Home > Advertorial > ”Să celebrăm mai des succesul profesional”, spun psihologii. Care sunt motivele din spatele afirmației?
”Să celebrăm mai des succesul profesional”, spun psihologii. Care sunt motivele din spatele afirmației?
.
Oamenii își trăiesc zilele în spirala unui flux nesfârșit de activități: întâlniri, termene limită, planificări și urmărirea constantă a performanței. În cursa neîntreruptă spre succes, prea puțin sărbătorim momentele în care ne recunoaștem munca și ne batem pe umeri că nu ne-am dat bătuți. Și psihologii ne încurajează să schimbăm perspectiva: celebrarea succesului profesional ar trebui să devină o practică, nu excepția.
În societatea actuală, succesul profesional joacă un rol semnificativ în definirea identității personale. ”Ce faci pentru a trăi?” este una dintre cele mai comune întrebări adresate într-o conversație, iar răspunsul nu descrie doar ocupația, ci și nivelul de succes, care ne oferă validare și sens.
psihologii subliniază că persoanele care tind să-și minimalizeze sau să-și ignore reușitele o fac din teama de a nu părea arogant, din sentimentul că ”nu este suficient” sau din obișnuința de a nu reflecta asupra trecutului. Însă pentru că nu celebrăm succesul profesional vine și cu reversul medaliei – pierderea treptată a motivației, a satisfacției și, pe termen lung, la burnout.
De ce să ne oprim și să sărbătorim?
Recunoașterea muncii susținute consolidează încrederea de sine
Reușita profesională, indiferent de dimensiune, reprezintă o validare a eforturilor depuse. Când ne luăm timp să recunoaștem aceste realizări consolidăm un sentiment puternic de încredere în sine. Psihologii explică faptul că a celebra reușitele funcționează ca un mecanism de întărire a comportamentului pozitiv. Practic, ne spunem că munca depusă are valoare, iar acest sentiment ne motivează să continuăm pe același drum.
Celebrarea succesului creează un mediu profesional pozitiv
Un alt beneficiu important al unui toast cu un pahar de șampanie de pe Finebar.ro este impactul pozitiv asupra culturii organizaționale. O cultură bazată pe recunoașterea și celebrarea reușitelor contribuie la crearea unui mediu de lucru pozitiv și motivant. Studiile arată că angajații care simt că munca le este apreciată sunt mai implicați, mai productivi și mai loiali organizației.
Sărbătorirea succesului ne menține motivația
Motivația este motorul esențial performanței și al satisfacției personale, iar celebrarea succesului profesional are un rol fundamental în menținerea acestui combustibil emoțional. Psihologii explică faptul că atunci când ne oprim pentru a ne recunoaște reușita (fie ea mică sau mare) ne dăm ocazia de a savura roadele muncii noastre; iar acest lucru acționează ca o sursă de energie și motivație.
Când celebrăm o reușită creierul nostru eliberează dopamină – hormonul fericirii. Această substanță chimică ne face să ne simțim bine, dar consolidează și circuitele neuronale responsabile de comportamentele productive. Practic, prin recunoașterea succesului, ne antrenăm creierul să asocieze munca susținută și atingerea obiectivelor cu stări de bine. Iar când ne confruntăm cu o sarcină dificilă vom fi mai predispuși să ne mobilizăm, având în minte bucuria și satisfacția care vin odată cu realizarea.
Pe de altă parte, lipsa celebrării erodează treptat motivația. Dacă munca nu ne este recunoscută sau dacă noi înșine nu îi oferim importanța cuvenită există riscul să simțim că eforturile sunt în zadar. Fiecare task finalizat devine o bifă pe lista nesfârșită, iar acest ciclu repetitiv va cauza demoralizare.
Un alt aspect important este faptul că celebrarea succesului ne oferă un moment de pauză în care să reflectăm asupra progresului. În loc să ne concentrăm exclusiv pe ceea ce urmează privim în urmă și apreciem drumul parcurs; iar această retrospectivă ne ajută să realizăm cât de departe am ajuns și să găsim sens în eforturile noastre.
Așa cum spun psihologii, să facem un pas înapoi și să reflectăm asupra ceea ce am realizat! Nu este niciodată prea târziu să începem să celebrăm reușitele profesionale, să dăm timp pentru astfel de momente și să învățăm să fim (mai) mândri de ce am realizat!