Siguranța copilului în mașină este esențială, însă legislația în vigoare și oferta variată de scaune auto din magazine crează confuzie de cele mai multe ori în rândul părinților. Scoică, scaun auto, înălțător auto – cum le alegem și când facem tranziția între ele? Fiecare opțiune trebuie să fie folosită în conformitate cu specificațiile producătorului. Scoica auto este ideală pentru primele șase luni de viață ale bebelușului, scaunul auto poate fi folosit până la vârsta de șase ani, iar inaltatoarele auto pentru copii sunt recomandate a fi utilizate până în momentul în care cei mici ajung la înălțimea de 135 centimetri.
Ce spune legislația în vigoare cu privire la siguranța copilului în mașină?
Orice părinte ar trebui să cunoască cele mai importante aspecte legislative pentru a asigura protecția copilului și a evita o amendă. Copiii cu vârsta de până la 3 ani trebuie să fie transportați doar cu mașini care sunt echipate cu un scaun special omologat (excepție de la această regulă fac taxiurile și transportul public). Nu este de ajuns ca mașina să fie echipată, ci copilul trebuie să fie așezat în scaun și prins în centuri pe toată durata călătoriei. Uneori, acest lucru reprezintă o provocare pentru părinți, însă trebuie să te gândești mai întâi de toate la siguranța copilului.
Scaunele auto se montează doar pe bancheta din spate, urmărind cu atenție instrucțiunile producătorului. Copiii cu vârsta de până la 12 ani pot călători doar pe bancheta din spate. Este permis transportul copiilor pe scaunul din față doar dacă au peste 12 ani și o înălțime de minim 150 centimetri.
În legislație se vorbește generic despre sisteme de siguranță, iar în magazine găsești dispozitive tip scoică, scaune auto sau înălțătoare auto pentru copii. Majoritatea părinților (mai ales cei care se află la primul copil) se întreabă când și cum se folosește fiecare sistem de siguranță.
Tipuri de dispozitive de siguranță și mod de utilizare
Există mai multe tipuri de clasificări a acestor dispozitive de transport pentru copii, în funcție de criteriul luat în considerare. Spre exemplu, în funcție de numărul de kilograme al copilului, se poate distinge între sisteme pentru grupa 0 (0-10 kg), grupa 0+ (0-13 kg), grupa 1 (9-18 kg), grupa 2 (15-25 kg) și grupa 3 (22-36 kg). În realitate însă, părinții se opresc la cele trei opțiuni clasice: scoică, scaun auto și înălțătoare auto.
Scoică auto
Scoica auto este primul dispozitiv în care bebelușul poate fi transportat în condiții de maximă siguranță. Este mai mică decât un scaun auto și are o formă care se pliază mult mai bine pe corpul nou-născutului. Scoica se montează pe bancheta din spate, cu spatele la sensul de mers, și poate fi folosită până la vârsta de maxim șase luni. Un avantaj major al acestui dispozitiv de transport pentru bebeluși este faptul că poate fi folosită și pentru plimbare, dacă este pusă pe cadrul unui cărucior compatibil.
Scaun auto
În momentul în care bebelușul nu mai stă confortabil în scoică, se poate face tranziția la un scaun auto. În continuare acesta va fi așezat pe bancheta din spate, cu spatele la sensul de mers sau rear-facing (este recomandată această poziție până la vârsta de aproximativ doi ani). Scaunul auto poate fi folosit fără niciun fel de problemă până la vârsta de 5-6 ani, chiar și după, dacă cel mic se simte confortabil în el. Există modele de scaune auto ce pot fi folosite încă de la naștere, iar dacă optezi pentru această variantă, nu vei mai avea nevoie de scoică și vei economisi și o sumă considerabilă de bani. În această situație trebuie totuși să te asiguri că bebelușul va sta confortabil în scaun (obligatoriu scaunul trebuie să aibă poziție de somn).
Înălțător auto
Înălțătorul auto poate fi folosit cu succes de la vârsta de patru ani (dacă copilul are minim 15 kg). Acest dispozitiv va rămâne pe bancheta din spate și va asigura protecția celui mic până la vârsta de 12 ani sau până în momentul în care atinge înălțimea de 135 centimetri. Copilul trebuie să fie pregătit pentru tranziția de la scaun auto la înălțător pentru că această opțiune îi oferă mai multă libertate de mișcare. Să nu uităm că asigurarea în această situație se face cu centura de siguranță a mașinii, care poate fi desfăcută destul de ușor de copii.
Toate aceste informații te vor ajuta să alegi cea mai bună variantă pentru transportul în siguranță al copilului. Sfatul nostru este să nu faci trecerea de la un dispozitiv la altul prea repede, ci doar în momentul în care copilul este pregătit.
Sursă foto: Shutterstock
(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Elefant.ro
Ultima modificare noiembrie 15, 2021 12:42 pm