomandarea medicului sau a fitoterapeutului pentru utilizarea acestora este necesar.
Aromaterapia este o ramură a fitoterapiei. Aromaterapia folosește uleiuri esenţiale, din plante, sau concentrate de arome naturale. Această metodă terapeutică alternativă și-a dovedit eficacitatea în mai multe domenii, dar trebuie utilizată cu prudenţă, deoarece uleiurile esenţiale sunt substanţe foarte active şi pot fi periculoase. Această terapie alternativă și-a dovedit eficiența în ameliorarea unor afecțiuni. Printre acestea: migrenele și durerile dentare, tulburările de somn, anxietatea, angoasa, formele ușoare de depresie, tulburări circulatorii, digestive și respiratorii, precum și probleme legate de menopauză.
Alături de aromaterapie, ca parte din fitoterapie mai fac parte terapia cu uleiuri (oleoterapie) și terapia cu muguri de plante (gemoterapie).
Chiropractica este una din terapiile alternative larg acceptate și utilizate. Se poate spune că este o soluție terapeutică complementară ce se concentrează pe afecțiunile tulburărilor mecanice ale sistemului musculo-scheletic, în special pe cele de la nivelul coloanei vertebrale.
Chiropractica poate diagnostica și trata aceste afecțiuni. Tehnica folosită este de „ajustare” a coloanei vertebrale, dar și a altor articulații complexe prin aplicarea unor manevre specifice de presiune, răsucire și mobilizare. Metoda poate să detensioneze musculatura și să restabilească mobilitatea. Poate elimina sau ameliora durerea (mai ales cea de spate) și poate îmbunătăți funcționalitatea unor articulații și sisteme osteoarticulare.
Acupunctura este una dintre cele mai vechi terapii alternative. Contestată și apreciată în egală măsură, această modalitate terapeutică pleacă de la ideea – demonstrată, de altfel – că există puncte la suprafața pielii, mai ales la nivelul tălpii, mâinii și urechii, dar nu numai, care pot activa sau diminua funcționarea unor organe interne.
Acupunctura nu se substituie terapiilor medicale clasice, dar le poate susține și completa. S-a dovedit că este utilă în ameliorarea unor probleme: de la durere la greață, de la probleme menstruale la cele legate de menopauză, de la afecțiuni gastro-intestinale, până la cele legate de căile respiratorii superioare. Acupunctura este eficientă și în atenuarea stărilor de oboseală cronică, astenie, dar și depresie și nervozitate. În plus, este utilă în ameliorarea unor afecțiuni urogenitale și endocrine.
Organizația Mondială a Sănătății acceptă o listă de afecțiuni care pot fi compensate eficient prin acupunctură.
Medicina alternativă sau terapiile alternative sunt o variantă accesibilă de tratament. De cele mai multe ori, este cu adevărat utilă doar în asociere sau în completarea metodelor clasice de tratament. Un alt avantaj cert al acestor practici de medicină alternativă este faptul că tratează pacientul din perspectiva personalității sale, nu doar a suferinței.
Sursa foto: shutterstock.com/
(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Cronos Med