Apariția sau mai bine zis dezvoltarea hipertensiunii arteriale este influențată în mod semnificativ de stilul de viață, dar și de dieta unei persoane. Totodată, această afecțiune nu apare numai la vârste înaintate. Un stil de viață considerat în general nesănătos poate duce la dezvoltarea hipertensiunii destul de timpuriu.
Astfel, stilul de viață, dieta și hipertensiunea arterială sunt strâns legate – iată care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi, implicit de ce ai putea fi nevoit să urmezi o dietă pentru hipertensiune chiar și în scop preventiv!
Factori importanți privind stilul de viață
Există cinci factori principali legați de stilul de viață al unei persoane care ar putea cauza, în timp, apariția hipertensiunii. Iată care sunt aceștia:
- Lipsa activității fizice – un stil de viață în principal sedentar este asociat cu riscul crescut de a dezvolta hipertensiune arterială. Desigur, activitatea fizică realizată frecvent și cu moderație promovează menținerea unei tensiuni optime, sănătoase pe termen lung.
- Fumatul – pe termen lung, fumatul afectează vasele de sânge și contribuie la creșterea tensiunii arteriale. Astfel, această activitate este un risc major când vine vorba de dezvoltarea hipertensiunii arteriale.
- Consumul de alcool – consumul excesiv de alcool este asociat în mare măsură cu tensiune arterială ridicată în permanență. Cu toate acestea, consumul moderat de alcool este considerat în general sănătos pentru tensiunea arterială.
- Stresul – stresul, în special cel cronic, poate duce la creșterea semnificativă a tensiunii arteriale. Acest lucru este datorat în principal faptului că stresul modifică caracteristicile fiziologice ale corpului.
- Programul de somn – un program de somn precar sau mai degrabă lipsa somnului pot contribui la dezvoltarea hipertensiunii sau o pot înrăutăți.
Factori importanți privind dieta
Există patru factori principali legați de dieta unei persoane care ar putea cauza sau înrăutăți hipertensiunea arterială. Iată, așadar, motivele principale pentru care ar trebui să urmezi o dietă pentru hipertensiune:
- Aportul de sodiu – aportul ridicat de sodiu poate crește tensiunea, în special dacă există sensibilitatea la sare (organismul poate suferi de aceasta, dar puțini sunt cei care își dau seama că le face rău în lipsa unor analize specializate).
- Obezitatea – supraponderabilitatea sau obezitatea este un risc major în dezvoltarea hipertensiunii deoarece afectează sănătatea vasculară, precum și rezistența la insulină a organismului.
- Obiceiuri de dietă – dietele bogate în alimente procesate, zahăr și grăsimi saturate cresc riscul de hipertensiune arterială. La polul opus se regăsesc diete precum DASH și dieta VLCD NUPO, care pun accentul pe aportul adecvat de nutrienți, vitamine și minerale, precum și pe consumul de legume, fructe și cereale integrale.
- Alimentele ultra–procesate – acest tip de alimente este cunoscut pentru cantitățile colosale de sare și grăsimi nesănătoase, care provoacă, în timp, hipertensiunea arterială.
Chiar dacă stilul de viață și o dietă pentru hipertensiune te pot ajuta să eviți afecțiunea, nu trebuie să uiți că dezvoltarea acesteia este influențată și de vârstă, istoricul medical al familiei, precum și de diversi factori socioeconomici.
Totuși, un lucru este clar! Nu trebuie să suferi de hipertensiune arterială petnru a începe să faci mișcare și pentru a avea o dietă săracă în sare și grăsimi nesănătoase. Dacă ai un stil de viață în general sănătos, atunci vei ține afecțiuni precum hipertensiunea la distanță!
Ultima modificare februarie 25, 2025 9:36 am