Sedentarismul și efectele lui periculoase

.

Sedentarismul trebuie tratat ca o afecțiune, pentru că unele dintre cele mai complicate patologii ale omului modern sunt provocate și/ sau agravate de sedentarism. Și mai periculos este faptul că lipsa de activitate fizică afectează toate categoriile de vârstă. 

Se consideră că sedentarismul este o consecință a stilului de viață pe care îl avem în prezent. Ne deplasăm cu mașina, stăm ore în șir în fața calculatorului, la birou, apoi din nou, acasă, la televizor. Dacă faci mișcare mai puțin de două ore pe săptămână și stai pe scaun mai mult de 40 de ore, ești sedentar. 

Lipsa constantă de activitate fizică nu rămâne fără urmări. Sistemul osos, sistemul muscular, metabolismul, activitatea cardiacă și sistemul vascular și nu numai au de suferit. 

Unele dintre problemele de sănătate care sunt o consecința directă a unui stil de viață în care mișcarea a fost exclusă din programul zilnic strică, pe termen lung, calitatea vieții. 

Afecțiuni ale coloanei vertebrale

Sedentarismul afectează grav sănătatea coloanei vertebrale. Anatomia omului este adaptată pentru mișcare, iar poziția șezândă, în care stăm ore întregi în fiecare zi este nefirească și duce la deteriorarea serioasă a articulațiilor intervertebrale și la slăbirea musculaturii care susține coloana vertebrală. 

Cele mai frecvente probleme apar la nivelul zonei cervicale, tratamentul spondilozei cervicale concentrându-se pe ameliorarea durerii și prevenirea evoluției afecțiunii. 

Nu doar regiunea cervicală este afectată. Toată structura osoasă a coloanei vertebrale suferă din cauza sedentarismului și a pozițiilor vicioase pe care le avem la birou sau pe canapea, în fața televizorului. 

Afecțiuni metabolice

Perioadele îndelungate lipsite de orice fel de activitate fizică pot duce la grave afecțiuni metabolice. Diabetul și nivelul crescut de colesterol rău sunt cele mai des întâlnite. 

Lipsa de activitate musculară duce la scăderea capacității unor enzime de a metaboliza lipidele și de stimula absorbția de glucoză în sânge. În consecință, ne putem alege cu limite anormale ale colesterolului și diabet (chiar dacă nu există probleme legate de excesul ponderal). 

Obezitatea este, la rândul ei, o problemă de sănătate complexă, determinată și agravată de sedentarism și de stilul de viață dependent de tehnologie. 

Lipsa de activitate fizică, împreună cu o dietă hipercalorică și bogată în grăsimi sunt ingredientele de bază ale bolilor metabolice. 

Boli cardiovasculare și accidente vasculare

Este dovedit prin zeci de studii că oamenii care nu fac mișcare au un risc considerabil crescut de a suferi un infarct, comparativ cu cei care au o activitate fizică constantă. Și riscul de accidente vasculare cerebrale crește exponențial în cazul persoanelor sedentare. 

Hipertensiunea arterială, supranumită și ucigașul tăcut, cauză principală a accidentelor cerebrale vasculare este întreținută de lipsa de mișcare și, în consecință, de incapacitatea oamenilor sedentari de a face față efortului fizic. 

Este de remarcat faptul că o persoană care stă la birou, în mașină, pe canapea însumat circa 8-10 ore, dar care face mișcare în fiecare săptămână circa trei-patru ore va reuși să reducă la jumătate riscul afecțiunilor cardiovasculare. 

Depresia și afecțiunile psihice

Deși poate părea exagerat, bolile psihice și mai ales depresia pot fi agravate de lipsa de mișcare. Este dovedit că activitatea fizică te face fericit. O serie de hormoni ai fericirii sunt eliberați în timpul activităților fizice. Dovada că așa stau lucrurile vine direct din faptul că oamenii care au o viață activă și care fac mișcare cel puțin o oră pe zi nu suferă de depresie, spun statisticile. 

Riscul de depresie crește substanțial în cazul celor care petrec mai mult de 45 de ore pe săptămână în poziție șezândă și scade în cazul celor care practică cel puțin 10 ore de mișcare săptămânal.

De ce trebuie să facem mișcare

A face mișcare este o necesitate pentru a avea un nivel ridicat al calității vieții. Dezechilibrele pe care le aduce lipsa de mișcare sunt grave și afectează sănătatea pe termen lung. 

Periculos este faptul că afecțiunile coloanei vertebrale, dezechilibrele metabolice, problemele cardiovasculare și cele care țin de sănătatea psihică apar la vârste din ce în ce mai mici și, de cele mai multe, ori una dintre cauze este lipsa activității fizice. 

Omul modern trebuie să înțeleagă că nu poate avea o viață bună decât dacă include în stilul lui de viață și activitățile fizice, în fiecare zi!  

Sursa foto: pexels.com

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu ArtroSportClinic

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton