Tensiunea arterială și sarcina

.

Sarcina este o perioadă minunată și interesantă în viața unei femei, dar uneori aduce cu sine multă incertitudine și îngrijorare. Va fi totul în regulă? Vom da naștere unui copil sănătos? Responsabilitatea este foarte mare, pentru că trebuie să avem grijă nu numai de sănătatea noastră, ci și de dezvoltarea corectă a vieții care crește în noi. Uneori, îngrijorările nu sunt nefondate, deoarece sarcina este însoțită de condiții specifice care necesită o monitorizare mai atentă. Tensiunea arterială ridicată (așa-numita hipertensiune arterială) este una dintre aceste afecțiuni. 

Există mai multe varietăți de hipertensiune arterială în timpul sarcinii.

Hipertensiunea cronică: Hipertensiunea cronică este considerată a fi o tensiune arterială crescută care a apărut înainte de sarcină sau până în a 20-a săptămână de sarcină. 

Preeclampsia: Preeclampsia apare atunci când hipertensiunea apare după săptămâna 20 de sarcină și este asociată cu semne de acumulare de proteine în urină, rinichi, ficat, sânge și leziuni cerebrale. Preeclampsia netratată poate duce la complicații grave pentru mamă și copil.

Hipertensiunea arterială indusă de sarcină. Acest tip de hipertensiune arterială este diagnosticat după săptămâna 20 de sarcină și se mai numește și „hipertensiune gestațională”. Nu există un exces de proteine în urină sau alte semne de afectare a organelor, dar, ulterior, unele femei dezvoltă preeclampsie.

După cum ați văzut, hipertensiunea arterială prezintă riscuri, așa că este bine să o controlați pe tot parcursul sarcinii. De fapt, monitorizarea acesteia este o parte importantă a îngrijirii prenatale. Dacă aveți hipertensiune cronică, medicul dumneavoastră vă va monitoriza îndeaproape tensiunea arterială pe toată durata sarcinii. Totuși, acest lucru nu este întotdeauna suficient. Este o idee bună să vă verificați zilnic, acasă, valorile tensiunii arteriale. 

Este important să alegeți un aparat de tensiune arterială fiabil, în ale cărui citiri să aveți încredere. Dispozitivele SENDO sunt o alegere bună pentru monitorizarea zilnică a tensiunii arteriale. Acestea sunt ușor de utilizat și sunt disponibile în diferite varietăți. Acestea garantează măsurarea exactă a pulsului, a limitelor superioare și inferioare ale tensiunii arteriale, iar unele modificări ale dispozitivelor SENDO detectează, de asemenea, prezența pulsului aritmic. 

Dar ce este de fapt tensiunea arterială crescută în timpul sarcinii și cum să afli dacă starea ta este îngrijorătoare? 

Tensiunea arterială este crescută atunci când limita superioară variază între 120 și 129 mmHg, iar limita inferioară este sub 80 mmHg. Tensiunea arterială crescută tinde să se agraveze în timp, dacă nu se iau măsuri pentru a o controla. Prin urmare, dacă observați chiar și o ușoară creștere a valorilor citite în timpul monitorizării la domiciliu, anunțați medicul dumneavoastră.

În cazul în care limita superioară a tensiunii arteriale este cuprinsă între 130 și 139 mmHg, iar cea inferioară între 80 și 89 mmHg, aveți hipertensiune arterială de gradul I, iar cu indicatori mai mari decât aceștia, putem vorbi deja de hipertensiune de gradul II.

Dacă, atunci când se măsoară tensiunea arterială, după 20 de săptămâni de sarcină, aceasta depășește 140/90 mmHg – de două sau mai multe ori, cu un interval de cel puțin patru ore, fără alte leziuni ale organelor – se consideră că aveți hipertensiune gestațională.  

Acum că știți ce este hipertensiunea în sarcină, vom răspunde la câteva întrebări frecvente:

Ce riscuri prezintă hipertensiunea arterială pentru mine și pentru copilul meu?

Hipertensiunea arterială prost controlată în timpul sarcinii poate provoca multe complicații care pot dăuna viitoarei mame, printre care se numără afectarea creierului, a inimii, a plămânilor, a rinichilor, a ficatului și a altor organe majore.

Prezența preeclampsiei poate crește riscul de boli cardiovasculare viitoare. Riscul de a dezvolta o afecțiune similară în viitor este mai mare dacă ați mai avut preeclampsie de mai multe ori sau dacă ați avut o naștere prematură din cauza tensiunii arteriale ridicate în timpul sarcinii.

Pentru copil, riscurile sunt următoarele: reducerea fluxului sanguin către placentă, ruptură de placentă, creștere întârziată sau redusă. Uneori este necesar să se inducă travaliul mai devreme pentru a preveni eventualele complicații care pot pune în pericol viața mamei și a copilului. 

Cum să aflu dacă dezvolt preeclampsie?

Pre-eclampsia este o complicație gravă a sarcinii, așa că este important să vă monitorizați regulat tensiunea arterială. În plus față de tensiunea arterială ridicată, este bine să monitorizați următoarele simptome:

  • Probleme renale și scăderea debitului de urină;
  • Dureri de cap severe;
  • Modificări ale vederii, inclusiv pierderea temporară a vederii, vedere încețoșată sau sensibilitate la lumină;
  • Durere abdominală superioară, de obicei sub coaste, pe partea dreaptă;
  • Greață sau vărsături;
  • Dificultăți de respirație;
  • Creșterea bruscă și umflarea, în special a feței și a mâinilor;

Unele dintre aceste simptome pot fi declanșate și de alte cauze care nu au legătură cu complicațiile sarcinii. Dar dacă le aveți după a 20-a săptămână de gestație, consultați medicul curant.

Se pot lua medicamente pentru tensiune arterială în timpul sarcinii?

Unele medicamente pentru tensiunea arterială sunt considerate sigure pentru utilizare în timpul sarcinii. Medicul dumneavoastră va evalua ce este potrivit pentru dumneavoastră și vă va prescrie cel mai sigur medicament, în doza cea mai optimă. Luați medicamentul exact așa cum a fost prescris. Nu întrerupeți administrarea sau nu ajustați singur doza.

Ce trebuie să fac dacă am tensiune arterială ridicată pentru a reduce riscul de complicații?

Să aveți grijă de dvs. este cel mai bun mod de a trece prin sarcină cu blândețe și de a avea grijă și de copilul dvs. În primul rând, nu săriți peste consultul medical. Monitorizați-vă zilnic tensiunea arterială și luați medicamentele în mod regulat. Dacă nu există contraindicații în acest sens, rămâneți activ fizic – faceți plimbări și exerciții ușoare.  

Mâncați sănătos și nu exagerați. Da, o nouă viață crește în tine, dar nu trebuie să mâncați pentru doi. Creșterea excesivă în greutate în timpul sarcinii, este un factor de risc pentru creșterea tensiunii arteriale. Alegeți alimente sănătoase, evitați alimentele prefabricate, fumatul și alcoolul. Consumați multe legume, fructe, carne de pasăre, pește, nuci și preferați cerealele integrale în locul făinurilor rafinate. 

După toate cele menționate, este bine de știut că majoritatea femeilor însărcinate cu hipertensiune arterială trec fără probleme prin sarcină și nu au complicații. Dacă vă încadrați și dumneavoastră în această categorie, sarcina dumneavoastră este considerată un pic mai riscantă decât cea standard. Dar dacă urmați instrucțiunile medicului dumneavoastră și introduceți câteva schimbări sănătoase în stilul de viață, dumneavoastră și copilul dumneavoastră vă veți descurca de minune.

Ultima modificare martie 16, 2022 6:10 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale